Zemplínská širava – Slovenské přehrady

Jedno z nejkrásnějších a nejznámějších míst na Slovensku je jednoznačně vodní dílo Zemplínská širava na východě Slovenska. Tato nádrž o rozloze 33 km² je třetí největší vodní plochou Slovenské republiky. Nabízí skutečně mnoho. Jedná se o jedno z nejlepších míst pro koupání. Nachází se zde mnoho pláží. V okolí není nouze o ubytování. Mnoho hotelů, penzionů, motelů i campů naleznete třeba v obcích Kaluža, nebo Hôrka. O jídlo zde také není nouze. V okolí nádrže se nachází řada restaurací, hospod i stánků. Zemplínskou širavu si skvěle užijete sami, s dětmi, nebo třeba se psem.

Ubytování v okolí Zemplínské širavy naleznete zde!

Vodní nádrže Slovenska – Orava nebo Liptovská Mara

Pokud hledáte velmi čistou vodu, monumentální výhled a opravdu hodně prostoru pro vodní sporty, uspokojí vás Oravská přehrada. Nachází se v nejsevernější části země a jedná se o druhou největší vodní plochu na území Slovenska. Orava nabízí mnoho pláží, její okolí je potom bohaté na kempy, restaurace, hotely a podobná zařízení. Oblast je výborně dostupná autobusy i vlakem. Okolí Oravy navíc uspokojí i milovníky pěší turistiky. Podobnými kvalitami disponuje i nádrž Liptovská Mara. S rozlohou 27,6 km² se jedná o čtvrtou největší vodní plochu na Slovensku. Voda je zde čistá, o ubytování v této oblasti není nouze a Liptovská Mara je výborně dostupná po silnici i po kolejích. Bonusem je potom monumentální výhled na Nízké Tatry. 

Největší na Slovensku – vodní přehrada Gabčíkovo 

Toto vodní dílo skutečně stojí za vidění. Se svými 46 km² se jedná o největší vodní plochu Slovenska. Pro srovnání, Lipno (největší přehrada v Česku) má rozlohu 48,7 km². Jedná se o frekventovanou vodní cestu, pro koupání je tedy nádrž vhodná jen na několika místech. Můžete se zchladit třeba v Čelistove nedaleko Šamorína. Toto místo si nejvíce užijí aktivní jedinci. Vodní dílo Gabčíkovo je skvělé pro turistiku, cyklistiku, nebo třeba inline bruslaře. V okolí nádrže se bez problému ubytujete i najíte. Pokud hledáte klidné místo, které může posloužit i jako výchozí bod pro návštěvu Bratislavy, tady jste správně.

Oficiální stránky obce Gabčíkovo a další turistické informace zde!

Související odkazy:

Spišský hrad, nebo ledová jeskyně? Slovenské památky UNESCO 

Slovensko: Cíl pro 750 tisíc Čechů

Ze Skalnatého k Popradskému – navštivte Vysoké Tatry  

Medvědi děsí obyvatele Tater! Do popelnic si chodí jako do sámošky

Lesy, řeky, vodopády – Slovenský ráj

Luxus jménem TATRALANDIA

Další informace o cestování na Slovensku