Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Další stopka kvůli terorismu: Rakousko a Rumunsko nepošlou peníze OSN

Autor: ČTK, lig - 
29. ledna 2024
13:46

Rakousko a Rumunsko se dnes připojily k zemím, které zastavují financování úřadu OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Píší to agentury. Izrael obvinil 12 pracovníků UNRWA, že se loni 7. října podíleli na útoku teroristů z palestinského Hamásu na jeho území. Podobný krok již udělaly další země včetně USA, Německa či Británie, které patří k hlavním dárcům UNRWA. Evropská komise po úřadu žádá nezávislý audit. UNRWA tvrdí, že pokud se situace s financováním nevyřeší do konce února, bude muset přerušit své aktivity.

„Pokud se financování neobnoví, UNRWA nebude po konci února schopen vykonávat své služby a operace v regionu, a to včetně Pásma Gazy,“ cituje agentura Reuters prohlášení mluvčího úřadu OSN. Ten má klíčovou roli v humanitárních aktivitách v Pásmu Gazy, kde Izrael bojuje proti hnutí Hamás. UNRWA již v pátek slíbil, že izraelská tvrzení prošetří.

Mezi největší dárce UNRWA patří také Evropská unie. Ta nyní žádá, aby se úřad OSN podrobil „nezávislému auditu ze strany nezávislých expertů vybraných Evropskou komisí,“ řekl dnes mluvčí komise Eric Mamer.

„Obvinění jsou velmi šokující a naprosto znepokojivá,“ cituje agentura APA z prohlášení rakouského ministerstva zahraničí. To vyzvalo UNRWA i OSN, aby je vyšetřily. OSN musí v zájmu své věrohodnosti snést kritiku a lidé, kteří jsou odpovědní za teroristické útoky ze 7. října, za ně musejí být potrestáni, uvedlo také ministerstvo. Rakousko zastavuje všechny své příspěvky pro UNRWA, dokud všechna obvinění nebudou úplně vyjasněna a nebude jasné, jaké následky odpovědní lidé za svoje chování nesou.

Španělsko podporu nezastavilo

APA uvádí, že podle dřívějších údajů Rakousko ročně přispívá UNRWA částkou ve výši asi 400 000 eur (9,9 milionu korun) a tři miliony eur ročně platí na jeden zdravotnický projekt. Rakouské ministerstvo zahraničí ujistilo, že civilní obyvatelstvo v Pásmu Gazy, které strádá kvůli izraelské vojenské odvetě za útoky Hamásu, bude podporovat jinými způsoby.

Rumunsko uvedlo, že do dokončení vyšetřování toho, jakou roli sehráli někteří zaměstnanci UNRWA v útocích ze 7. října, pozastavuje nové příspěvky tomuto úřadu, píše agentura Reuters. „Vyjadřujeme plnou důvěru tomu, že šetření OSN objasní situaci co nejdříve,“ uvedla rumunská diplomacie.

Naopak Španělsko ohlásilo, že UNRWA hodlá dále podporovat. Madrid však bude zblízka sledovat výsledky vyšetřování. Španělský ministr zahraničí José Manuel Albares dnes poukázal, že izraelská tvrzení se týkají desítky ze zhruba 30 000 zaměstnanců UNRWA.

Od pátku o zastavení finančních příspěvků tomuto úřadu OSN informovaly například Spojené státy, Francie, Kanada, Austrálie, Itálie, Británie, Finsko, Německo Švýcarsko či Nizozemsko.

Česká republika UNRWA finančně nepodporuje. Pro tuto agenturu pracuje asi 30 000 lidí, z toho 13 000 v Pásmu Gazy ovládaném teroristickým hnutím Hamás.

Video  Izraelská protiofenziva v Gaze: Mezi vojáky přijel premiér Netanjahu.  - Reuters
Video se připravuje ...

doktormediciny ( 29. ledna 2024 17:31 )

Clanek je ponekud implicitni...Kdo to stale nesleduje,nerozumi tomu

Zobrazit celou diskusi