Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Sex a zrada dvojitého agenta: Philby donášel Sovětům, jeho život byl jako telenovela!

Autor: rc - 
5. února 2023
07:45

Uhlazený elegán, který dokázal oblafnout Brity i Američany! Život Kima Philbyho (†76) nepřestává ani po desítkách let od jeho smrti fascinovat. O jeho životě bylo napsáno mnoho knih, stal se předlohou pro filmy i seriály. Philby je jedním z nejznámějších špionů. Zatímco byl ve službách Jejího Veličenstva, předával Sovětům přísně tajné dokumenty! Spisovatel James Hanning, který o Philbym napsal knihu, tvrdí, že jeho život byl jako telenovela. Nechyběl v něm sex, zrada a podvody.

Philby pocházel z dobře situované britské rodiny. Narodil se v roce 1912 a studoval na Westminster School a později navštěvoval Trinity College v Cambridge. Jeho otec Harry St. John Philby pracoval pro svou vlast. Byl důstojníkem britské armády, diplomatem a orientalistou. Dokonce působil jako poradce krále Abda al-Azíze ibna Saúda v Saúdské Arábii. Nicméně, ačkoliv se Philbymu dostalo britského vzdělání, vlastencem rozhodně nebyl. Prestižní univerzitu opustil jako zarytý komunista.

Komunista ve službách Veličenstva

Později pracoval jako novinář ve Vídni. V roce 1933 ho oslovil sovětský agent Arnold Deutsche a naverboval ho do sovětské rozvědky. O sedm let později ho oslovil britský tajný agent Guy Burgess, který byl sám dvojitým agentem a dostal ho do sekce MI-6 britské zpravodajské služby. Na univerzitě sice Philby fušoval do komunistických kruhů, ale při náboru ho takřka neprověřovali.

„Jeho otec s ním šel na oběd se ženou z MI-6. V jednu chvíli, když vstal (Philby, pozn. red.), aby šel na záchod, řekla žena z MI-6 jeho otci: „Když je pryč, nebyl to na univerzitě komunista?“ A jeho otec řekl: „Nebojte se, on už z toho vyrostl.“ A bylo to,“ popisuje nábor Hanning pro britský deník Daily Mirror.

Dvojitý agent

Philby pomalu stoupal na kariérním žebříčku a v roce 1949 byl jmenován prvním tajemníkem britského velvyslanectví ve Washingtonu, kde sloužil jako britský spojovatel s americkými zpravodajskými agenturami. Stále byl však ve spojení s Moskvou. Ve Spojených státech byl dobře přijat a dostal se tak k nejtajnějším informacím, které posílal KGB. Varoval například dva sovětské agenty v britských diplomatických službách, že jim hrozí odhalení a předal Sovětům informace o MI-6 a Ústřední zpravodajské službě.

 „Jeho schopnost oklamat své šéfy byla mimořádná,“ uvádí Hanning s tím, že kdyby opravdu nakonec nebyl odhalen, podle některých by se stal šéfem MI-6. Philby prý měl přirozený talent oklamávat druhé. Lidé kolem něj ho popsali jako milého, vždy zdvořilého a dobromyslného chlapa. Kvůli jeho zradě zemřely desítky lidí. 

Špionážní síť

„Nejen Philbym, ale celou cambridžskou pětkou jsou lidé stále fascinování,“ uvádí Christopher Murphy, který přednáší na univerzitě v Salfordu. Philby byl nejvýznamnějším členem takzvané cambridžskou pětky. Jednalo se špiony rekrutováno právě z této slavné univerzity – proto tento název. Členové pracovali jako dvojití agenti v britských tajných službách i v americké CIA a předávali informace NKVD a později i KGB.

Jako život Philbyho i životy dalších členů slavné pětky nepřestávají fascinovat. „Nejen Philbym, ale celou cambridžskou pětkou je neutuchající fascinace. Řekl bych, že to nemá se špionáží moc společného. Byl tam také sex, zrada, podvod. Mělo to všechny ingredience telenovely,“ uvádí Murphy.

Útěk do Moskvy

Poté, co dva členové pětky Guy Burgess a Donald Maclean uprchli v roce 1951 do Moskvy, Američané začali mít podezření. Nicméně obvinění se vyhýbal dalších deset let. Jak poznamenává Tatler, pokud by se totiž podezření ukázala být pravdivá, byla by to obrovská ostuda pro USA i Británii. Usvědčen z dvojité hry byl až v lednu roku 1962 a Philby uprchl do Moskvy, kde se usadil a nadále pracoval pro KGB. V roce 1968 o svém nevšedním životě a zradě Jejího Veličenstva vydal knihu.

Video  Odbojář Hovorka byl zabit v přestřelce s StB. Po dlouhých 73 letech se konečně dočkal důstojného náhrobku  - Videohub
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 5. února 2023 08:28 )

Matos7 ( 5. února 2023 08:27 )

A komu donašel Pavel? STB? že se nepřizná. Dobre vycvičenej

Zobrazit celou diskusi