Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Dovolenkový ráj Čechů ve vážných problémech. EU pošle do Egypta miliardy eur

Autor: ČTK - 
13. března 2024
10:14

Evropská unie připravuje pro Egypt balík finanční pomoci ve výši 7,4 miliardy eur (186 miliard korun). Informoval o tom dnes list Financial Times (FT) s odvoláním na své unijní zdroje. Nebývale vysoká částka má sloužit na podporu egyptské ekonomiky včetně výdajů spojených s migrací v rámci dohody, kterou se šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová chystá v Káhiře uzavřít o víkendu.

Evropské země se obávají další vlny běženců v důsledku izraelských vojenských zásahů v Pásmu Gazy či nepokojů v Súdánu. Například Řecko v posledních dnech podle portálu eKathimerini hlásí velký nárůst počtu migrantů mířících z Egypta na Krétu, přičemž většinou jde o Egypťany. Řečtí politici kvůli tomu tlačí na Brusel, aby dohodu s Egyptem podepsal co nejdříve.

Vláda v Káhiře hovořila v pondělí o tom, že očekává od EU částku mezi pěti až šesti miliardami eur v rámci zmíněného paktu, který počítá s investicemi do egyptské ekonomiky výměnou za pomoc s migranty, uvedl web EU Observer. Podle zdrojů FT by měla být částka ještě vyšší. Spolu s von der Leyenovou by do Egypta měli vyrazit premiéři migrací nejvíce zasažených zemí Itálie a Řecka Giorgia Meloniová a Kyriakos Mitsotakis a také jejich belgický kolega Alexander De Croo, jehož země předsedá Radě EU.

Unijní exekutiva zatím informace médií nekomentovala. EU dosud v rámci asociační dohody platné od roku 2004 poskytla Káhiře hospodářskou pomoc v řádu stovek milionů eur. Pomoc přímo spojená s migrací a ochranou vnějších hranic činila podle údajů EK 171 milionů eur.

Video  Objevte krásy egyptské Taby, Sinaje, Jeruzaléma a města Petra.  - Adam Jaroš
Video se připravuje ...

ivana kollerova ( 14. března 2024 09:17 )

tak uz i v Egypte je valka. no to jsem blazen....

star666 ( 13. března 2024 22:40 )

Celebrity-chachacha ( 13. března 2024 15:55 )

Perverznost. Podporovat státy náboženství "lásky a míru ".

krapotkin ( 13. března 2024 11:02 )

A kolik obdrželo Česko od EU za to, že to máme půl milionu uprchlíků z Ukrajina a další tisíce Arabů a černochů ?

Zobrazit celou diskusi