Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Trump hledá viceprezidenta: Kdo „ohne hřbet“? Začíná soutěž v podlézání, míní exšéf republikánů

Autor: The Observer, mav, lig - 
15. února 2024
18:34

Donald Trump usiluje o návrat do Bílého domu. Má před sebou ještě takřka celé primárky, ale republikánský tábor se mu jeví silně nakloněn. A tak už může dopředu řešit, kdo ho v předpokládaném souboji s Joem Bidenem doplní coby kandidát na viceprezidenta. Zatím toto hledání připomíná reality show, jejíž soutěžící se nezdráhají před šéfem jakkoli ponížit a podlézat mu, píše v analýze americký zpravodaj týdeníku The Observer.

Exprezident USA vešel ve všeobecnou známost coby newyorský realitní magnát, svou slávu posílil i díky reality show – 14 let moderoval soutěž The Apprentice (Učeň) zaměřenou na hledání nadějných manažerů. Teď to vypadá, jako by formátem reality show hledal i svého politického spojence, tedy kandidáta na viceprezidenta.

Poslední republikán, jenž zastával funkci viceprezidenta USA, se stal terčem násilného davu, který požadoval jeho oběšení. Dá se předpokládat, že Mike Pence, který byl Trumpovým kandidátem na viceprezidenta („running mate“) v letech 2016 a 2020, tentokrát tuto funkci nedostane. Jeho odmítnutí vyhovět požadavku svého šéfa zvrátit poslední volby způsobilo trvalou roztržku a z Pence udělalo v očích vzbouřenců z 6. ledna zrádce a terč.

Historická lekce neodrazuje další zájemce o post č. 2 v Bílém domě. V kampani před primárkami se předháněli v extravagantních projevech věrnosti Trumpovi. „Je zcela zřejmé, že pořádá tyto otevřené konkurzy, jako by to byl The Apprentice,“ komentoval Kurt Bardella, demokratický stratég, s odkazem na Trumpovu dlouholetou reality show. „Bude flirtovat s každým. Bude je nutit skákat, jak píská. Všichni se budou ponižovat a soutěžit o to místo.“

Když Trump v roce 2016 poprvé kandidoval na prezidenta, pochopil, že potřebuje takového kandidáta na viceprezidenta, který by mu posílil podporu mezi evangelikály (konzervativními protestanty) a sociálními konzervativci, kteří se k potřetí ženatému podnikateli stavěli nedůvěřivě. Pence, tehdejší guvernér Indiany a zarytý sociální konzervativec, to patřičně splňoval.

Porušit pro Trumpa přísahu

Letos se Trumpovi spojenci a republikánští stratégové domnívají, že potřebuje lákat hlavně předměstské voliče v několika klíčových státech, kde se pravděpodobně listopadové volby rozhodnou. Mnozí komentátoři proto předpovídají, že si vybere ženu nebo nebělocha.

Michael Steele, bývalý předseda stranického ústředí republikánů, uvedl, že jedním z faktorů důležitých pro Trumpa je, „jak moc budou podlézat; nejen ve smyslu ‚Ach, miluji tě, Donalde Trumpe', ale‚ miluješ mě natolik, že když ti řeknu, abys porušil svou ústavní přísahu v ústavě, tak to uděláš‘?“ glosuje Steele. „A takovou osobou je podle mě Elise Stefaniková.“

Newyorská kongresmanka Stefaniková (39), nejvýše postavená žena v republikánské frakci ve Sněmovně reprezentantů a jedna z prvních členů Kongresu, která Trumpa podpořila, zřejmě svou kandidaturu načasovala dokonale. V prosinci si zajistila celonárodní publicitu, když při kongresovém slyšení zostudila vedení tří elitních univerzit ohledně antisemitismu na jejich kampusech; dvě rektorky to pak přimělo k rezignaci. „Vždy budu dosahovat výsledků,“ oslavovala své vítězství. Trump ji údajně pochválil jako „zabijáka“ a připustil, že by jako kandidátka na viceprezidentku mohla fungovat, uvedl pro televizi NBC News jeden z Trumpových hostů, který se zúčastnil takových debat.

Od té doby překonala i notoricky úslužného Pence. Krátce poté, co Trump označil osoby odsouzené za zločiny při nepokojích v Kapitolu (6. 1. 2021) za „rukojmí“, papouškovala totéž slovo ve stěžejním pořadu televize NBC Meet the Press. Když si Trump při diskusi o 6. lednu spletl rivalku Nikki Haleyovou s bývalou předsedkyní Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiovou, Stefaniková okatě popřela to, co všichni slyšeli.

Nestydí se lhát

„Ona se o to vyloženě uchází. To je jediné vysvětlení pro věci, které říká a dělá. Je mi za ni trapně, ale ona se nestydí, protože má jediný kariérní cíl,“ komentoval pro The Observer Larry Sabato, ředitel Centra pro politiku na Virginské univerzitě. „Říká všechno, co si myslí, že se mu bude líbit. A jemu se to líbí.“

„Už jen to, co předvedla na tom kongresovém slyšení - co by mohlo Trumpa potěšit víc než sledovat, jak rozebírá rektory předních univerzit?“ dodal Bill Whalen, bývalý mediální poradce politiků včetně kalifornského exguvernéra Arnolda Schwarzeneggera a nyní výzkumník think-tanku Hoover Institution na Stanfordově univerzitě.

Další uchazečkou je guvernérka Kristi Noemová, která po drtivém vítězství ve volbách v roce 2022 zastává druhé funkční období v čele Jižní Dakoty. Národní pozornost si získala během pandemie koronaviru, když odmítla všeobecně nařídit roušky. Noemová začátkem tohoto měsíce vedla Trumpovu kampaň na několika akcích v Iowě.

Dále je tu jihokarolínský senátor Tim Scott, který je Afroameričan - mohl by Trumpovi pomoci prosadit se mezi černošskými voliči. Scott byl kdysi Trumpovým republikánským soupeřem, ale v listopadu ze závodu ještě před zahájením primárek odstoupil. Od té doby Trumpa podpořil a řekl mu to během jeho vítězného projevu v New Hampshire: „Já tě prostě miluju!“

Dalšími potenciálními kandidáty jsou Trumpova tisková mluvčí Bílého domu a současná guvernérka Arkansasu Sarah Huckabee Sandersová; Ben Carson, který byl Trumpovým ministrem pro bydlení; Kari Lakeová, která v roce 2022 těsně prohrála guvernérské volby v Arizoně a nyní se uchází o křeslo v tamním senátu; floridský kongresman Byron Donalds; kongresmanka z Georgie Marjorie Taylorová Greeneová; a senátor z Ohia JD Vance.

Ptačí mozek versus senilita

Těžko naopak očekávat, že by se k Trumpovi přimkla další výrazná kandidátka z primárek, dřívější velvyslankyně v OSN Haleyová. Být spolukandidátkou „nepřipadá v úvahu“, zatímco Trump řekl, že ji „pravděpodobně“ nevybere. Exprezidentova silná kritička ostatně zůstává jeho poslední soupeřkou v primárkách, všichni ostatní už odstoupili. A jejich vztahy se zhoršují, Trump používal urážky jako „ptačí mozek“, zatímco Haleyová kritizovala jeho věk (vládl by v případě zvolení do svých 82 let) a mentální ostrost.

Haleyová má navíc jestřábí názory na zahraniční politiku, včetně třeba podpory vojenské pomoci Ukrajině, které jsou pro Trumpovu základnu „Amerika na prvním místě“ nepřijatelné. „Nejenže bych pro takovou kandidátku nehlasoval, ale naopak bych se proti ní co nejsilněji postavil,“ pronesl nedávno vlivný pravicový moderátor Tucker Carlson.

Dokončí starý prezident mandát?

Trump veřejně prohlásil, že se již rozhodl, ale podle zdrojů agentury Reuters stále obvolává přátele, příznivce a dárce, aby mu poradili, koho by měl vybrat. V sázce je tentokrát neobvykle mnoho. Často se post viceprezidenta vnímá jako nevděčná řehole, nyní však může být důležitější, ať už zvítězí Trump (77), nebo Biden (81). Pravděpodobnost, že bude viceprezident šéfa Bílého domu tak či onak zastupovat (ne-li přímo nahrazovat), je relativně vysoká.

„Mluvíme o tom při každých volbách a pak to zavrhneme, protože voliči takhle ve skutečnosti neuvažují. Ale v těchto volbách je to na stole tak, jak to v minulosti nebylo, protože se zaměřujete na zdravotní stav kandidáta a jeho duševní schopnosti a na možnost, že by nezvládl dokončit funkční období,“ argumentuje politolog Whelan. „Ostražitý a skeptický volič bude přemýšlet: ‚Dobře, co se stane, když...'?“

Trump možná s konečným rozhodnutím nespěchá. Čím déle bude vyhlídkou na post viceprezidenta mávat, tím více se budou uchazeči o tento post klanět a vymýšlet, čím se mu zalíbit.

„Myslí si, že k vítězství ve volbách nikoho nepotřebuje, takže podle mě bude vyžadovat, aby mu spousta prominentů přišla vzdát hold. Pak počká na červencový sjezd, aby to oznámil, protože chce dát najevo, že viceprezident je irelevantní,“ soudí Wendy Schillerová, politoložka z Brownovy univerzity. „Obecně si děláme větší starosti s tím, kdo bude jeho viceprezidentem, než on sám.“

Video  Politolog o amerických volbách: Pokud Biden vyhraje, období nedokončí a stranu předá.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

54231 ( 16. února 2024 07:50 )

Done ty hlavne hledej dobré místo,kde budeš bručet.
Tam tě už nikdo stříkat na oranžovo nebude,priority se změní a dávej pozor u sprch. 👍

krapotkin ( 16. února 2024 04:02 )

Donalde, já to tedy beru, když jinak nedáš. Podělat to tak jako ty dokážu taky.

Zobrazit celou diskusi