Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Z Bratislavy do Vídně za osm minut? „Potrubní pošta“ pro lidi míří na Slovensko

Autor: tmp - 
12. března 2016
15:45

Revoluční dopravní systém bude možná mít světovou premiéru na Slovensku. Cestující má přepravovat rychlostí vyšší než zvuk, až 1200 kilometrů za hodinu. Slovenský ministr hospodářství Vazil Hudák podepsal memorandum s firmou Hyperloop Transportation Technologies, která nízkotlakovou „potrubní poštu“ pro lidi vyvíjí. První „potrubí“ by mohlo spojit Bratislavu s Vídní.

Nový systém má být rychlejší než nejrychlejší vlak, dopravní letadlo, ale i třeba zvuk. S rychlostí až 1200 kilometrů za hodinu předběhne podle svých autorů potrubní systém Hyperloop stávající formy dopravy. Přepravu v nízkotlakovém potrubí má zabezpečovat solární energie generovaná z panelů umístěných na povrchu potrubí.

Na provoz by Hyperloop spotřeboval přibližně desetinu vygenerované energie. Zbytek by mohl být distribuován okolním odběratelům. Právě nízkotlakový tubus by umožnil, aby se kapsle s cestujícím pohybovala po vzduchovém polštáři s co nejnižším odporem rychlostí až 1200 kilometrů za hodinu. Touto rychlostí by mohli být cestující z Bratislavy ve Vídni za pouhých osm minut.

Proč Slovensko? Zástupci americké firmy Hyperloop Transportation Technologies totiž hledají lokality mimo území Spojených států, které by splňovaly více kritérií, mimo jiné i krátkou vzdálenost mezi dvěma městy.

„Vizí Hyperloop v Evropě je spojení dvou nejbližších hlavních měst na městě, Bratislavy a Vídně, a následné propojení celé Evropy,“ řekla slovenskému deníku Pravda mluvčí Ministerstva hospodářství Miriam Žiaková po setkání zástupců firmy se slovenských ministrem hospodářství.

Výsledkem třídenní návštěvy bylo podepsání memoranda o porozumění, které sice zúčastnění strany k ničemu nezavazuje, ale slibuje další informační setkání. To by se mělo uskutečnit do 270 dní.

Během své návštěvy se ředitel firmy stihl sejít i s potenciálními investory i zástupci akademické obce. Dalším potenciálním krokem by pak bylo spojení hlavních měst zemí visegrádské čtyřky. Dopravní systém tohoto druhu by podle slovenského Ministerstva hospodářství zintenzivnil přeshraniční spolupráci v Evropě s důležitými sociálně-ekonomickými přínosy.

Zobrazit celou diskusi