V Číně asi není nic malé, počínaje velikostí této asijské velmoci, přes více než miliardovou populaci a konče mnoha moderními pompézními stavbami. Nová velkolepá knihovna Binhai v Tchien-ťinu, jejíž realizace trvala pouhé tři roky, je toho dalším dokladem.

Do středu knihovny je umístěna obrovská světelná 3D koule, která slouží jako sál se sto deseti místy k sezení. Kolem koule se kaskádovitě vinou regály s knihami, které rovněž fungují jako schodiště nebo místa k sezení. Na úctyhodné ploše 33 700 m2 mají návštěvníci k dispozici 1,2 milionu knih!

Regály s nimi, táhnoucí se od podlahy až ke stropu, působí jako vlny obrovského literárního oceánu. Pro funkční ukládání knih měly podle projektu sloužit i horní police. Zatím se na ně ale nedostalo. A tak jsou horní řady z hliníkového perforovaného plechu, na kterém jsou knihy jen natištěny.

O návštěvu této jedinečné futuristické knihovny je mimořádný zájem, od jejího otevření na podzim loňského roku sem denně přichází až 10 tisíc návštěvníků. A před budouvou se tvoří dlouhé fronty nedočkavých čtenářů. Knihovna má pět podlaží, do nichž jsou umístěny učebny, čítárny, kanceláře a salonky. Suterén pak funguje jako archiv. Zajímavou budovu vyprojektovalo nizozemské architektonické studio MVRDV.

Fotogalerie
6 fotografií