Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Klid zbraní a propuštění rukojmích z Pásma Gazy? Dohoda se přiblížila, naznačil muž od Bidena

Autor: ČTK - 
25. února 2024
18:29

Zástupci Spojených států, Izraele, Kataru a Egypta při jednáních z tohoto týdne v Paříži nalezli shodu na základních obrysech dohody o přerušení bojů v Pásmu Gazy a propuštění rukojmích. Dnes to řekl stanici CNN poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan. O dohodě povedou jednání s palestinským hnutím Hamás zástupci Kataru a Egypta.

„Je pravdou, že se zástupci Izraele, Spojených států, Egypta a Kataru setkali v Paříži a nalezli shodu ohledně obrysů (dohody),“ řekl Sullivan podle agentury AFP stanici CNN. Dodal, že jednání budou pokračovat a s palestinským hnutím Hamás budou jednat Egypt a Katar.

V sobotu média a tiskové agentury uvedly s odkazem na nejmenované zdroje, že jednání v Paříži pokročila. Podle informací egyptského tisku byla dnes jednání obnovena v Kataru. Následovat by měly další schůzky v Káhiře.

Sullivan řekl, že nemůže uvést detaily toho, nad čím se zástupci čtyř zemí shodli v Paříži, protože se stále vedou jednání. V sobotu však několik nejmenovaných zdrojů uvedlo, že by dohoda mohla zaručit šestitýdenní přerušení bojů v Pásmu Gazy výměnou za 40 propuštěných rukojmích ze strany hnutí Hamás.

Při prvním klidu zbraní v listopadu byla propuštěna přibližně polovina z 253 lidí, které Hamás zajal během přeshraničního teroristického útoku 7. října, při němž zavraždil na 1200 lidí. V rámci této dohody Izrael propustil ze svých věznic třikrát více Palestinců a vpustil do Gazy více humanitární pomoci.

Současný konflikt začal právě zmíněným útokem. Izrael pak v odvetě začal provádět údery na Pásmo Gazy s cílem zničit palestinské hnutí. Podle dnešního prohlášení úřadů kontrolovaných Hamásem počet obětí po izraelských úderech činí nejméně 29.692 lidí.

Video  Před izraelskou ambasádou se pokusil upálit jeden z propalestinských demonstrantů. (14. únor 2024)  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi