Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Trump se chystá na volby 2024: Spojenci ho hází přes palubu? Distancovala se i dcera Ivanka!

  • Autor: CNN,mav,lig - 
    1. 4. 2023
    05:00

    Spojené státy se pomalu chystají na primárky před prezidentskými volbami na podzim 2024. Prvním zaregistrovaným kandidátem je, od 15. listopadu, exprezident Donald Trump. Třebaže má v Republikánské straně i mezi konzervativními voliči stále silnou pozici, jeho blízcí spolupracovníci se do jeho podpory v nadcházející kampani nehrnou, píše server CNN. Zdalipak se situací zamíchá Trumpovo chystané obvinění v New Yorku?

    CNN kontaktovala devět lidí dříve Trumpovi blízkých. Jen tři uvedli, že ho otevřeně podpoří. Jeho vlastní dcera s politikou teď nechce mít nic společného a Trumpův viceprezident Mike Pence ho už otevřeně odsuzuje kvůli snahám zvrátit výsledek prohraných voleb a podněcování nepokojů.

  • 1.Corey Lewandowski

    Zkušený lobbista a politický manažer Corey Lewandowski vedl Trumpovu kampaň před volbami 2016, na postu ovšem skončil předčasně v červnu toho roku. S novým prezidentem se ale úplně nerozkmotřil, byl za ním v Oválné pracovně, a vždy, když Trump navštěvoval jeho stát New Hampshire, Lewandowski byl u toho. Pozvání dostal i na exprezidentovu návštěvu státu koncem letošního ledna - a tentokrát odmítl.

    „Byl jsem přes 1500 mil daleko, pan Trump to dobře věděl,“ komentoval pro CNN. „Můj vztah k němu se za posledních osm let vůbec nezměnil.“

    Informované zdroje CNN z republikánských kruhů uvedly, že se Lewandowski o nadcházející primárky a volby zajímá - ovšem že spíš než v Trumpově táboře sonduje možnosti angažmá u jeho očekávaných oponentů, například guvernérů Floridy a Jižní Dakoty Rona DeSantise a Kristi Noemové. Pro CNN ale sám popřel, že by se ucházel o spolupráci s jinými potenciálními kandidáty.

    Corey Lewandowski vedl Trumpovu kampaň před volbami 2016 (na snímku r. 2017). Corey Lewandowski vedl Trumpovu kampaň před volbami 2016 (na snímku r. 2017). | Reprofoto YouTube

  • 2.Sarah Huckabee Sandersová

    Sarah Huckabee Sandersová nabírala zkušenosti v kampaních svého otce (Mike Huckabee byl 11 let guvernérem Arkansasu), prezidenta George W. Bushe i řady dalších republikánů. Roku 2016 se hned v primárkách prvního státu (Iowy) ukázala Huckabeeho kampaň bez šance a vzdal ji, dcera přešla k Trumpovi. Po jeho vítězství si vysloužila post zástupce prezidentského mluvčího Seana Spicera; ten nevydržel ani půl roku, Huckabee Sandersová ho nahradila. Sama skončila o dva roky později, koncem června 2019. Loni uspěla se svou vlastní kampaní a od letošního 10. ledna je guvernérkou Arkansasu.

    Guvernérka Arkansasu Sarah Huckabee Sandersová bývala Trumpovou mluvčí (7. 2. 2023). Guvernérka Arkansasu Sarah Huckabee Sandersová bývala Trumpovou mluvčí (7. 2. 2023). | Reuters

    Pro Trumpa by tak byla - i díky čerstvému volebnímu úspěchu - cenným spojencem v kampani. „Mám prezidenta ráda, mám s ním skvělý vztah. Vím, že by na tom naše země byla nekonečně lépe, kdyby teď byl v úřadě místo Joea Bidena, ale já se nyní nesoustředím na volby 2024, soustředím se tady na Arkansas,“ prohlásila v lednovém rozhovoru pro Fox News.

    Její mluvčí tuto pozici o několik týdnů později potvrdila. A jak zjistil deník New York Times, Trump před pár týdny Sandersové telefonoval a žádal ji o explicitní podporu v jeho kampani. Podle dvou zdrojů deníku (a CNN si to potvrdila) ho ovšem odmítla, že to zatím neudělá.

    Jakmile se ale doslechla o čtvrtečním rozhodnutí newyorské justice Trumpa obvinit (patrně z placení „držhubného“ pornoherečce Stormy Daniels z oficiálních peněz volební kampaně), postavila se na stranu stranického kolegy. „Manhattanský prokurátor Bragg by měl rezignovat kvůli zneužití pravomoci a cílení Donalda Trumpa,“ cituje ji Fox News.

  • 3.Katrina Piersonová

    Katrina Piersonová se angažovala v konzervativně-populistické frakci Republikánské strany zvané Tea Party. V listopadu 2015 ji Trump najal coby mluvčí své prezidentské kampaně. Po úspěšných volbách nekývla na nabídku nastoupit do tiskového týmu Bílého domu, psal tehdy server The Hill.

    V následujících prezidentských volbách dělala Trumpově kampani poradkyni a roli hrála ještě v koordinaci demonstrace „Zachraňte Ameriku“, na níž se 6. ledna 2021 stoupenci končícího prezidenta snažili zvrátit jeho volební prohru - a která se zvrhla v útok na Kapitol. Jak ukazují SMS zveřejněné při vyšetřování, Piersonová už měla tušení, že se situace zvrhává špatným směrem. „Věci se zbláznily.“ „Končím. Nemůžu být součástí prezidentského zostuzování,“ citovala některé ze zpráv CNN.

    V nadcházejících primárkách zatím Piersonová za nikým nestojí. „Mám v povaze se za někoho nakonec postavit,“ odpověděla nyní na dotaz CNN a dodala, že floridský guvernér DeSantis má „spoustu skvělých nápadů“, pročež se k němu kloní někteří republikánští aktivisté.

    Někdejší mluvčí Trumpovy volební kampaně Katrina Piersonová (na snímku r. 2021). Někdejší mluvčí Trumpovy volební kampaně Katrina Piersonová (na snímku r. 2021). | Gage Skidmore (CC BY-SA 3.0)

  • 4.Kellyanne Conwayová

    Kellyanne Conwayová znala Donalda Trumpa léta, neboť bydlela v jeho mrakodrapu Trump World Tower a byla aktivní v samosprávě domu. Roku 2016 ale v primárkách napřed stála za Tedem Cruzem a Trumpa kritizovala coby „extrémního“. V červnu Cruz kampaň vzdal a záhy Conwayovou najal Trump coby seniorní poradkyni; 19. srpna se stala (už třetí) manažerkou celé jeho kampaně. Sice jen na deset týdnů, ale žádná žena z tohoto postu do té doby kandidáta do Bílého domu nepřivedla.

    Dva dny po Trumpově inauguraci proslula novotvarem „alternativní fakty“, když hájila přemrštěné - lživé - odhady počtu lidí, kteří k inauguraci v ulicích Washingtonu DC přihlíželi. V srpnu 2020 oznámila, že v Bílém domě končí - necelé tři měsíce před volbami - aby se mohla víc věnovat rodině. Začátkem března 2023 Washington Post informoval, že se po 22 letech rozvádí.

    Co se nynější Trumpovy kampaně týče, k dotazu CNN se nevyjádřila. Primárky však komentovala: „Zlehčovat kandidaturu pana Trumpa v roce 2024 či mu psát politický nekrolog je bláhové - odolává perzekuci a vyhýbá se vyšetřování jako žádná jiná veřejná osobnost. To se samozřejmě může změnit, ale tahle kočka má devět životů,“ napsala v lednovém eseji pro New York Times. „Zároveň by bylo bláhové předpokládat, že cesta pana Trumpa k dalšímu prezidentství bude hladká a jistá.“

    Radila by mu, aby se v kampani pořád neobracel k údajně „ukradeným volbám“ 2020, přestal urážet ostatní Republikány a hleděl na „zapomenuté Američany, již ho do Bílého domu dostali poprvé“, napsala Conwayová s tím, že do jeho kampaně není zapojena.

    Že se exprezidentovo obvinění chystá, se nějakou dobu šuškalo. Podle ní k tomu nedocházelo, neboť žalobci věděli, že nemají pádné argumenty. „Myslím, že jim stačí hlásit, jak jsou první, kdo žaluje exprezidenta,“ prohlásila v televizi Fox.

    Poradkyně prezidenta Trumpa Kellyane Conwayová na tiskové konferenci Bílého domu (1. 5. 2019). Poradkyně prezidenta Trumpa Kellyane Conwayová na tiskové konferenci Bílého domu (1. 5. 2019). | Bílý dům

  • 5.David Bossie

    David Bossie byl dlouholetým Trumpovým poradcem, nyní pro něj nepracuje a má na starosti debatní proces ve stranickém ústředí Republikánů. K aktuální Trumpově kampani se nevyjádřil.

    David Bossie, dlouholetý Trumpův poradce (2017). David Bossie, dlouholetý Trumpův poradce (2017). | Gage Skidmore (CC BY-SA 3.0)

  • 6.Brad Parscale

    Brad Parscale přišel do Trumpových služeb začátkem roku 2015 s celou svou firmou Giles-Parscale - napřed s malou zakázkou na webové stránky, postupně se stal šéfem digitální kampaně 2016. Kampaň za znovuzvolení 2020 pak přímo vedl.

    I on patrně zpytoval svědomí po násilných nepokojích v Kapitolu. „Úřadující prezident požaduje občanskou válku,“ psal v SMS Katrině Piersonové (viz výše). „Cítím se vinen, že jsem mu pomohl k výhře.“

    Později Trumpa některými výroky nadále podporoval. Nyní jeho firma poskytuje exprezidentově další kampani technologické služby, Parscale to ale nemá přímo na starosti. A podobné služby poskytují i dalším Republikánům.

    Někdejší šéf Trumpovy prezidentské kampaně Brad Parscale (12. 12. 2018). Někdejší šéf Trumpovy prezidentské kampaně Brad Parscale (12. 12. 2018). | Gage Skidmore (CC BY-SA 3.0)

  • 7.Ken Cuccinelli

    Ken Cuccinelli za Trumpovy vlády nepatřil k nejvyšším vládním činitelům, byl úřadujícím náměstkem na ministerstvu vnitřní bezpečnosti. Byl však výraznou figurou v prezidentových pokusech prohlásit prohrané volby za podvod, často chodil do Oválné pracovny.

    Toto spojenectví je to tam, minulý čtvrtek Cuccinelli registroval neziskovku (tzv. PAC) na podporu kandidatury floridského guvernéra DeSantise, informovala CNN.

    Ken Cuccinelli coby úřadující náměstek ministra vnitřní bezpečnosti (26. 7. 2019). Ken Cuccinelli coby úřadující náměstek ministra vnitřní bezpečnosti (26. 7. 2019). | USDHS

  • 8.Mike Pence

    S Trumpem už nechce zřejmě mít nic společného jeho viceprezident Mike Pence. Na slavnostní večeři prestižního novinářského Gridironova klubu se vrátil k událostem z ledna 2021, kdy se končící Trump za žádnou cenu nechtěl Bílého domu vzdát. Například i naléháním na Pence, ať jeho konec nestvrdí.

    „Prezident Trump se mýlil. Neměl jsem pravomoc zvrátit volby a jeho bezohledná slova toho dne ohrožovala mou rodinu i každého v Kapitolu,“ zmínil útok na sídlo Kongresu. „Vím, že historie Donalda Trumpa dožene k odpovědnosti.“

    To byla jen část jeho projevu, jenž se jinak nesl v odlehčeném duchu. Jak uvedla CNN, utahoval si i z četných justičních tahanic svého někdejšího šéfa: „Když jsem pracoval po boku Donalda Trumpa, hodně jsem se toho naučil. Například o soudních předvoláních.“

    Na pozici viceprezidenta si nutně prezidentský kandidát nevolí blízkého spojence - často se taktizuje, aby mu daná osobnost pomohla získat hlasy širšího spektra voličů.

    Ovšem pokud jde o obvinění, tady Pence drží stranickou linii. „Bezprecedentní obvinění bývalého prezidenta Spojených států kvůli financování kampaně je ohavnost. Pro miliony Američanů to není nic než politické stíhání,“ prohlásil v televizi CNN.

    I pokud bude Trump odsouzen, zákony mu nebrání v prezidentské kandidatuře. Měla by se ho Republikánská strana v takovém případě zříci? zeptal se Pence moderátor. „O hypotetických případech teď nechci hovořit. Slibuji, že odpovím, když to nastane.“

    Trumpův viceprezident Mike Pence v Knihovně Kongresu (16. 2. 2023). Trumpův viceprezident Mike Pence v Knihovně Kongresu (16. 2. 2023). | Reuters

  • 9.Ivanka Trumpová

    Snad jako první se od Trumpovy kampaně distancovala jeho dcera Ivanka, která se na těch dřívějších podílela a měla pak i pozici poradkyně Bílého domu na plný úvazek.

    „Tentokrát si za prioritu volím své malé děti a soukromý život, který vytváříme coby rodina. Neplánuji se angažovat v politice. Jakkoliv budou vždy milovat a podporovat svého otce, nadále tak budu činit vně politické arény,“ vydala v prohlášení jen pár chvil poté, co její otec ohlásil další kandidaturu. „Jsem vděčná, že jsem měla tu čest sloužit americkému lidu, a vždy budu hrdá na mnohé z úspěchů naší vlády.“

    Podle CNN se na nynější kampani nebude podílet ani její manžel Jared Kushner, který byl po celou dobu Trumpova mandátu seniorním poradcem. Ani k Trumpovu obvinění se manželé Kushnerovi nevyjadřovali. Zato Ivančini bratři Donald Junior a Eric v kampaních jsou aktivní, ať už osobně, nebo na sociálních sítích

    Ivanka Trumpová se chce věnovat rodině. Ivanka Trumpová se chce věnovat rodině. | Facebook I. Trumpové

  • 10.Trump si nezoufá

    Trump a spol. si prý zatím nedělají těžkou hlavu z absence dřívějších spojenců. „Věříme, že se přidají. Je brzy a lidé mají různé důvody, proč se za Trumpa nemohou otevřeně postavit,“ komentoval pro CNN zdroj blízký k exprezidentovi. 

    Z výrazných figur se naopak zapojil mj. Jason Miller, jenž pracoval na kampaních 2016 i 2020; Dan Scavino, Trumpův guru pro sociální sítě; či Steve Bannon, svého času šéf  Trumpovy kampaně a později vrchní stratég Bílého domu.

    Donald Trump Junior a Steve Bannon zase kopou za Trumpa staršího (3. 3. 2023). Donald Trump Junior a Steve Bannon zase kopou za Trumpa staršího (3. 3. 2023). | Reuters

    Video  Překvapivá role Trumpa ve volbách: Závaží pro republikány a trumf pro demokraty, říká expert  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

Uživatel_5637084 ( 5. dubna 2023 03:02 )

Al Caponeho taky nakonec odsoudili až za daně.

1tigrusenka ( 1. dubna 2023 07:39 )

A ten sičák Babiš si chodí v nový bundě "od vietnamců".

verka1 ( 1. dubna 2023 07:25 )

Trumpovi se nic nestane.

bizon_pepa ( 1. dubna 2023 06:23 )

Stále dokola stejná písnička. Donalda hazej všichni přes palubu, Rusům docházejí náboje, Putin umírá atd atd.

Zobrazit celou diskusi