„Goa je to nej, co Indie nabízí. Jde o nejmenší, nejbohatší a současně nejkrásnější svazový stát Indie, kde bude každý obdivovat nádherné písčité pláže s kokosovými palmami, pralesy s bohatou faunou i flórou a nespočet buddhistických i koloniálních památek,“ říká František Vorel z CK Blue Style.

A co víc, ceny zájezdů v posledních letech výrazně klesly, navíc v Indii je podstatně levněji než v Česku, dodatečné výdaje jsou tak velmi nízké. Goa, bývalá portugalská kolonie u pobřeží Arabského moře, oplývá listnatými stromy, vzácnými dřevinami, stromy s ořechy kešú i mangovníky.

Třetinu vnitrozemí tvoří džungle. Vhodná doba pro cestování do Indie (kromě hor) je od listopadu do konce března. Pobřeží Severní Goy se táhne na sever od ústí řeky Mandovi a tvoří ho dlouhý pás prostorných pláží, přerušovaný pouze ojedinělými říčkami, skalisky a třemi přílivovými řekami.

Najdete zde původní rybářské osady, rozšířené o řadu hotelů, restaurací, obchodů, plážových barů a diskoték. Turistická zóna začíná u portugalské pevnosti Fort Aguada (je odsud nádherný výhled) a pokračuje přes poklidné středisko Candolim, lákající hlavně turisty středního věku. Kousek za ním vstoupíte do nejživější části – Calangute.

Chcete-li zažít autentický místní trh, vydejte se v pátek do městečka Mapusa. Již zdálky ucítíte exotické koření a ovoce navršené do pyramid. Místní specialitou jsou kořeněné klobásky chorizo, palmové víno todi a velké zelené banány. Narazíte i na zaklínače hadů, flagelanty (sebemrskače) či děti převlečené za sádhuy (žebravé poutníky). Milovníci pevností by si neměli nechat ujít tu ve vesnici Chapora.

Dostanete se k ní z pláže Big Vagator. Hradby z načervenalého kamene postavili Portugalci v roce 1617 na místě muslimské stavby. Pevnost byla opuštěna v 19. století, dnes jsou z ní ruiny, ovšem výhled odsud je skvostný. Nebo na jih? Jižní Goa se od severní podstatně liší. Je klidnější a má téměř nedotčenou přírodu.

Kilometry překrásných pláží lemují palmové háje a všude je zelená krajina s řídce se vyskytujícími zemědělskými a rybářskými vesnicemi či samostatnými koloniálními vilkami. Vydáte-li se ze severu na jih, přivítá vás městečko Colva. Pláže v jeho okolí se řadí mezi nejrušnější v celé oblasti. Naopak k nejklidnějším místům patří Benaulim. V těsné blízkosti se nalézá obdobné letovisko Varca, o 3 km dál se rozprostírá Cavelossim.

Rady na cestu

  • Let z Prahy: cca 10 hodin
  • Počasí: Od listopadu do března se teploty pohybují od cca 25 do 35 stupňů.
  • Časový rozdíl: v zimním čase + 4,5 hodiny
  • Měna: indická rupie, 1 EUR= cca 76 INR.
  • Směnárny: Bez problémů lze vyměnit dolary, často i eura. Ve větších městech a mezinárodních hotelích lze používat platební karty. Bankomaty najdete téměř všude.
  • Cestovní pas a vízum: Cestovní pas ČR platný alespoň 6 měsíců ode dne vstupu do země a opatřený indickým vízem, které lze získat buď v klasické formě vízového štítku vylepovaného do cestovního dokladu zastupitelským úřadem Indie, nebo formou elektronického turistického víza (tzv. eTV) obdrženého e-mailem. Vízum je třeba zajistit před odletem.
  • Hl. město: Nové Dillí
  • Oficiální jazyk: hindština, angličtina

Indie na talíři

V každém svazovém státě je kuchyně odlišná. Sjednocuje ji koření a bohatá nabídka vegetariánských a veganských jídel (dýně, lotosový kořen atd.). U moře převládají ryby a mořské plody. Vepřové a hovězí se nabízí jen u Goy. Základním jídlem i přílohou je čočka a desítky druhů rýže. Běžné jsou placky čapátí, pšeničné nekvašené placky rótí nebo kukuřičné makkí rótí. Oblíbený je sýr panír a jogurty dahin a raita. Moučníkům vévodí gajar ka halwa (z mrkve, skořice a mléka), pistáciová hmota kulfi a žluté kuličky iadu z cizrny. Indové pijí kořeněný čaj s mlékem (masala), jogurtový nápoj lassi a džus z cukrové třtiny. Pivaři ocení světlé pivo vyráběné v oblasti Goy. Feni je alkoholický nápoj z kokosu nebo oříšků kešú, čang je rýžové či prosné pivo.

Fotogalerie
19 fotografií