Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Babiš: Promluvil o rouškách u kadeřnic. A je pro vyšší ošetřovné u rodičů dětí ve školkách

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
13. května 2020
17:03
Autor: Jaroslav Šimáček, Jakub Veinlich - 
13. května 2020
12:45

Premiér Andrej Babiš (ANO) má od pondělí nový sestřih, pro který si vyrazil v sedm ráno na Úřad vlády. Na kritiku za sundanou roušku pro Blesk Zprávy reagoval s tím, že podle něj není v této situaci potřeba. Později se ale opravil, že třeba je. Kdy se dočkají úlevy kadeřnice, které mají zatím vedle roušky i štít? A sáhne Sněmovna na výši ošetřovného, které chce ANO snížit zpět na 60 procent? I na to odpovídal Andrej Babiš v pořadu Ptám se, pane premiére živě ve studiu Blesk Zpráv. 

„Je to můj normální účes, takže to ani nijak kolegové nekomentovali,“ popsal situaci těsně po svém ostříhání a reakce svých kolegů Babiš na začátku pořadu Ptám se, pane premiére. 

Kadeřnictví konečně otevřela v pondělí 11. května a premiér Babiš seděl v křesle pod nůžkami snad mezi prvními v republice. Své dorostlé prošedivělé vlasy svěřil kadeřnici přímo ve Strakově akademii už v sedm hodin ráno.

„Už jsem se těšil. Paní kadeřnice je zvyklá, že chodím brzy,“ řekl Babiš Blesk Zprávám k brzké návštěvě kadeřnictví hned v pondělí ráno.

Po zveřejnění fotografie premiér ale čelil výtkám, že na rozdíl od kadeřnice, která měla správně dvojí ochranu úst a nosu – tedy roušku a ochranný štít a také rukavice - on sám si roušku sundal. Důležité je podle něj především to, že byla chráněná sama kadeřnice. 

„Jak by mě jinak střihala?“ (a ukazoval si na stanu hlavy) reagoval na dotaz jak je to s nošeném roušek v salonech. Později nicméně uznal, že roušku měl mít. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a epidemiologové mluví o kadeřnických salonech jako „vysoce toxickém“ prostředí. „To jsou skutečně rizikové provozy, kde se setkává velký počet lidí nablízko,“ obává se případného přenosu nákazy Vojtěch.

Premiér se stihl ostříhat dřív než jeho žena Monika Babišová. „Ke kadeřnici jdu až ve středu,“  řekla Blesk Zprávám v pondělí ráno.

Babiš: Proč mám mít roušku v parku v Průhonicích?

Už od 25. května nebudou muset lidé nosit roušky na veřejných prostranstvích, budou ovšem muset splnit řadu hygienických podmínek. Mezi ty nejdůležitější budou patřit dvoumetrové rozestupy. Kadeřnice ale zřejmě štíty a roušky pod nimi jen tak neodloží. Babiš tak reagoval na dotaz čtenářky Daniely.

„Veškerá opatření jsou z dílny hygieniků a epidemiologů. My jim do toho nemluvíme. Říkají, že kdyby tam byla jen rouška a ne kryt, tak by to byl problém,“ přidal Babiš stanovisko epidemiologů. 

„Přenášíme názory občanů na epidemiology a pak s nimi diskutujeme. Stejně jako nošení roušek venku od 25. května, kdy jsem se ptal i já, proč když jdu s celou rodinou v parku v Průhonicích, tak musím mít roušku,“ upřesňuje si prý i sám Babiš některá opatření.  

„Obchody jsou menším rizikem než společenské akce“

Češi se od pondělí hojně fotí i přes nepřízeň počasí s půllitry piva, nebo sklenkou vína na zahrádkách před restauracemi. Dovnitř smějí jen na toaletu. Vnitřní posezení zůstává zapovězené až do 25. května. Pro mnohé nepochopitelné pravidlo, a to především při pohledu na dlouhé pondělní fronty před obchodním domem Ikea.  

„Obchodní centra byla velká debata. Když jsme zavřeli školy, tak byla debata, že se mladí lidé shromáždí v obchodních centrech. Je dobře, že se vracíme do normálu,“ okomentoval Babiš zavření a znovuotevření obchodních center. 

Připomněl, že jídelní zařízení v nich ale zůstávají i nadále zavřená. Velké obavy měla podle Babiše vláda především na Zelený čtvrtek, kdy se otevřely hobby markety. To měl prý jasný důvod. Omezit cestování a navštěvování se v rámci rodin. 

„Měli jsme obavy na Zelený čtvrtek, kdy se otevřely hobby markety, aby lidé zůstali doma a nejezdili na návštěvy,“ dodal premiér s tím, že obchody jsou menším rizikem než jiné společenské akce.  

„V obchodech se toho tolik nepotvrdilo. Epidemiologové konstatovali, že velké riziko jsou bohoslužby, pohřby, blízké kontakty a bary,“ tlumočil obavy epidemiologů ve studiu Blesk Zpráv Babiš. 

Jiná vyhrazená doba o víkendu a ve všední den?

Stále ještě platí pravidlo nakupování pro důchodce od věku 65 let. Zkušenosti z obchodů jsou stále stejné. Ochranka prodejny nepustí mezi osmou a desátou hodinou na nákup nikoho jiného, kdo vypadá mladší. Občas dorazí do krámu na kontrolu také policie a kontroluje ty, kteří opouštějí prostor s nákupem. „Nedávno tu dostala jedna slečna pokutu, odcházela přitom krátce po osmé. Policistům bylo jedno, že do obchodu přišla ještě před tímto nařízením,“ řekl ve středu ráno redaktorovi Blesk Zpráv zaměstnanec ostrahy v jednom z pražských řetězců.

Sám Babiš měl prý problém s tím, že ho nechtěli pustit do obchodu, i když už je v důchodovém věku. Je mu totiž 65 let. 

Podle premiéra by nebylo v tuto chvíli od věci opět pravidla pro nákupy penzistů posunout. „Starší lidi jsou nejohroženější skupina. Je dobré, že jsme jim vyšli vstříc. Otázka je, jak dlouho to potrvá. Jestli neudělat rozdíl mezi běžným dnem a víkendem,“ prozradil z dalších plánů Babiš. 

Ošetřovné hýbe koalicí

S tím, jak se kvůli koronaviru uzavřely školy, se dostali do potíží rodiče menších dětí. Sami řešili jak s prací zaopatřit ještě ratolesti. Vláda proto přišla s ošetřovným. To bylo nejdříve ve výši 60 procent platu, po té přišlo navýšení na 80 %.

Aktuálně ale vládou hýbe spor o jeho výši. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) měla do pondělí připravit návrh na opětovné snížení této finanční pomoci v mimořádné situaci, a to s platností od června, zpět na 60 % platu. Návrh měl také srovnat podmínky pro získání ošetřovného jak pro žáky základních škol, tak pro rodiče dětí v mateřinkách. Maláčová především snižování hranice na 60% ale odmítla.

Video  Babiš pro Blesk o cestách do ciziny, změně u obchodů, rouškách i otevírání bazénů  - Blesk TV
Video se připravuje ...

„U někoho je to ošetřovné stejné jako plat, tak se mu nevyplatí chodit do práce,“ zdůvodňuje Babiš návrh na změny. Situaci prý dnes probere se svým poslaneckým klubem. 

Někteří lidé mu prý píší, že část rodičů bere až tři ošetřovné. Sněmovna by přitom tuto změnu měla posuzovat už dnes, kdy se sejde v 15 hodin. A vypadá to na zajímavý střet. Vládnímu hnutí by totiž měla pomoct opoziční ODS a také KSČM. Vzniká tak poněkud zajímavá hlasovací koalice.

Patoha ( 13. května 2020 21:08 )

A vy si myslíte, že mne a malou to doma baví???!!! Kdyby to nebylo nutné a školka byla otevřena,tak ta holka v té školce je!!! Obě jsme rády, že už nám konečně od 18.5.otevřou školku a já budu moci jít konečně do práce.Jsou bohužel mezi námi i tací, kteří smrdí doma ať už je nějaká pandemie či nikoliv a ty pak berou veškeré příspěvky od státu, porodné a jiné na které normálně pracující člověk nedosáhne!!! Ještě pořád si myslíte, že je to správné se tu bavit o tom kdo se valí doma, protože mu to vyhovuje? Mě teda určitě ne a už se do práce opravdu těším. 😉

R Jan. ( 13. května 2020 20:15 )

Souhlasím s vámi ať jdou ohrožení senioři do řiti aby ušetřili korunu i když jejich důchodů se to ani minimálně nedotklo pořád akce jsou akce a aby ušetřili korunu obětují život prostě komunistická výchova mají nárok tak se jim při nároku vyhne i korona ne všichni ale většina našich seniorů je opravdu marná

R Jan. ( 13. května 2020 20:10 )

Pan Babiš je debil a kdyby mu záleželo na státu a ne na sobě tak jedná úplně jinak a ne že sleduje facebuky a instagrami co lidem vadí nejvíc a podle toho jedna jen aby si je koupil a je v rozporu s tím co říkal před pár dny je to prostě horší pan než zatvrzelý komunista ať jde do řiti a kdo ho bude volit je totální slaboch u když mu bude nad 65 let

Hanka Smrckova ( 13. května 2020 20:08 )

Jeste jeden poznatek pondeli nakupni centrum 12 hod.polovina zakazniku seniori, jedna crvtina zakazniku maminek s detma ktere litaly po celem obchode a osahaly vse co se jim libilo vcetne hrani si s rohlikama ktere prave prodavacka dosypala , dorost ve veku 15 - 17 let evidentne unudenych , zbytek slaba tretina ostatnich nakupujich, tak se ptam kdyz tohle vsechno muzou proc nejsou ve skolach ,skolkach, asi proto ze je pro maminky jednodussi brat penize od statu nez chodit do prace a nudu si vynahrazovat ***nim s detma vsude tam kde hrozi nakaza...

R Jan. ( 13. května 2020 19:43 )

A vůbec ať jdou makat všichni co můžou až bude osetrovne 20% tak možná pracovat půjdou ale za babišovskych podmínek sotva a pak všichni co teď chodíme makat to zaplatíme na daních ty lemply co teď smrděj doma na 80% aniž by to bylo nutné ale je to prostě pohoda že 🙄🙄 a nebo chudáky učitele se 100% kurna proberte se nezaplatí to Babiš ale my😬😬

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa