Základní informace

Slovensko je jednou ze zemí, do které můžete vyrazit „prostě jen tak“. Stejně, jako v jakékoliv jiné zemi EU, i k cestě na Slovensko vám bude stačit český občanský průkaz. V zemi se platí eurem, ceny běžného spotřebního zboží a potravin jsou přibližně stejné, jako v České republice. Například bochník chleba seženete přibližně za 1 euro (26kč), kostka másla vás bude stát cca 60 centů (16kč), stejnou cenu zaplatíte i za litr Coca Coly. Telefonní předčíslí Slovenska je +421. Záchranku, policii nebo hasiče přivoláte vytočením čísla 112. Většinou jsou podporovány debetní karty Visa a Maestro. V celé zemi se domluvíte. Jen na východě Slovenska budete mít možná místy problém rozumět.

Slovensko autem

Nebojte se vyrazit na dovolenou svým vozem. Rychlostní limity jsou na Slovensku stejné, jako v ČR. Na dálnici se smí jet 130km/h, mimo město 90 km/h, ve městě 50 km/h. Pokud cestujete třeba s karavanem, nebo jiným přívěsem, jsou rychlostní limity 90km/h pro dálnici a 80km/h mimo město. Přívěs nesmí být vyšší než 4m , širší než 2,55m a délka celé soupravy nesmí přesáhnout 18,75m. Zpoplatněné jsou na Slovensku pouze některé úseky dálnic, budete tedy potřebovat dálniční známku. Ty jsou k dostání na hraničních přechodech a benzínových pumpách. Desetidenní známka stojí 10 eur (270kč). Většina pravidel je na slovenských silnicích stejná, jako u nás. Zapomeňte na telefonování za jízdy. Denní svícení je povinné, tolerance vůči alkoholu za volantem je na Slovensku nulová. Zimní obutí je povinné pouze, pokud se na vozovce nachází souvislá vrstva sněhu, nebo ledu.

Co si můžete přivézt s sebou?

Na Slovensku seženete to samé, co v Česku. Pokud si ale přece chcete něco přibalit, můžete. Pokud předměty slouží pro vaší osobní potřebu, problémy mít nebudete. Zakázán je pouze dovoz drog, čistého alkoholu a předmětů podněcujících k rasizmu, či fašizmu. Omezení se dotýkají i dovozu zbraní a loveckého náčiní. Pokud si vezete na Slovensko léky pro vlastní užití, nezapomeňte si přibalit také předpis. Malé množství léků (3 lahvičky/balíčky) vám žádné problémy nezpůsobí. Až na výše zmíněné předměty si na Slovensko můžete vzít v podstatě cokoliv.

Přečtěte si informace Ministerstva zahraničních věcí

Bezpečnost na Slovensku

Až na drobnou kriminalitu (zejména krádeže) je Slovensko relativně bezpečná země. V podstatě zde turistovi hrozí stejná nebezpečí, jako v ČR. Pokud si například ve velkých městech nehlídáte mobilní telefon, může se do dvaceti minut objevit ve výloze nejbližší zastavárny. Doporučujeme nenosit příliš velké finanční obnosy. Obezřetnost by se měla týkat i vašich automobilů. Parkujte na frekventovaných místech, nejlépe na hotelových parkovištích. Vždy zamykejte své auto, pokud se od něj chystáte vzdálit (třeba i na čerpací stanici).

Doprava na Slovensku

Do země se bez problému dostanete autem, autobusem, nebo třeba vlakem. Kvůli vzdálenosti letecká přeprava pozbývá smyslu. Podobné je to i s dopravou uvnitř Slovenska. Naši východní sousedé disponují relativně moderní sítí dálnic a silnic. Většinu větších měst spojují dvě hlavní silniční cesty. Silnice E58 (tzv. jižní cesta) vede z Trnavy přes Nitru, Zvolen a Lučenec až do Košic. Kombinace silnic E75 a E50 (tzv. severní cesta) vede z Trnavy přes Trenčín, Žilinu, Poprad a Prešov. Silnice E50 dále prochází Košicemi a pokračuje k východní hranici. Hromadnou dopravu ve větších městech tvoří autobusy, trolejbusy nebo tramvaje. Meziměstská doprava je zajišťována autobusy a vlaky. V případě Vysokých Tater pro dopravu mezi městy slouží tramvaje.

Tipy na dovolenou na Slovensku

Další související odkazy

Termály na Slovensku – přijeďte se ohřát

Lidé si oblíbili nový způsob bydlení, na Slovensku přibývá hausbótů

Ze Skalnatého k Popradskému – navštivte Vysoké Tatry 

Nejvřelejší vztah mají Češi ke Slovákům, nemusí Rusy a odmítají muslimské země 

Vodní plochy Slovenska – Zemplínská šírava i Liptovská Mara 

Česko je desátá nejmírumilovnější země na světě