Úžasné chrámy - Luxor a Karnak

Turisté, kteří do Luxoru dorazí po řece, většinou jako první navštíví chrámový komplex Luxor. Nachází se totiž přímo u řeky Nil. Luxorský chrám kdysi starověcí egypťané vybudovali z pískovce pro uctívání nejvyšší trojice bohů - Amon, Mut a Chonsu. Celý chrám se skládá z obřích zdí, sloupů, soch a obelisků. Dalším podobným komplexem tří chrámů je Karnak, který kdysi sloužil, stejně jako chrámový komplex Luxor, k uctívání trojice nejvyšších bohů. Počátky stavby se datují kolem roku 1950 př. n. l. do období vlády faraona Senusreta I.

Místo odpočinku velkých vládců - Thébská nekropole

Jedním z nejúžasnějších míst oblasti Luxor je nedaleký komplex hrobek a chrámů, Thébská nekropole, jejíž součástí jsou i údolí králů a královen. Právě zde nalezli věčný odpočinek jedni z největších panovníků v historii Egypta. V oblasti se nachází i řada dechberoucích chrámů. Pravděpodobně nejhonosnějším je komplex zádušních chrámů Dér el-Bahrí, který je tvořený chrámy třech panovníků - Mentuhotepa II., Thutmose III. a královny Hatšepsut. Před Thébskou nekropolí se nachází Memnonovy kolosy. Jedná se o sochy zpodobňující krále Amenhotepa III. a jsou téměř 17 metrů vysoké. A při své dovolené nezapomeňte navštívit vesnici Dér el-Medína, která ve starověku byla domovem dělníků, kteří pracovali na hrobkách v údolí králů.

Luxorské muzeum - co bylo v královských hrobkách?

Město Luxor a jeho okolí jsou významnou archeologickou lokalitou, proto je zde i muzeum. Jen zde si můžete prohlédnout mumie králů Ramesse I. a Ahmose I., které byly vyzvednuty z Thébské nekropole. V muzeu se nachází rovněž řada pískovcových i vápencových soch bohů i vládců. V expozici nechybí ani různé modely staveb i lodí. A součástí expozice je rovněž řada předmětů, které starověcí Egypťané běžně používali.

Tipy na dovolenou v Egyptě  

Alexandrie – poznejte moderní Egypt 

Kam k moři? Vedou Egypt, Chorvatsko, Itálie a Řecko 

Turistický ráj Čechů zeje prázdnotou: Z egyptského Šarm aš-Šajchu je město duchů! 

Hurghada nebo Šarm aš-Šajch? Nejkrásnější pláže Egypta 

Pohled pro bohy: Mladík vylezl na vrchol nejvyšší egyptské pyramidy a nafotil úžasné snímky

Nekropole v Gíze, muzeum i Sakkara – vítejte v Káhiře