Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Rusko plánuje vyslat jaderné hlavice? „Očividně prohrává válku,“ hlásí polský šéf diplomatů

Autor: tsv - 
29. září 2022
18:53

Britské a americké rozvědky varují před potenciální eskalací konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou, ruský vůdce Vladimir Putin podle špionů plánuje brzy rozpoutat jadernou válku. Zasáhnout by mohl nejen území Ukrajiny, ale i Evropské unie. Reakce Západu by v případě nukleárního útoku neměla být jaderného rázu, ovšem měla by být devastující, prohlásil polský ministr zahraničí Zbigniew Rau. „Prezident Putin očividně válku na Ukrajině prohrává,“ uvedl.

Britští a američtí špioni údajně nasbírali důkazy, které svědčí o Putinově plánu vyslat na Ukrajinu jaderné střely. Americké velvyslanectví v Moskvě se navíc obává, že všichni s dvojím občanstvím by mohli být v rámci stupňující se mobilizace vtáhnuti do války spolu s ostatními ruskými civilisty. Kreml by totiž mohl „odmítnout uznat dvojí občanství amerických občanů“, znemožnit jim přístup ke konzulátu a „zabránit jejich odchodu z Ruska“.

Prezident i ruští občané si podle západních rozvědek během posledních dnů uvědomili, že rozpoutání války bylo „kolosální chybou“, uvádí server Daily Mail. Plány na jaderný útok tak mají být zoufalou snahou okupující armády, která by takto získala převahu nad ukrajinskými jednotkami.

Americký poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan v neděli varoval, že jakékoli využití jaderných zbraní by mělo „katastrofické dopady na Rusko“, které byly v rámci soukromých hovorů s ruskými funkcionáři několikrát „vyjmenovány“.

Devastující reakce Západu

V případě, že by na jaderný útok opravdu došlo, by měly západní země vojensky reagovat, ovšem ne vypuštěním vlastních nukleárních hlavic, informoval server The Guardian. „Podle našich informací Putin hrozí jaderným útokem na ukrajinské území, nehrozí útokem na NATO, což znamená, že by NATO mělo odpovědět konvenčním způsobem,“ uvedl Rau.

„Reakce by ovšem měla být devastující,“ apeloval. „A předpokládám, že NATO teď Rusku vysílá jasnou zprávu.“

„Prezident Putin očividně válku na Ukrajině prohrává, takže jeho reakcí na to je vyhlásit mobilizaci,“ pokračoval Rau. „Jenže mobilizace mu zjevně vyhrát válku nepomáhá. Dosud byla válka populární, alespoň ve většině ruské populace, až z 80 procent. A teď si na ni bude muset každá rodina udělat svůj vlastní názor s vědomím, že by tam mohli být vysláni a zabiti jejich milovaní.“

Podle odhadů ukrajinského generálního štábu dosud okupující armáda přišla o 58 580 vojáků, 2 325 tanků, 4 909 obrněných vozidel, 1 385 dělostřeleckých systémů, 175 protileteckých systémů, 262 letadel, 224 vrtulníků, 246 střel s plochou drahou doletu a 15 lodí a křižníků.

9:04
16. 4. 2024

Za poslední den ztratil protivník 920 lidí, 9 tanků, 13 obrněných vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

8:18
16. 4. 2024

„Urputný odpor Ukrajinců brání Rusákům, aby plně kontrolovali dočasně dobytá území. A vždycky bude,“ tweetuje šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. „Rusák nemůže Ukrajince porazit. Takový národ se porazit nedá,“ píše ve svém každodenním hlášení o jaderné situaci na Ukrajině.

6:11
16. 4. 2024

Dobré ráno!

Americká Sněmovna reprezentantů bude tento týden projednávat balíky finanční pomoci Izraeli a Ukrajině jako samostatné zákony. Hlasovat by o nich zákonodárci mohli do konce týdne, uvedl v pondělí republikánský předseda Sněmovny reprezentantů Mike Johnson. Demokraté v čele s prezidentem Joem Bidenem dál trvají na schválení celého balíku.

 

Kompletní online

Video  Hrozivé záběry z Charkovské oblasti: Provizorní mučírna v Kupjansku  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa