Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Smrt v rodině Putinova spolupracovníka: Na Ukrajině padl synovec (†30) pravé ruky ministra obrany

Autor: Darina Jíchová - 
24. května 2022
09:10

Válka na Ukrajině má dopad i na blízký okruh spolupracovníků ruského prezidenta Vladimira Putina, a nejde jen o sankce. Náměstek ministra obrany generálplukovník Junus-Bek Jevkurov přišel v krvavém konfliktu, který Rusko rozpoutalo letos v únoru, o synovce.

Zprávu o smrti synovce pravé ruky Putinova ministra obrany Sergeje Šojgua přinesla agentura Ukrinform s odkazem na další média. Na twitteru zabití kapitána Adama Chamchojeva (†30) zmínil také Bělorus Andrej Poleščuk, který na sociální platformě od počátku války každodenně informuje o jejím průběhu.

Chamchojev, který velel jednotce výsadkářů, měl být zabit v pátek 21. května, s tím, že jeho smrt potvrdili o den později.

Následoval jeho pohřeb v rodné vesnici Karabulak v Ingušsku, kam dorazil i Jevkurov. Putin na Ukrajině přišel už o celou řadu svých generálů a velitelů, podle dostupných informací je tohle však smrt prvního člena rodiny někoho z prezidentova nejbližšího okruhu spolupracovníků.

Na pohřeb dorazil i Putinův muž

„Jevkurov kondoloval rodině, mluvil s představiteli civilní i náboženské komunity a pak odletěl zpět do Moskvy,“ komentoval náměstkovu účast na pohřbu web Baza news. Chamchojev, syn Jevkurovovy sestry, absolvoval prestižní Rjazanskou vyšší školu vzdušných sil a vypracoval se na velitele vlastní letky.

6:02
Dnes

Dobré ráno, Evropa musí v reakci na hrozbu ze strany Ruska posílit své obranné schopnosti a přejít do režimu válečné ekonomiky. Šéf Evropské rady Charles Michel to napsal v článku, který dnes zveřejnil server Euractiv.

Evropa musí převzít odpovědnost za svou vlastní bezpečnost a nespoléhat se ve velké míře na podporu zemí, jako jsou USA, uvedl v textu Michel. Ten bude ve čtvrtek předsedat summitu EU, kde vedoucí představitelé čeká jednání o podpoře Ukrajiny, která již přes dva roky čelí ruské agresi.

22:02
18. 3. 2024

„V letošním roce musíme a dosáhneme nejvyššího výkonu obranného průmyslu v historii nezávislé Ukrajiny. A každý rok budeme i nadále přidávat; to je jasná strategická perspektiva Ukrajiny,“ uvádí ve svém pravidelném videoposelství ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj.

Jsem vděčný každému, kdo pracuje na dosažení tohoto cíle, přispívá všemi silami a kdo skutečně pomáhá,“ dodává. 

21:35
18. 3. 2024

I přes pokračující válku na ukrajinském území se snaží místní z Charkova užívat života. Na snímku mladá baletka trenující podle popisku u fotografie v jednom z bunkrů. 

Zobrazit celý online

Na rozdíl od jiných padlých ruských vojáků jeho tělo bylo rodině navráceno hned, ostatní pozůstalí na své milované čekají týdny, někdy až měsíce, svěřili se lidé tisku. Chamchojev kráčel ve stopách svého slavného strýce, také Jevkurov byl výsadkář a dotáhl to až na nejvyšší státní vyznamenání – Hrdina Ruské federace.

Video  Rusům se to s*re, velení kupí chyby! Putinův náčelník podtrhl narůstající napětí, říká Martin Svárovský  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa