Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

V Káhiře se vyjednává o příměří v Gaze. Izraelský ministr vyrazil bez povolení do USA

Aktualizováno -
3. března 2024
21:27
Autor: ČTK, Mii - 
3. března 2024
15:46

Do Káhiry, kde se dnes vyjednává o šestitýdenním příměří v Pásmu Gaza, přijela delegace palestinského hnutí Hamás. Izrael podle listu The Times of Israel (ToI) delegaci dnes nevyslal, protože Hamás neposlal seznam žijících rukojmích a požadavky na výměnu. Na místě jsou podle AFP také prostředníci - zástupci Spojených států, Kataru a hostitelského Egypta.

„Cesta k příměří je nyní, doslova v tuto hodinu, přímočará. A na stole je dohoda. Existuje rámcová dohoda,“ řekl agentuře Reuters zástupce USA. Deník ToI nicméně napsal, že Izrael neobdržel seznam žijících rukojmích, o který žádal. Hnutí Hamás také nereagovalo na dotaz, kolik palestinských vězňů musí propustit za každého rukojmího. Kvůli tomu země do egyptského hlavního města své zastoupení nevyslala.

„Vyzývám k tomu, aby pokračovalo jednání o okamžitém příměří v Gaze a v celém regionu, aby mohli být propuštěni všichni (izraelští) rukojmí (..) a aby civilní obyvatelstvo (Gazy) mělo bezpečný přístup k naléhavě potřebné humanitární pomoci,“ řekl dnes papež František během modlitby na náměstí svatého Petra.

Trhliny ve vedení

Do Washingtonu dnes bez státního pověření zamířil izraelský ministr obrany Benny Ganc, napsala agentura AP. Připomněla, že centristický politik ve vztazích se Spojenými státy působí jako protiváha výrazně pravicových spojenců premiéra Benjamina Netanjahua.

Agentura AP píše, že cesta ukazuje na narůstající trhliny ve vedení Izraele. Uvádí také, že nejmenovaný činitel z Netanjahuovy pravicové strany Likud řekl, že Ganc cestu do Washingtonu naplánoval bez premiérova svolení a že si s ním předseda vlády kvůli tomu „důrazně promluvil“. Připomínal mu, že Izrael má „jen jednoho premiéra“.

Spojené státy chtějí dosáhnout pokroku při vytváření palestinského státu, připomíná AP. Proti tomu se ovšem rázně staví Netanjahu. Gantz se k této věci dosud nevyjádřil jasně. Ve Washingtonu má jednat s viceprezidentkou Kamalou Harrisovou a poradcem Bílého domu pro Národní bezpečnost Jakem Sullivanem.

Nynější válka mezi Izraelem a hnutím Hamás začala loni 7. října, když příslušníci Hamásu zaútočili na jižní Izrael. Na 1200 lidí tam pozabíjeli a dalších zhruba 250 unesli na palestinské území. Za téměř pět měsíců si izraelská ofenziva v Pásmu Gazy vyžádala 30.410 mrtvých, většinu z nich tvoří civilisté, uvedlo dnes palestinské ministerstvo zdravotnictví.

ivana kollerova ( 3. března 2024 17:14 )

"delegace" Hamasu. pobavilo

Zobrazit celou diskusi