Jedno z nejstarších měst – královská Káhira

Káhira sama vznikla až v 10. století, historie místa ale sahá mnohem dále. Nedaleko dnešní Káhiry se nacházela hlavní města staré i nové říše, později zde vznikla pevnost Babylon (dnešní Koptská Káhira). Díky této rozmanitosti v Káhiře nalezneme unikátní směs monumentů, chrámů a jiných zajímavých staveb. Dnes je Káhira jedním z nejvýznamnějších měst arabského světa. Zachovalé památky a krásné počasí, lákají turisty z celého světa.

Stránky Velvyslanectví České republiky v Káhiře, ZDE!

Ubytování v Káhiře

I když je hlavní město Egypta úžasně přelidněné, nachází se zde spousta hotelů, apartmánů a jiných míst pro ubytování. Cena noci v důstojných podmínkách se pohybuje kolem 500kč, roste v závislosti na míře luxusu a umístění. Některé hotely nabízí výhled na řeku Nil, nebo na památky. Areály hotelů často kromě restaurací a barů nabízí i bazény.

Hrobky králů – pyramidy v Káhiře

Ikony Egypta, pyramidy. Nemělo by smysl navštívit Káhiru a nenavštívit tyto monumentální hrobky. Největší a nejnavštěvovanější je nekropole v Gíze. Navzdory mnoha fotografiím, pyramidy v Gíze nejsou od Káhiry příliš vzdálené. Pyramidy jsou staré více, než 4500 let. Bohužel, díky popularitě jsou hrobky neustále obklopené davy turistů a prodejci suvenýrů. Nedaleko pyramid se nachází světoznámá Sfinga. Pokud si přivstanete, můžete si zaplatit prohlídku interiéru pyramid. Každý den smí vstoupit do hrobky pouze 300 lidí. Dalším místem, které stojí za návštěvu, je Sakkárská nekropole. Jedná se o jednu z nejvýznamnějších archeologických oblastí celého Egypta.

Další turistické cíle a informace naleznete zde!

Další zajímavá místa v Káhiře

Pokud vyrážíte do Káhiry, určitě si udělejte čas na návštěvu muzea Egypta. Nachází se zde více, než 120 tisíc sbírkových předmětů z celého Egypta. Sochy, šperky, mumie, papyry, sarkofágy a ještě mnohem více nabízí Egyptské muzeum v Káhiře. Dalším zajímavým místem je citadela na vrchu Mukkatám. Stavba vznikla ve 12. století a byla dále rozšiřována. Po staletí zde sídlili Egyptští vládci. V současnosti se uvnitř objektu nachází kromě několika měšit i národní vojenské muzeum. Většina původních budov se bohužel nedochovala, i tak se ale jedná o majestátní komplex staveb. Významnou budovou Káhiry je také univerzita al-Azhar, která je druhou nejstarší univerzitou na světě. Byla založena v 9. století. Pro srovnání, Univerzita Karlova v Praze byla založena až ve 14. století. Al-Azhar byla a stále je jednou z nejvýznamnějších vzdělávacích institucí v regionu. Dalším významným místem je Koptské město. Tato křesťanská čtvrť se nachází na místě, kde dříve stála římská pevnost Babylon. Nachází se zde tedy zajímavá směs římských, egyptských, křesťanských, islámských i židovských památek.

 

Související odkazy:

Alexandrie – poznejte moderní Egypt

Sexy fotky královny krásy: Taťána Kuchařová dráždí na pláži

Kam k moři? Vedou Egypt, Chorvatsko, Itálie a Řecko

Hurghada nebo Šarm aš-Šajch? Nejkrásnější pláže Egypta

Na cestách s Danou Batulkovou aneb Tipy na nejkrásnější dovolenou s dětmi