Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Případ znásilnění klientek esoterické školy nekončí: Gurua Járu čeká nový proces!

Autor: ČTK - 
8. ledna 2024
17:44

Brněnský krajský soud se bude muset znovu zabývat případem Jaroslava Dobeše, známého jako Guru Jára, odsouzeného za znásilnění klientek esoterické školy. Státní zástupkyně uspěla se stížností proti říjnovému rozhodnutí o propuštění Dobeše a jeho spolupracovnice Barbory Pláškové z vězení.

Podle Vrchního soudu v Olomouci musí krajský soud v novém líčení vysvětlit, jak rozhodoval o době jejich vazby na Filipínách. O rozhodnutí v pondělí informoval web iDnes.cz.

Soudy v minulosti poslaly Dobeše za znásilnění na 5,5 roku do vězení, Plášková měla za mřížemi strávit pět let. Loni v říjnu oba propustil z českého vězení na svobodu brněnský krajský soud, podle kterého si trest odpykali už ve filipínské vazbě. Proti rozhodnutí podala státní zástupkyně stížnost a vrchní soud ji v prosinci vyhodnotil jako důvodnou.

Vrchní soud mimo jiné požaduje, aby krajský soud důsledně objasnil důvod zadržení Pláškové na Filipínách v dubnu 2015 a jejího následného pobytu ve vazbě označované jako imigrační. Pokud bylo příčinou zadržení výlučně porušení filipínských vnitrostátních předpisů, bude stěží možné započíst dobu strávenou v detenčním zařízení do výkonu trestu, vyplývá z rozsudku, který serveru poskytl advokát Dobeše a Pláškové.

O zápočtu doby by podle soudu bylo možné uvažovat v případě, že alespoň jedním z důvodů zadržení Pláškové byla obava filipínských úřadů z toho, že například uprchne, aby se vyhnula trestnímu stíhání v Česku. „Tuto otázku bude ovšem třeba nejprve objasnit a teprve poté bude možno tuto problematiku s konečnou platností vyřešit,“ uvedl soud.

„Krajský soud v Brně, pobočka Zlín, ještě nemá doručené usnesení všem účastníkům řízení, proto se nemůžu vyjádřit k tomu, jak bylo rozhodnuto, ani k důvodům tohoto rozhodnutí, protože nemají doručeno všichni účastníci řízení,“ uvedl pro ČTK mluvčí Vrchního soudu v Olomouci Stanislav Cik. Doplnil, že vrchní soud rozhodoval v neveřejném zasedání 14. prosince.

Dobeš a jeho spolupracovnice byli v Česku v nepřítomnosti odsouzeni za znásilnění několika studentek neakreditované esoterické školy Poetrie v letech 2004 až 2007. Za to si měli odpykat 5,5 roku, respektive pět let ve vězení. Z Filipín, kde žádali o náboženský azyl, eskortovala policie Dobeše zpět do Česka v první polovině loňského srpna, Pláškovou o dva týdny později.

Podle pravomocného verdiktu trestního soudu Dobeš na různých seminářích takzvaně odháčkovával ženy. Tvrdil, že jejich všemožné problémy způsobují háčky, které v nich zanechali bývalí sexuální partneři. Dobeš tyto háčky sexuálním aktem ženám údajně uvolňoval.

Video  Blesk Podcast: Guru Jára může mít vliv i ve vězení, varuje Vojtíšek.  - pdc, bp, Jiří Marek
Video se připravuje ...

Jiri Ludvik ( 9. ledna 2024 12:38 )

Jára by měl dostat od rozvědčíka nějaký řád.
Že dokázal odháčkovat tolik blbek!!

Pollo ( 9. ledna 2024 06:47 )

Není to žádný nový proces. Soud rozhoduje jen o tom, zda lze započíst dobu imigrační vazby na Filipínách do uloženého trestu v ČR.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání