Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Výbuch ve Vrběticích: Munice byla "blbuvzdorná", říká právník ostravské firmy Imex

Autor: chm - 
21. dubna 2021
05:30

Podezřelé okolnosti výbuchu nedají spát nájemci skladů, společnosti Imex Group z Ostravy. Kdo nebo co může za výbuchem stát, nemá firma Imex ponětí. I proto, že k případu nemá otevřený přístup.

„Od roku 2015 se snažíme dostat do spisu. Nevíme, co se stalo s municí, která byla využitelná, co se stalo se zbraněmi, které nebyly případně zničeny. Nám byl vrácen kovošrot, jen kusy zbraní,“ uvedl právní zástupce Imexu Radek Ondruš.

Samovolný výbuch munice ve skladech Ondruš vyloučil. „Byla to tzv. hloupá munice z 80. let. Byla doslova blbuvzdorná,“ řekl. Právník zmínil i časový odstup mezi oběma výbuchy skladů.

Nenašli nic

„Po výbuchu prvního skladu byl ten druhý, který později vybuchl také, prohledán, včetně možného nástražného systému. Policie nic nenašla. Pokud tam tedy nástražné zařízení bylo, jaktože se nenašlo?,“ ptá se.

Po prvním výbuchu byla ostatní munice rychle odvážena, proto si zástupce Imexu myslí, že druhý výbuch s prvním nesouvisí. „Deset zaměstnanců by si při balení munice určitě všimlo, že je mezi nimi nějaký sabotér,“ míní Radek Ondruš.

Mrtví byli zkušení zaměstnanci

Oba mrtvý muži, Luděk P. a Vratislav H., kteří při výbuchu zahynuli, pracovali pro ostravskou zbrojařskou firmu Imex Group, která měla sklady pronajaté.

„Nebyli to žádní brigádníci, ale kmenoví zaměstnanci. Zatímco brigádníky jsme najímali mezi místními lidmi v okolí Vrbětic, stálé zaměstnance jsme najímali v Ostravě a okolí,“ řekl právní zástupce Imexu Radek Ondruš.

„Pan P. byl hlavním zbrojířem, dlouholetým zkušeným zaměstancem. Pan H., prováděl hlavně technické práce, byl pomocným zbrojířem,“ řekl Ondruš k pracovním pozicím obou mužů.

VIDEO: Babiš o Vrběticích: Byl to útok na zboží bulharského obchodníka. Vláda řešila Dukovany i rozvolnění covidových opatření.

Video  Babiš o Vrběticích: Byl to útok na zboží bulharského obchodníka. Vláda řešila Dukovany i rozvolnění covidových opatření  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Vrbětická krize

ONLINE: Vrbětická krize Oznámení české vlády Tajná jednotka 29155 Ruská reakce Šéf BIS Michal Koudelka Stopy ruských agentů v ČR Projev prezidenta Zemana

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zada ( 21. dubna 2021 13:39 )

natož ještě že ta munice zabíjí ženy a děti někde....

zada ( 21. dubna 2021 13:38 )

A právníkiu cos nám tím chtěl vlastně říci, když byla munice "blbuvzdorná"? Jako že to někdo tedy musel odpálit, ale proč tam před výbuchem hořelo? Vždy´t několik minut a zůstali by tam všichni hasiči?!? Viz článek na PL...Muničák se nepodpaluje sirkama....

sekebo ( 21. dubna 2021 10:33 )

Právníku ostravské firmy Imex, ta "blbuvzdorná" munice nějakého miliardáře, která byla šlendriánsky "neblbuvzdorně" zabezpečená, stála nás daňové poplatníky stamilióny korun a dva lidské životy!!! Nechápu, jak může někdo takový, obchodovat s municí !!!

Jirik-ta ( 21. dubna 2021 05:45 )

Sklad musel být nějak zabezpečený-hlídaný. Toto zabezpečení musel někdo překonat

Zobrazit celou diskusi