Česká televize informovala o tom, že nejméně jedna rodina musela autobus, který vezl klienty na letiště, pro nezaplacení poplatku opustit a svou cestu na letiště, odkud měla pokračovat do Česka, ukončila na benzínové pumpě v Turecku. Tyto informace však mluvčí ministerstva zahraničí Milan Řepka nepotvrdil.

Blesk.cz se ozvala jedna z cestujících, která byla přímo v autobuse, jenž měl klienty zkrachovalé cestovky odvézt z hotelu na letiště.

"Nastoupili jsme normálně do autobusu. Asi po dvaceti kilometrech autobus zastavil na benzince. Byly zavřené dveře a vypnutá klimatizace," popisuje nepříjemný zážitek Veronika R., která byla na dovolené v Turecku se svou maminkou a mladším bratrem. "Delegátka nám nekompromisním způsobem řekla, že každý musí zaplatit 30 euro za transfer na letište, a to včetně malých dětí. Jinak nás prý nechají na parkovišti," líčí drsný zážitek Veronika.

"V autobuse bylo nesnesitelné vedro. Jedna, asi dvacetiletá, slečna omdlela, několik lidí zvracelo a děti křičely," řekla Blesk.cz klientka zkrachovalé Tomi Tour.

Fotogalerie
2 fotografie

Cesta na letiště se proměnila v drama. "Když řidič autobusu viděl brečící děti, tak se rozjel bez delegátky a jejího tureckého šéfa. Oni nás autem předjeli a vytlačili opět ze silnice na parkoviště. Pak nás tedy dojeli až na letišti a tam zablokovali vchod do haly a pustili tam až toho, kdo měl placeno," popsala Veronika nepříjemný zážitek, který všem zkazil jinak dobrý pocit z pěkné dovolené.

BLESK RADÍ: CO DĚLAT, KDYŽ CESTOVKA ZKRACHUJE


VÝZVA:
Měli jste od Tomi Tour koupený zájezd? Zůstali vaši příbuzní či známí v zahraničí? Ozvěte se Blesk.cz! Na email online@ringier.cz posílejte své zkušenosti s Tomi Tour, heslo Tomi Tour.


VŠE O KRACHU TOMI TOUR ČTĚTE ZDE!

„Máme potvrzeno, že delegáti na základě požadavků dopravce vyžadovali po turistech poplatek 30 euro,“ řekl mluvčí ministra zahraničí Řepka.

„Jsme ve spojení s tureckými orgány, lidé, kteří vědí něco o tom, že byla v Turecku zanechána jedna rodina, nechť se obrátí na policii ČR,“ vyzval dále Řepka.

Cestovní kancelář Tomi Tour také v pátek po krachu oznámila, že všichni klienti, kteří právě využívají jejích služeb, budou ze zahraničí převezeni domů letadly ČSA. Investované finanční prostředky jim vrátí pojišťovna Union se sídlem v Bratislavě.

"České aerolinie připravují ve spolupráci s Union pojišťovnou repatriaci těch cestujících, které ČSA do uvedených destinací přepravily. Repatriace bude probíhat od od pátku až do příštího čtvrtka. Pro turisty, kterým v uvedených dnech končí turnus jejich dovolené, vyšlou České aerolinie prázdná letadla a dovezou je zpět do České republiky," napsala ve zprávě mluvčí ČSA Hana Hejsková.

Televizní stanice také informovaly, že desítky klientů CK Tomi Tour, kteří večer měli odcestovat do Turecka, už musely zůstat na ruzyňském letišti. Mnozí se o krachu dozvěděli až tam, jiní se marně snažili sehnat jiný zájezd, uvedla ČT.