Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Šéf OSN hasí průšvih s podezřením o zapojení do teroru. Svět žádá o peníze pro uprchlíky

Autor: ČTK - 
28. ledna 2024
08:33

Generální tajemník OSN António Guterres dnes vyzval země, které pozastavily financování úřadu OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), aby zaručily pokračování jeho činnosti. Je podle něj životně důležitá pro dva miliony civilistů v Pásmu Gazy. Řada zemí se pro přerušení financování rozhodla v sobotu poté, co Izrael obvinil tucet pracovníků UNRWA, že se zapojili do teroristického útoku palestinského radikálního hnutí Hamás na Izrael ze 7. října.

Guterres ve svém dnešním prohlášení ujistil, že OSN kvůli „mimořádně závažným obviněním“ přijímá rychlá opatření. Ze 12 obviněných osob jich devět bylo okamžitě identifikováno a dostali výpověď, jeden je po smrti a totožnost zbývajících dvou se zatím zjišťuje.

„Každý zaměstnanec OSN, který se podílel na teroristických činech, bude pohnán ke zodpovědnosti, a to i prostřednictvím trestního stíhání,“ uvedl Guterres, podle něhož „odporné činy“, z nichž jsou tito lidé podezřelí, musí mít následky. Neměly by podle něj ale být trestány desítky tisíc mužů a žen, které pro UNRWA často ve velmi nebezpečných podmínkách pracují.

„Je třeba uspokojit naléhavé potřeby zoufalých obyvatel, kterým slouží,“ zdůraznil šéf světové organizace ve svém apelu na mezinárodní společenství. Na pomoci od úřadu OSN pro palestinské uprchlíky jsou podle něj pro své přežití závislé dva miliony civilistů v Gaze. Finance, které nyní úřad má, by mu však už v únoru neumožnily plnit všechny jeho funkce, pokud nebude dostávat další.

Aktivity UNRWA jsou financovány příspěvky států. Největšími dárci byly v roce 2022 USA, Německo a Evropská unie. Jak Spojené státy, tak Německo a řada dalších zemí nyní financování přerušily.

Video  Izraelská armáda provedla razii v domě velitele Hamásu.  - x/AvichayAdraee
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi