Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Rozchod“ vlád Fialy a Fica: Nejhorší moment v historii ČR a SR?! Čaputová varuje, Babiš se čertí

  • Autor: mav,ČTK,simao - 
    7. 3. 2024
    10:19

    Premiér Petr Fiala (ODS) ohlásil ve středu večer, že se v blízké době neuskuteční tradiční konzultace českého a slovenského kabinetu, a to kvůli jejich rozcházející se zahraniční politice. Problém je především v postoji k Ukrajině a Rusku. Politici české pětikoalice i slovenské liberální opozice to vítají, považují politiku premiéra Robera Fica (SMER-SD) za podlézání Rusku. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová slíbila vztahy napravovat a varuje před ztrátou přítele. Andrej Babiš (ANO) naopak kritizuje Fialu a jeho vládu.

  • 1.Jurečka: Nelze zavírat oči

    Poslední kapkou byla patrně schůzka slovenského ministra zahraničí Juraja Blanára (SMER-SD) s ruským protějškem Sergejem Lavrovem (Jednotné Rusko).

    V posledních dnech jsme o tom ve vládní koalici hovořili, protože nad některými výroky a rozhodnutími nelze zavírat oči a tvářit se, že se nic neděje, jsem za tento náš společný postup celé vlády rád,“ komentoval na sociální síti X místopředseda vlády Marian Jurečka (KDU-ČSL).

  • 2.Ficova servilita vůči Putinovi

    Ficova servilita vůči Putinovi je bezpečnostním rizikem pro celé NATO, včetně nás,“ tweetuje Jurečkův spolustraník a místopředseda Sněmovny Jan Bartošek. „Nesmíme dovolit ruské propagandě, aby nás vystrašila tak, jako se to stalo na Slovensku. Říkám to opakovaně – musíme přidat v boji proti dezinformacím.“

    „Jsem opravdu rád za dnešní rozhodnutí vlády, že se neuskuteční společné jednání české a slovenské vlády,“ napsal ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN). „Vzhledem k rozdílným názorům na klíčová témata, zejména ve vztahu k Rusku, je tento signál v současné situaci nezbytný. Bohužel.“

    Video  Česko ruší mezivládní konzultace se Slováky, oznámil Fiala. Kvůli Ukrajině i schůzce s Lavrovem  - ČTK/Blesk Zprávy
    Video se připravuje ...

  • 3.Němcová si také rýpla do Fica

    I senátorka ODS Miroslava Němcová zrušení konzultací vítá: „Fico zahájil demontáž demokratického zřízení. Spojenectví s Ruskem, brutální tlak na předsedu Ústavního soudu, ‚normalizace‘ veřejnoprávních médií. O čem bychom se s ním mohli radit?“ napsala na X.

  • 4.Babiš peskuje Fialovu vládu

    Krok vlády odsoudil Andrej Babiš, šéf nejsilnější opoziční strany ANO. „Tohle je mezinárodní politika, ne dětské hřiště. Tam možná platí, že chová-li se někdo špatně, přestanete se s ním bavit. Vláda se ale nemá chovat jako malé dítě. Pokud s kroky slovenské vlády nesouhlasí, o to spíš s ní má jednat a přesvědčovat ji o změně pozice. Říká se tomu diplomacie,“ napsal na Facebooku s tím, že vztahy obou vlád narušil už Igor Matovič, v letech 2020-21 slovenský premiér tehdy ze strany OĽaNO.

  • 5.Havlíček: Laciná gesta

    K šéfovi ANO Babišovi se přidal i bývalý vicepremiér Karel Havlíček. „Nemusím souhlasit, ale můžu si odpustit laciná gesta. Česká vláda s historicky nejmenší důvěrou profesorsky vzkazuje lidem v nám nejbližší zemi, že se mají polepšit...,“ uvedl v reakci na počínání Fialova kabinetu.

  • 6.Čaputová: Budu vztahy upevňovat

    Silné reakce znějí od Ficových kritiků ze Slovenska. „Když hodnotově oslabíme zahraniční politiku, můžeme ztrácet přátele. Je mi líto, že se to děje. Ze své pozice se nadále budu snažit naše vztahy upevňovat,“ reagovala prezidentka Zuzana Čaputová, jejíž mandát končí 15 června. K volbám jdou Slováci 23. března, ona obhajovat nebude.

    Schůzku s Lavrovem před třemi dny kritizovala slovy: „Ani při volbě politiky na všechny směry světa nelze rezignovat na rozlišování mezi dobrem a zlem, agresorem a obětí. Jsme po setkání ministra zahraničí Slovenska s ministrem Lavrovem blíže k míru? Ne, zato jsme se jistě vzdálili našim skutečným partnerům a spojencům.“ 

    Zuzana Čaputová v Praze Zuzana Čaputová v Praze | Foto Blesk - Renáta Matějková

  • 7.Šimečka: Nejhorší moment v historii ČR a SR

    Předseda strany Progresívne Slovensko Michal Šimečka tento rozkol kolem Ukrajiny a Ruska považuje za obrovskou hanbu a asi nejhorší moment od vzniku samostatné ČR a SR.

    „Obrovská část lidí na Slovensku považuje EU a NATO za náš přirozený životní prostor a Českou republiku za našeho nejbližšího partnera. A nikdy, opravdu nikdy by nepodali ruku válečným zločincům ani nedělali užitečného idiota pro vraždící Putinův režim. Je to vláda s nejslabší většinou a ani zdaleka nereprezentuje názory většiny lidí na Slovensku,“ tweetuje.

    Šéf hnutí Progresivní Slovensko Michal Šimečka Šéf hnutí Progresivní Slovensko Michal Šimečka | Reuters

  • 8.Korčok: Vláda vede Slovensko do izolace

    Silně reagoval i kandidát na prezidenta a dřívější ministr zahraničí (2021–22, nestr. za SaS) Ivan Korčok: „V reakci na zásadní změnu zahraniční politiky Slovenska ruší ČR pravidelné vládní konzultace. Další hmatatelný výsledek ‚suverénní‘ zahraniční politiky slovenské vlády: destrukce sousedských vztahů, Slovensko vyhání Polsko i ČR z V4, pálí mosty k nejbližším, hrubé poškozování národnostátních zájmů SR.“

    „Vláda SR vede Slovensko do izolace, pálí mosty k sousedům, zbavuje se spojenců a vážně poškozuje národně-státní zájmy,“ napsal dlouholetý diplomat Korčok, který byl v letech 2020 až 2022 šéfem slovenské diplomacie.

  • 9.Další reakce ze Slovenska

    Ficovu vládu kritizovaly i další slovenské opoziční strany. „Ze zahraničí přichází stále více indicií o tom, že agresivní domácí politika vlády Roberta Fica spolu s aplikací kremelských zájmů v té zahraniční je pro vyspělý svět neakceptovatelná. Přetržení nejužších kontaktů s Českou republikou je ovšem něco, co Slovenské republice nepřinesl ještě žádný premiér v naší novodobé historii,“ uvedla strana Svoboda a Solidarita.

    „Gratuluji, Roberte Fico! Takto se to nedělá…,“ uvedl na facebooku bývalý premiér Eduard Heger, který byl v čele slovenské vlády v letech 2021 až 2023. Europoslankyně za Křesťanskodemokratické hnutí Miriam Lexmann zase napsala, že cenu za Ficův destrukční politický přístup Slovensko už neplatí jen doma, ale i v zahraničí.

  • 10.Ficův vzkaz Fialovi

    „Vážený pane předsedo české vlády, pane Fialo. Vztahy mezi našimi občany – Čechy a Slováky – jsou jedinečné, historicky osvědčené, plné přátelství, příbuzenských vztahů a porozumění,“ reagoval premiér Fico videovzkazem s tím, že slovenská vlády tyto vztahy nebude nikdy vystavovat ohrožení.

    „Bereme na vědomí, že česká vládní garnitura se je rozhodla ohrozit jen proto, neboť má zájem podporovat válku na Ukrajině. Slovenská vláda otevřeně mluví o míru,“ pokračoval a dodal, že česká vláda je na Slovensku vítaná kdykoliv.

    Video  Fico vzkázal Fialovi: Máte zájem podporovat válku na Ukrajině! Česká vláda je na Slovensku vítaná kdykoliv  - Facebook - Robert Fico
    Video se připravuje ...

  • 11.Černochová: Hloupé vyjádření Fica

    „Vyjádření premiéra Fica bylo demagogické, eskalující další konflikt a díky použití výrazů - jak z Rudého práva - i mimořádně hloupé. Ale ani to mi nezabrání hledat na poli společné obrany a bezpečnosti našeho regionu i NATO - průsečíky s politiky na Slovensku, kteří budou usilovat o bezpečí a nebude jim jedno, co se děje za zvěrstva pár kilometrů vpravo od jejich hranic. Mladí lidé na Slovensku to vidí podobně. Díky za to,“ uvedla na sociální síti X ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

  • 12.I další odmítají Ficova slova

    „Fico: Češi se kvůli podpoře války rozhodli ohrozit vztahy se Slovenskem. Je to přesně naopak. Češi se rozhodli podpořit obranu sousední země Slovenska před fašisty z Kremlu a Fico se rozhodl kvůli podpoře Kremlu ohrozil vztahy s ČR,“ uvedl předseda Zahraničního výboru ve Sněmovně Marek Ženíšek (TOP 09).

    „Člověka, který kritizuje Západ, šokuje skutečnost, že na to někdo reaguje a uvádí to na pravou míru. Chápu dobře, že Robert Fico může vše, ale k němu nikdo nic? Takhle to nefunguje. To chápe každý demokrat,“ poznamenal také na osciální síti X.

    „Pane Fico, jednoznačný postoj české vlády nesměřuje proti Slovensku a Slovákům. Je směřován proti muži, který svými činy podkopává demokracii a základy právního státu. Rozhodla se nedávat prostor premiérovi a jeho ministrům, kteří svoji Putinovskou rétorikou ohrožují bezpečnost především svých občanů a ve finále i celé Evropy. Tím mužem jste vy,“ přidala se lídryně kandidátky STAN pro eurovolby Danuše Nerudová.

  • 13.Neshoda Kalouska s Kolářem

    „Plně podporuji Vládu ČR v její politice vůči Ukrajině a Rusku. Jsem na ni v tomto segmentu její politiky hrdý. Učili mě ale, že úkolem diplomacie je ′jednat, jednat a jednat a tím předcházet konfliktům′. Omezení jednání nevidím proto jako šťastné,“ uvedl na síti X exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

    „Mirku… Zval bys si každou sobotu na oběd souseda, který ti bude u jídla nahlas prdět a krkat, smát se ti do tváře a ještě se ti při odchodu vykadí před dveře? Diplomacie není o podlézání nebo dělání křoví kašparům, to jistě víš. Tohle je zcela správný a bohužel nutný krok,“ reagoval na něj poslanec TOP 09 Ondřej Kolář, syn prezidentovat přítele Petra Koláře.

    „Můj poslední oběd na Dřevíči (pak už jsem chodil jen do nemocnice), byl s Milošem Zemanem. Chvíli jsi pro Karla pracoval, vím, ale nenaučil jsi se od něj nic. Škoda,“ reagoval Kalousek s připomínkou zesnulého Karla Schwarzenberga.

  • 14.Spor Zaorálka a Vrecionové

    Bývalý ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (SOCDEM) napsal, že mimořádné vztahy mezi českou a slovenskou vládou nejsou žádný bonus ani bonbónek, který česká strana poskytuje té slovenské.

    „Jsou vyjádřením vůle občanů obou zemí, kteří o ně stojí a žijí je. Vláda Petra Fialy nemá žádný mandát rušit společné konzultace, torpédovat visegrádskou spolupráci a vnášet konflikt do vzájemných vztahů - jen proto, že slovenská vláda má jiný názor na řešení konfliktu na Ukrajině,“ uvedl.

    S tím ale nesouhlasila europoslankyně Veronika Vrecionová (ODS). „Víte, já vůbec nejsem překvapená, že tohle říkáte. Vaše rétorika je totiž nebezpečně podobná té, kterou používá Robert Fico. Vláda samozřejmě mandát má, což vychází z logiky podstaty, že je to vláda s důvěrou Poslanecké sněmovny. To vy ale samozřejmě moc dobře víte, tak se nesnažte takto uboze manipulovat,“ odpověděla Zaorálkovi.

Jiří Havlas ( 1. dubna 2024 08:05 )

😂😂😂👍👍👍

Ján Poliach ( 7. března 2024 22:31 )

Jakoze fasisti z druhe svetove valky? Nebylo to tak davno zase. Taliani se musi nejdriv podivat do zrcadla a omluvit se.

Ján Poliach ( 7. března 2024 22:29 )

A preco teda ceši hromadne chodis do talianska nemecka usa ci cubu? Ved to je skandal. Tak tu nemel hlouposti. My taky nesouhlasime s vyroky hranola. Ale aby fiala narody rozdeloval je smutny az hloupy...takovy matovic v CZ vydani.

Ján Poliach ( 7. března 2024 22:26 )

Kdyz uz to padlo tak aspon som rad ze to nepovedal nas hranol ale ten Vas Fiala. Jedna jak pubertalni holka. Mne se nelibi ze Robko se bavil ze Sergejem. Ja se stim Robem uz bavit nebudu. Jak mala holka. Kdyz chce pan Fiala rozdelovat a ne spajet ok. Ale nech nemluvi za celej narod...my taky nesouhlsime s blbostma co hovori hranol.

Kamyl ( 7. března 2024 14:00 )

Jaroslav Sedlák: co ty bolševiku řiťolezu babišův co to tady meleš ty kamyle

Kamyl: Vrátili jsme do politiky řád a slušnost.Sedláku daně už máš zaplacené ???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa