Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Putin a jeho klan: Na koho má smysl mířit sankce za invazi na Ukrajinu?

  • Autor: Petr Kašpar - 
    27. 2. 2022
    11:50

    Téma, které se řeší celý týden: Proč, sakra, hned na prvním místě sankčních seznamů nebyl prezident Vladimir Putin (69) a jeho nejbližší rodina?! Proč je tak složité novodobého ruského »cara« klepnout přes prsty?

    Svět vymýšlí sankce, jak co nejvíc ztrestat Rusko za napadení Ukrajiny. Postihy směřovaly nejprve na ruské oligarchy, pak banky. A jméno muže, který veškerou zlovůli řídí, se začalo velmi zvolna objevovat až v posledních dnech. Proč? Opatrnější křídlo říkalo: Mějme něco v záloze. „Zcela by to odstřihlo možnost s Putinem hovořit,“ říkal i Jan Lipavský, šéf české diplomacie. To radikálnější hřímalo: Včera bylo pozdě! „Je to um diplomacie, nebo slabost? Já bych viděla spíš to druhé,“ namítala česká eurokomisařka Věra Jourová.

    Prolomení ledů

    Až v pátek se ledy pohnuly – na návrhu zmrazit Putinův majetek se konečně dohodla EU, Američané, Kanada i Británie. Ale ublíží mu to? Vždyť oficiálně je takřka nemajetný… „Sankce musí být zaměřeny chytře na konkrétní osobnosti kolem Kremlu včetně celé Putinovy rodiny,“ uvedl pro Radiožurnál Igor Lukeš, profesor historie na Bostonské univerzitě. „Vyhnat je z jejich paláců v Londýně a po celém světě, deportovat do Ruska. Včetně dcer pana Putina nebo jeho první ženy, která si nedávno koupila zámek ve Francii...“ přidal.

    Vyobcovat elitu

    Na šok s nedobrovolným návratem do ruské reality by sázel i investor Jiří Hlavenka. „Vyobcovat ze světa řekněme milion slušně bohatých Rusů, kteří si dnes žijí na »západní« úrovni, cestují po světě a užívají si jeho krás a možností a nechávají na Západě studovat a žít svoje děti, by mohlo přinést naději, že se ruská elita šílence ve svém čele zbaví sama,“ zní jeho vize. Komu z Putinových nejbližších by se tedy měli podívat »na zoubek«?

  • 1.Ljudmila Očeretná (64), exmanželka (1983 – 2013)

    Žije v Moskvě s druhým mužem Arturem Očeretným. Ráda jezdila na dovolené na jih Francie (vlastní art deco vilu v městě Anglet), nebo do švýcarského Davosu.

    Rozvod byl prý společné rozhodnutí. Rozvod byl prý společné rozhodnutí. | Profimedia.cz

  • 2.Vnoučata

    Zůstávají v naprosté anonymitě, žijí jako duchové, svět ani neví, kolik jich vlastně má. „Cokoli bych o nich prozradil, nemohli by si v klidu žít svoje životy,“ svěřil se Putin před lety.

  • 3.Alina Kabajevová (38), údajná milenka

    Vynikající moderní gymnastka, mj. olympijská vítězka z Atén 2004, má být Putinovou milenkou a matkou tří jeho nejmladších dětí. Kreml ale jejich vztah nikdy nepotvrdil.

    Údajná milenka Vladimira Putina Alina Kabajevová. Údajná milenka Vladimira Putina Alina Kabajevová. | Profimedia.cz

  • 4.Maria Voroncovová (36), dcera

    Je vdaná za nizozemského podnikatele Jorrita Faassena (42), kde spolu i žili. Po sestřelení malajsijského letadla proruskými separatisty v roce 2014 ale pod nátlakem místních přesídlili do Moskvy.

    Ruský prezident Putin ještě s bývalou manželkou Ljudmilou a dcerou Marijou Ruský prezident Putin ještě s bývalou manželkou Ljudmilou a dcerou Marijou | Profimedia.cz

  • 5.Jekatěrina Tichonovová (35), dcera

    Vystudovala japanologii, i když blíž má k Číně. Nosí příjmení babičky, ale i tak každý ví, čí je dcera. V rozvodovém řízení prý získala polovinu majetku manžela Kirilla Šamalova, což mohlo být až 10 miliard korun. Uložené budou jistě někde ve světě.

    Foto: 

  • 6.Kirill Šamalov (39), bývalý zeť (2013 – 2018)

    Syn bankéře je zdatným podnikatelem, má dokonce off shore firmu v středoamerickém daňovém ráji Belize. Američané na něj uvalili sankce už v dubnu 2018, teď proti němu vytáhli do boje Britové.

    Miliardář Kiril Šamalov byl až do roku 2018 zeť ruského prezidenta Putina. Miliardář Kiril Šamalov byl až do roku 2018 zeť ruského prezidenta Putina. | reprofoto/facebook

  • 7.Světlana Krivonogičová (46), bývalá uklízečka

    Byla v 90. letech milenkou tehdejšího zástupce petrohradského starosty V. Putina. Neprůhledně, přes panamské firmy, si prý přišla na zhruba 2 miliardy korun a vlastní luxusní apartmán v Monte Carlu. K jejich dceři Jelizavetě Vladimirovně (17) se prezident nechce znát…

    Foto: 

  • 8.Igor Putin (68), bratranec

    Bývalý voják šéfoval elektrárně, bance a investoval do infrastruktury severoruských přístavů Murmansk a Pečenga. Bývá spojován s praním špinavých peněz, ze všech vyšetřování nezákonných převodů desítek miliard ale vyvázl bez trestu.

    Igor Putin, bratranec prezidenta. Igor Putin, bratranec prezidenta. | abl

  • 9.Vera Putinová (36), Igorova neteř

    Někdy nesprávně označována za neteř samotného prezidenta. Angažovala se v mládežnickém hnutí a ráda inkognito cestovala. Jinak se o ní moc neví.

    Vera Putinová, neteř Putinova bratrance Igora Vera Putinová, neteř Putinova bratrance Igora | abl

  • 10.Roman Putin (44), syn Igora Putina

    Sedí v mnoha dozorčích radách a spoluvlastní řadu firem, mj. radí zahraničním investorům s realizací projektů v Rusku. Předloni byl zvolen poslancem a je prezidentem asociace taekwonda.

    Video  Noční projev prezidenta Vladimíra Putina před invazí na Ukrjainu  - Videohub
    Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa