Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Lyžování v KLDR: Kim Čong-un konečně zase pouští turisty? Zatím s ruskou cestovkou

Autor: mav - 
20. ledna 2024
20:33

Severní Korea je nejspíš nejuzavřenější zemí světa, diktatura si přísně hlídá, koho dovnitř pustí. A poslední roky nepouštěla prakticky už vůbec nikoho - silně se izolovala kvůli pandemii koronaviru. Měnit se to začíná až v posledních měsících. A teď to vypadá, že dorazit budou moci i první turisté, a to na lyže z Ruska.

„Ponořte se do vzrušujícího světa lyžařského střediska Masikrjŏng v Korejské lidově demokratické republice (KLDR) přímo z Vladivostoku!“ láká dálněvýchodní cestovní kancelář Vostok Intur. „Nabízíme vám jedinečnou příležitost vydat se na nezapomenutelnou cestu, která vám umožní spojit aktivní odpočinek na svazích s krásnou přírodou a dozvědět se více o úžasné kultuře KLDR!“ Za čtyři dny/tři noci uvádí cenu 750 amerických dolarů (cca 17 tisíc Kč) - v detailních instrukcíchinstrukcích se zájemce dozví, že i všechny platby na místě musí být v hotovosti, a to v eurech, amerických dolarech nebo čínských jüanech.

Cena zájezdu zahrnuje vstupní turistické vízum do KLDR, let z Vladivostoku do Pchongjangu, z Pchjongjangu do Wonsanu, dopravu i výlety s programem, pojištění, jednu noc ve čtyřhvězdičkovém hotelu v hlavním městě a dvě v pětihvězdičkovém už v lyžařském středisku.

„Oběd a večeře na vlastní náklady v hotelu Masikrjŏng, přibližně 5-10 dolarů,“ dodává cestovka. V ceně rovněž nejsou skipasy a lanovky. Dvouhodinový stojí 16 dolarů (364 Kč), celodenní, tedy na osm hodin, 42 dolarů (956 korun). Veškeré vybavení si lze na místě pronajmout.

Ruská CK Vostok Intur láká na lyžování v KLDR (leden 2024). Ruská CK Vostok Intur láká na lyžování v KLDR (leden 2024). | Vostok Intur

Na lyžování mají turisté den a půl, ve zbytku času je budou vozit po pamětihodnostech. „Můžete se zde ponořit do místní kultury a poznávat přírodní a historické památky tohoto jedinečného regionu. Návštěva místních muzeí a chrámů vám umožní ponořit se do atmosféry Korejské lidově demokratické republiky a dozvědět se více o její historii a lidech!“

A co si mohou Rusové pořídit jako suvenýr za svá eura, dolary či jüany? „KLDR prodává velmi krásné ručně vyráběné výšivky, stejně jako obrazy a keramiku. Kesong má velký výběr produktů ze ženšenu. Propagandistické plakáty (ručně vyráběné) stojí od 40 eur, knihy od 1 do 20 eur, CD a DVD 5-8 eur.“

Kimova snaha o olympijské hry

Masikrjŏng u hory Tähwa (1360 metrů nad mořem) je jediné lyžařské středisko v Severní Koreji; v polovině minulého desetiletí ho ohlásil diktátor Kim Čong-un v rámci snahy zlepšit fyzičku občanů, ale také přitáhnout zahraniční turisty - a snad i uspořádat některé závody Zimních olympijských her 2018, jež hostil jihokorejský Pchjongčchang.

Podle inzerátu ruské cestovky nabízí středisko deset sjezdovek, nejdelší má pět kilometrů, nejprudší maximálně 40stupňový svah - je tak vhodná i pro středně pokročilé lyžaře. Sportovce vozí desítky let stará lanovka, která dříve sloužila v rakouském Ischglu; kvůli obcházení mezinárodních sankcí ji obstarali čínští zprostředkovatelé, uvedl deník New York Times.

Až do druhé poloviny loňského roku byla KLDR kvůli obavám z covidu přísně izolovaná. V srpnu obnovily severokorejské národní aerolinky Air Koryo spoje do Pekingu a Vladivostoku, nelétalo se od ledna 2020. „Získat informace od severokorejských představitelů je však problém, což vede cestovní kanceláře ke spekulacím, kdy budou moci do země opět přivážet turisty,“ psala tehdy CNN.

V té době také Pchjongjang povolil návrat svých občanů pracujících v cizině, kteří kvůli pandemii domů také dlouhé roky nesměli.

Individuální turistika v KLDR není možná, před covidem se muselo zpravidla cestovat s některou z povolených cestovních kanceláří, a to přes Peking - nutné tak bylo i čínské vízum. Na skupiny pak v Severní Koreji dohlíželi oficiální průvodci, brali je na přísně vybraná místa a hlídali, co smějí vidět a fotografovat. CK Vostok Intur slibuje, že korejští průvodci hovoří rusky.

Turistická kampaň

Severní Korea neoznámila obnovení turistického ruchu. Podle státní tiskové agentury KCNA se ministr vnějších ekonomických vztahů Yun Jong Ho setkal s gubernátorem ruského Přímořského kraje (hlavní město Vladivostok) Olegem Kožemjakem. „Obě strany projednaly otázky uvedení meziregionální hospodářské spolupráce mezi oběma zeměmi na vyšší úroveň,“ cituje ze zprávy CNN.

V ruských médiích je ale zahájení cest do KLDR velkým tématem, ba kampaní. „Mají super tým, jak v Pchjongjangu, tak v samotném lyžařském resortu Masikrjŏng,“ pochvaluje si v rozhovoru pro TV Rossija Natalja Zininová z CK Vostok Intur. „Velké množství vysoce kvalifikovaných instruktorů, každý tu najde průvodce, když bude chtít.“ Vladivostocké úřady doufají, že severokorejská nabídka naláká i krajany ze západnějších koutů země, kteří budou muset přes letiště Vladivostok - a ve městě tedy nějaký čas také stráví.

V kampani vystupuje i „blogerka Viktorija, obyvatelka KLDR“, která na sociálních sítích včetně YouTube či Instagramu (třebaže jsou jinak v komunistické zemi zakázané) ukazuje, jak poznává Severní Koreu - a v Masikrjŏngu nahrála první velké video. „Poprvé na lyžích. Instruktor mi vysvětluje vše o brzdění, jízdě, zatáčení. A já si uvědomuji, že to všechno zvládnu! Je to tak skvělá dovednost, když můžete vysvětlit člověku, který nezná váš jazyk, tím, že mu ukážete úkoly - je to geniální,“ libuje si influencerka. Zatím měla resort takřka sama pro sebe, za pár týdnů by měli přijíždět první její krajané.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi