Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Klid zbraní na Blízkém východě? Hamás obdržel od Izraele návrh příměří

Autor: ČTK, jmr, lig - 
30. ledna 2024
12:08

Šéf palestinského islamistického hnutí Hamás Ismáíl Haníja dnes oznámil, že tato skupina obdržela návrh dohody o příměří v Pásmu Gazy vypracovaný na jednání v Paříži a že si jej prostuduje. O návrhu bude Haníja jednat v Káhiře. Informuje o tom agentura Reuters. Šéf izraelské tajné služby Mossad David Barnea v neděli v Paříži jednal se šéfem americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Williamem Burnsem a zástupci Egypta a Kataru, kteří v konfliktu dělají zprostředkovatele. Tématem byla možná dohoda o propuštění zbývajících zhruba 130 izraelských rukojmích.

Haníja dnes zopakoval, že pro Hamás je prioritou docílit ukončení izraelské ofenzivy v Pásmu Gazy a úplného stažení izraelských vojsk. Podobně se v pondělí vyjádřil vysoký představitel Hamásu Sámí abú Zuhrí, který agentuře Reuters řekl, že „úspěch pařížské schůzky bude záviset na tom, zda okupační síly budou souhlasit s ukončením rozsáhlé agrese proti Pásmu Gazy“.

Izrael zahájil ofenzivu v Pásmu Gazy po teroristickém útoku Hamásu na Izrael ze 7. října, kdy palestinští ozbrojenci v izraelském pohraničí pozabíjeli na 1200 lidí, z toho tisícovku civilistů, a asi 250 osob unesli jako rukojmí. Zhruba stovku propustili během dosud jediného příměří koncem listopadu. Někteří ze zhruba 130 lidí, které radikálové v Pásmu Gazy stále zadržují, podle izraelských médií už zřejmě nejsou naživu.

Vojenské operace Izraele v Pásmu Gazy si od vypuknutí konfliktu vyžádaly na palestinské straně už nejméně 26.751 obětí na životech a 65.636 Palestinců bylo zraněno, uvedly dnes úřady kontrolované Hamásem. Izrael tvrdí, že jeho síly zabily v Gaze přibližně 9000 palestinských bojovníků a že v bojích zahynulo 221 jeho vojáků.

Dnes Izrael podle palestinských zdravotníků předal palestinským úřadům desítky těl Palestinců, které izraelští vojáci v uplynulých týdnech zabili v Pásmu Gazy. Těla byla převezena přes přechod Kerem Šalom a budou pohřbena do hromadného hrobu v Rafáhu na jihu Pásma Gazy. Izrael předání nekomentoval.

Server Axios mezitím s odkazem na dva izraelské zdroje informoval, že se šéf izraelské bezpečnostní služby Šin Bet Ronen Bar v pondělí v Káhiře setkal se svým egyptským protějškem Abbásem Kamalem, aby probral napětí mezi Izraelem a Egyptem v souvislosti s konfliktem v Pásmu Gazy a možným rozšířením izraelských operací do palestinského města Rafáh na hranici s Egyptem. Na šestou návštěvu Izraele od začátku války se chystá americký ministr zahraniční Antony Blinken. V zemi bude v termínu 3. až 5. února.

Video  Izraelská protiofenziva v Gaze: Mezi vojáky přijel premiér Netanjahu  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi