Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Záhadná smrt Čecha v Jemenu. Skon s válečným konfliktem nesouvisí, vyloučila cestovka

Aktualizováno -
23. ledna 2024
13:56
Autor: ČTK - 
23. ledna 2024
13:07

Na jemenském ostrově Sokotra zemřel český občan. ČTK to dnes sdělil mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake. S ohledem na rodinu nebude úřad poskytovat detaily. Místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež na dotaz ČTK odpověděl, že příčinou úmrtí českého občana nebyl válečný konflikt. Na Sokotře se stala nešťastná tragická událost, řekl ČTK ředitel CK Hamidi. Američané a Britové v uplynulých dnech zasahovali v Jemenu proti húsíjským rebelům, kteří od loňského podzimu útočí na mezinárodní kontejnerové lodě, Sokotra leží asi 350 kilometrů jižně od Arabského poloostrova.

Američané či Britové v uplynulých dnech zasahovali v Jemenu proti húsíjským rebelům, kteří od loňského podzimu útočí na mezinárodní kontejnerové lodě. Povstalci, kteří ovládají velkou část Jemenu včetně hlavního města Saná, tvrdí, že útoky, v nichž jsou odhodláni pokračovat, jsou reakcí na válku Izraele v Pásmu Gazy a na podporu některých zemí izraelské vládě.

„Můžeme potvrdit úmrtí českého občana na jemenském ostrově Sokotra. O této skutečnosti byl náš zastupitelský úřad v Rijádu informován v pondělí. S ohledem na rodinu nebudeme poskytovat žádné detaily,“ uvedl Drake. Na ostrov Sokotra měla v neděli naplánovaný odlet cestovní kancelář Hamidi, která dnes na dotaz ČTK řekla, že o žádné takové skutečnosti informace nemá.

„Opravdu došlo k úmrtí českého turisty. Bez jakékoliv vazby ke konfliktu. Rodina si nepřeje sdělovat další podrobnosti a musíme tuto prosbu respektovat,“ řekl ČTK Papež. Podle serveru Tn.cz šlo o muže, který se utopil. Serveru to řekl ředitel cestovní kanceláře Hamidi Omar Jamaein, se kterou turista na ostrov vycestoval.

Ministerstvo vydalo počátkem ledna varování ohledně cest do Jemenu včetně ostrova Sokotra. Území Jemenu v něm úřad označil za „značně rizikové“ a české občany vyzval, aby oblast opustili. Sokotra leží asi 350 kilometrů jižně od Arabského poloostrova. V cestovatelském systému Drozd je v tuto chvíli zaregistrováno sedm českých občanů v Jemenu, uvedl Drake.

AČCKA minulý týden požádala ministerstvo zahraničí, aby své varování ohledně cest na jemenský ostrov Sokotra přehodnotilo. Úřad ale doporučení po konzultaci s českou ambasádou v Rijádu ponechal.

luklovah ( 23. ledna 2024 13:30 )

Dotuhlave jestli jste si nevšiml Jemen si začal stejně jako ten ksindl Rusko.USA se jenom brání.

mildred ( 23. ledna 2024 13:08 )

Američané,se prostě serou všude, oni si myslí, že jsou středobodem světa. Rusové, když vtrhli do UA, tak to byl celosvětový problem, ale USAci, můžou všechno, hnus velebnosti, du ven blejt,. ...

Zobrazit celou diskusi