Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Obnovíme trest smrti, hrozí Medveděv. Rusko chystá odvetu za sankce, dopadnou na lidi u firmy

Aktualizováno -
26. února 2022
19:07
Autor: amb, ČTK - 
26. února 2022
13:08

Rusko by mohlo v reakci na sankce přijaté Západem kvůli ruské invazi na Ukrajinu zabavit majetek podniků a občanů ze Spojených států, zemí Evropské unie a dalších států. Mohlo by také odstoupit od nové dohody START III. Uvedl to dnes bývalý prezident a premiér Dmitrij Medveděv, který je nyní místopředsedou bezpečnostní rady. Za nespravedlivé označil páteční rozhodnutí pozastavit členství Ruska v Radě Evropy.

Důvodem sankcí uvalených na Rusko není podle Medveděva nic jiného než politická impotence Západu. „Inu, sankce jsou přijímány ze zjevného důvodu. Z politické impotence, která vznikla na základě neschopnosti změnit kurz Ruska. A také – v naději, že se ospravedlní za ostudná rozhodnutí, jako je zbabělý útěk z Afghánistánu,“ napsal exprezident na sociální síti VKontaktě.

„Tyto zákazy samozřejmě“ vůbec nic nezmění, prohlásil Medveděv. Jak dal najevo, týká se to i nynější agrese vůči Ukrajině. „Vojenská operace na ochranu Donbasu“ bude podle něj provedena v plném rozsahu, dokud nebude dosaženo všech výsledků, o kterých mluvil ruský prezident Vladimir Putin.

Za dobrou zprávu Medveděv označil to, že „sankce se mohou stát krásným důvodem pro konečné přehodnocení vztahů se státy, které je zavedly“. A to včetně přerušení dialogu o strategické stabilitě a odstoupení od všeho dohodnutého. „Vždyť v zásadě lze odmítnout všechno, včetně smlouvy START III, kterou jsem dohodnul já a (bývalý americký prezident) Barack Obama a kterou rozšířil Putin a současný (americký) prezident,“ napsal šéf ruské bezpečnostní rady.

Pozastavil se nad tím, že zahraničí Rusko straší zabavováním peněz ruských občanů a podniků. Moskva podle něj na takové jednání odpoví zrcadlově.

„(Odpovíme) zabavením prostředků cizinců a zahraničních společností v Rusku podle starého principu,“ napsal Medveděv. „A možná znárodněním majetku osob, které mají registraci v nikoli přátelských jurisdikcích. Jako jsou USA, státy EU a řada zemí anglosaského světa, které s tím souhlasí,“ citovala Medveděva agentura TASS.

„Rada Evropy a Parlamentní shromáždění Rady Evropy pozastavily členství Ruska. Strašná nespravedlnost,“ napsal Medveděv. Podotkl ale, že je to dobrá příležitost k tomu, aby Rusko mohlo za sebou „prásknout dveřmi“ a obnovit řadu důležitých institutů, například trest smrti v případě těžkých zločinů.

Video  Boje v Kyjevě. Lidé prchají, prezident zůstává. A pomoc od Česka  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa