Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Smrt v rodině Putinova spolupracovníka: Na Ukrajině padl synovec (†30) pravé ruky ministra obrany

Autor: Darina Jíchová - 
24. května 2022
09:10

Válka na Ukrajině má dopad i na blízký okruh spolupracovníků ruského prezidenta Vladimira Putina, a nejde jen o sankce. Náměstek ministra obrany generálplukovník Junus-Bek Jevkurov přišel v krvavém konfliktu, který Rusko rozpoutalo letos v únoru, o synovce.

Zprávu o smrti synovce pravé ruky Putinova ministra obrany Sergeje Šojgua přinesla agentura Ukrinform s odkazem na další média. Na twitteru zabití kapitána Adama Chamchojeva (†30) zmínil také Bělorus Andrej Poleščuk, který na sociální platformě od počátku války každodenně informuje o jejím průběhu.

Chamchojev, který velel jednotce výsadkářů, měl být zabit v pátek 21. května, s tím, že jeho smrt potvrdili o den později.

Následoval jeho pohřeb v rodné vesnici Karabulak v Ingušsku, kam dorazil i Jevkurov. Putin na Ukrajině přišel už o celou řadu svých generálů a velitelů, podle dostupných informací je tohle však smrt prvního člena rodiny někoho z prezidentova nejbližšího okruhu spolupracovníků.

Na pohřeb dorazil i Putinův muž

„Jevkurov kondoloval rodině, mluvil s představiteli civilní i náboženské komunity a pak odletěl zpět do Moskvy,“ komentoval náměstkovu účast na pohřbu web Baza news. Chamchojev, syn Jevkurovovy sestry, absolvoval prestižní Rjazanskou vyšší školu vzdušných sil a vypracoval se na velitele vlastní letky.

18:46
Dnes

Šéf NATO řekl, že aliance neplánuje rozmístit jaderné zbraně v dalších zemích. Polský prezident dříve prohlásil, že Polsko by bylo ochotné to umožnit.

18:42
Dnes

Mnohé evropské státy včetně Francie nejsou příliš ochotné vzdát se ve prospěch Ukrajiny svých nejmodernějších prostředků protivzdušné obrany, tvrdí francouzský deník Le Monde. Některé členské země Evropské unie se nechtějí zříci svých systémů Patriot, Francie pak váhá ohledně dodávky dalšího systému SAMP-T, napsal francouzský list.

Summit EU se sice minulý týden shodl, že je potřeba poskytnout Ukrajině prostředky protivzdušné obrany, šéfové vlád jednotlivých zemí si ale dávali dobrý pozor, aby v tomto ohledu neučinili žádný konkrétní slib, napsal Le Monde. Připomněl, že k dodávkám systémů vyzýval na okraj summitu také generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, který prohlásil, že ochrana ukrajinského vzdušného prostoru je větší prioritou než dodržení interních standardů Severoatlantické aliance ohledně vybavení.

18:06
Dnes

Moskevský soud zamítl odvolání amerického novináře Evana Gershkoviche proti nedávnému rozhodnutí prodloužit mu znovu vazbu. Informovaly o tom dnes agentury Reuters a AP. Reportér listu The Wall Street Journal (WSJ) je v ruské vazební věznici už déle než rok a on i jeho zaměstnavatel obvinění popírají. Washington považuje jeho zadržování za neoprávněné a požaduje jeho propuštění.

Dvaatřicetiletého reportéra zatkla ruská tajná služba FSB loni v březnu v Jekatěrinburgu na Urale. Tvrdí, že ho chytila při pokusu získat tajné informace, které podle ní shromaždoval o vojensko-průmyslovém odvětví v Rusku. Úřady proti němu nepředložily žádné důkazy, napsala už dříve zahraniční média.

Zobrazit celý online

Na rozdíl od jiných padlých ruských vojáků jeho tělo bylo rodině navráceno hned, ostatní pozůstalí na své milované čekají týdny, někdy až měsíce, svěřili se lidé tisku. Chamchojev kráčel ve stopách svého slavného strýce, také Jevkurov byl výsadkář a dotáhl to až na nejvyšší státní vyznamenání – Hrdina Ruské federace.

Video  Rusům se to s*re, velení kupí chyby! Putinův náčelník podtrhl narůstající napětí, říká Martin Svárovský  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa