Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Putin jako moderní Hitler: Rusko kopíruje nacistický scénář, říká ukrajinský novinář Valerij Kalniš

Autor: Natalja Aharkovová - 
4. dubna 2022
05:00

Válka na Ukrajině může přerůst v další světovou válku! A Putin je novodobý Hitler. Nejenže vedl a vede dobyvačné války v Evropě, genocidu celého národa, ale používá i metody a slovník nacistů. Důkazy o tom podávají ukrajinští novináři spolu s mezinárodní skupinou historiků. Ti společně vytvořili mediální projekt, kde ukazují konkrétní fakta toho, že ruská agrese proti Ukrajině představuje skutečnou hrozbu pro bezpečnost celého světa.

Evropa je sice k podobným varováním skeptická, Ukrajina však nepochybuje, že pokud mezinárodní společenství dnes na Putina důrazně nezareaguje, zítra bude už pozdě. Blesk.cz tématiku „fašistického“ Ruska a jeho hrozivé narativy rozebíral se známým ukrajinským novinářem, blogerem a intelektuálem Valerijem Kalnišem. 

Valeriji, často srovnáváte Putina s Hitlerem, Hitler řešil „židovskou otázku“, Putin nyní „ukrajinskou“. Nastínil jste dokonce desatero principů, které jejich podobnost dosvědčuje. O jaké principy se jedná a jaké jsou hlavní myšlenky těchto dvou vůdců?

Nejsou to moje principy, jedná se o práci historičky Anny Morelliové, belgické historičky italského původu. Principy pak představila ve svém díle Základní principy vojenské propagandy, které vyšlo v roce 2001. Morelliová přišla s 10 body, které když v současnosti srovnáme s děním na Ukrajině, dostaneme nejen komparaci Putina s Hitlerem, ale s jakýmkoli jiným diktátorem.

Konkrétně první bod mluví o tom, jak země agresora mluví o svých činech a vysvětluje je. V podstatě se řídí tvrzením: „Nechceme válku, jen se bráníme.“ Něco podobného svého času prohlašoval Hitler, když se pokoušel objasnit útok na Polsko. A je to přesně to, co tvrdil a dál tvrdí Putin, když se odvolává na to, že Ukrajina mobilizuje armádu, že Ukrajina zamýšlí vyvíjet jaderné zbraně nebo že Ukrajina provádí zakázaný biologický výzkum a experimenty.

A to vše Ukrajina podle Putina dělá s cílem zaútočit na Rusko a Rusko podle něj tomuto útoku zabrání, když zaútočí první. To je přinejmenším naprostý nesmysl, nebudu ani rozebírat historické rysy a povahu Ukrajinců: Jsme poměrně klidný národ, který nikdy nezačal žádnou válku. Zúčastnili jsme se válek, ale nikdy jsme nebyli tím, kdo zaútočil jako první.

Druhý princip podle Morelliové zní: „Nepřítel je plně odpovědný za válku“. Na svém Telegramu cituju Ribbentropa, takového hitlerovského Lavrova (poz. red. ruský ministr zahraničí), který říkal, že „Führer nechce válku“ a že „rozhodnutí činí s těžkým srdcem“. Totéž řekl i Lavrov, když prohlásil, že Rusko nechce útočit na jiné státy a že vlastně na Ukrajinu neútočí, ale pouze hájí své zájmy.

Je několik dalších principů, jeden z nich, asi ten nejnápadnější, říká: „Bráníme ušlechtilou věc, ne však pouze vlastní zájmy“. Toho se chytilo i Rusko, které tvrdí, že brání slovanský národ a slovanský boj v boji se Západem, který se Slovanům snaží vnutit své představy o demokracii a fungování světa.

Takovéto a podobné paralely mezi Putinem a Hitlerem se objevují každý den a zdá se mi tak, že jejich komparace je více než oprávněná. Nejsou to jen emoce, nevidíme jen Putinovy agresivní úmysly, ale i to, že nás chce zabít.

17:27
Dnes

Charkovská televizní věž, kterou v pondělí těžce poškodil ruský útok, se bude patrně obnovovat až po skončení války, sdělil dnes šéf Charkovské oblastní správy Oleh Syněhubov. Informovala o tom agentura Unian. V současné době se podle něj likvidují následky pondělního útoku a situaci bude možné plně zhodnotit až po odstranění všech sutin a po analýze stavu zařízení.

„Už máme opatrně optimistické prognózy. Pokud hovoříme o obnově konstrukce jako takové, tak to bude patrně po konci války vzhledem k tomu, že její výška je téměř 250 metrů,“ sdělil Syněhubov. Dodal, že v současnosti se hledají způsoby, jak nahradit funkce, které vysílač plnil. „Jde o problémy s digitálním televizním vysíláním. Ale alternativy existují,“ uvedl.

16:56
Dnes

Ruské ministerstvo hospodářství dnes zlepšilo odhad letošního růstu hrubého domácího produktu (HDP) Ruska na 2,8 procenta z dříve předpokládaných 2,3 procenta. Zároveň však zvýšilo odhad letošní inflace a předpovědělo postupné oslabování domácí měny v nejbližších letech. Informovala o tom agentura Reuters.

Ruské ministerstvo hospodářství je ohledně letošního růstu ekonomiky navzdory zlepšení prognózy pesimističtější než ruský ministr financí Anton Siluanov. Ten minulý týden uvedl, že ruský HDP by se měl v letošním roce zvýšit stejným tempem jako loni, kdy vzrostl o 3,6 procenta.

16:41
Dnes

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, řekl dnes britský premiér Rishi Sunak při návštěvě Varšavy na tiskové konferenci s generálním tajemníkem Severoatlantické aliance Jensem Stoltenbergem. Sunak také oznámil, že Británie do roku 2030 zvýší výdaje na obranu na nejméně 2,5 procenta HDP.

Británii podle Sunaka čeká „největší posílení obrany za poslední generaci“ a podle plánů britské vlády by země měla mít největší vojenskou sílu v Evropě a po Spojených státech druhou největší v Severoatlantické alianci.

Zobrazit celý online

Pak je tu mimochodem také zásada, podle které ruská armáda bojuje pouze s ukrajinskou armádou. Opak je ale pravdou, lidé trpí: V Mariupolu, Černihivu a dalších městech jsou zabíjeni civilisté. Všechny ty lži, které Rusko šíří, jsou jako přes kopírák s hitlerovskou propagandou. Jsem přesvědčen, že ti samí Rusové už více než 10 let využívají rad Ribbentropa a Goebbelse, a díky nim i postavili i celou svou propagandistickou mašinérii nasměrovanou proti Ukrajině a proti západnímu světu obecně.

Bude Putinova válka následovat Hitlerův scénář? Jaký by takový scénář mohl být a jaký je konečný cíl Ruska?

Dva týdny před válkou jsem točil vlog pro svůj kanál „Černá lampa“ a na videu jsem řekl, že pokud si někdo chce představovat další Putinovy kroky, ať si představí ten nejhorší možný scénář. A to se stalo Ukrajině. Analogicky s Hitlerem po Polsku přišel další podnět k agresi, my jsme se ale Polskem nestali, nepodřídili jsme se. Stali jsme se bariérou a Ukrajina začala brzdit Putina.

Pokračujme ale v tezi o nejhorším scénáři, upřímně jsem trochu vyděšený a také zmatený informacemi od západních zpravodajských služeb. Mluvilo se o použití biologických a chemických zbraní proti Ukrajině, nevylučuje se ani jaderná hrozba.

Jaderný útok může být různý. Může jít o taktický úder, bodový útok, kdy při jediném výstřelu zemře 5 až 10 tisíc lidí. Nebo může dojít ke strategickému úderu, tedy kobercovému bombardování a to by bylo to nejhorší. Scénářů je tedy hned několik. Upřímně řečeno, nevíme, co se děje v Kremlu, nevíme, jaká tam je vnitřní situace, nevíme, jak tam vnímají válku. A to i protože věřit jejich státním médiím znamená v podstatě pohrdat sám sebou.

Na základě všech těchto úvah můžeme dát dohromady možné scénáře. Podle toho prvního teď Rusko vstupuje do fáze vleklé války, uvědomili si, že blitzkrieg (poz. red. blesková válka) se nekonal, že se jim nepodařilo dobýt klíčová místa. Mohou je tedy jen obléhat a drancovat je, to je to, co právě teď dělají. Chtějí vytvořit logistické řetězce a pak teprve přejdou do protiútoku. Vedle toho budou samozřejmě probíhat různá jednání. Scénář vyjednávání by vydal na samostatný příběh.

Druhý scénář je pak následující: Ukrajina v jistém okamžiku přejde do útoku, takový scénář by mě potěšil a tuto variantu rozhodně nevylučuju, ba co víc, dokonce v ni doufám. Soudě podle zpráv generálního štábu vidíme, jak funguje vojenská podpora Západu. Jakmile dorazila první zásilka ze Spojených států, téměř okamžitě jsme sestřelili 11 a víc ruských letadel. Dále se pak podívejte na situaci v Berďansku, kde byly vyhozeny do povětří sklady paliva a potopena výsadková loď. To ukazuje, že pokud máme zbraně, umíme je použít. Druhým scénářem je tedy ukrajinská protiofenzíva.

Třetí scénář je něco, co vůbec nepředpokládám: Přímé zapojení Západu do konfliktu, myslím tedy přímé vyslání vojáků západních států. Tento scénář by byl možný jen v případě, že Ruská federace použije zakázané zbraně, že dojde k taktickému jadernému útoku či užití chemických zbraní. V takovém případě by západní země reagovaly na základě pudu sebezáchovy a pochopily by, že Putin je ochotný zajít až do úplného konce.

Mohlo by dojít k tomu, že Putin otevře druhou frontu? Například útokem na Polsko? Soustředí se Evropa spíš na řešení svých problémů a nepomůže Ukrajině zasláním zbraní a peněz?

Pokud dojde k útoku na členský stát NATO – bude aktivován 5. článek, to zaznělo mnohokrát, zejména od Stoltenberga (poz. red. generální tajemník NATO). Také lídři členských států opakovaně zdůraznili, že na Ukrajinu sice nevstoupí, ale zároveň nevydají ani píď území aliance. Pokud si tedy Putin troufne jít s nimi do války, nebo jeho rakety zasáhnou území NATO, bude to mít dost těžké. Všichni pak proti němu půjdou. Jsem přesvědčen o tom, že pokud by došlo k přímému útoku na NATO, lídři aliance nepůjdou cestou diplomacie. Pokud by ze strany NATO nepřišla reakce a aliance by nebojovala, pak k čemu je taková aliance, neměla by žádnou cenu. Rozumíme tomu, že nás nemůžou ochránit, nelíbí se nám to, ale chápeme to. Pokud by se ale nebránili, pak nechápu, proč aliance existuje.

Stejně jako v minulosti nacisté i Putin inklinuje k symbolům. Myslíte si, že Rusové vědí, co znamená ono „Z“? Z ruské abecedy není. Měli by se lidé zajímat o jeho význam?

Myslím, že ne, a mimochodem, když se podíváme na další písmeno, tentokrát V, existuje spousta fotek nacistů a fašistů právě s tímto znakem. Ruská technika má stejné označení. Domnívám se, že v určitý okamžik se ukáže, že to někdo na techniku namaloval jen tak.

Na druhou stranu ano, symbol to je, a působí dost nepříjemně a agresivně. Pokud je navíc na vojenské technice? Jen to umocní jeho negativní vnímání. Je to taková, řekněme, polosvastika? Možná, neznám důvod, proč právě tohle písmeno. Navíc se zdá, že Rusům na tom vůbec nesejde. Jsou připraveni přijmout jakékoliv symboly, které jim jejich rasistické úřady budou podle dané potřeby nějak vysvětlovat. I když je otázkou, proč přijali latinku? Proč ne písmeno z cyrilice? Proč písmeno ze zemí, jejichž světonázory nesdílíte?

Válka na Ukrajině (28. 3. 2022) Válka na Ukrajině (28. 3. 2022) | ČTK / AP / Vadim Zamirovsky

Písmeno Z bylo použito v koncentračních táborech, kde nacisté hromadně masakrovali vězně…

Ano, v Sachsenhausenu. Na tom můžete vidět, že Rusy žádná historie nezajímá. Navíc historie v ruském podání je často falšována, zcela lživá, používají nepravdivé údaje. Jen si připomeňme Putina, který v roce 2012 tvrdil, že ruský lid sám vyhrál druhou světovou válku a že nepotřebuje Ukrajince, ti se totiž podle něj vůbec války neúčastnili. Takže ano, Rusové vidí tyhle nacistické symboly, ale neexistuje žádný vnitřní odpor. Pro většinu lidí je nacistická či fašistická ideologie něco vzdáleného. Kdyby se jednalo o pamětníky druhé světové války, bylo by to něco jiného, ale takhle…

Obecně mi přijde, že Putin má v hlavně jedinou myšlenku: „Stalin selhal, Hitler selhal, ale já neselžu. Já uspěju a ukážu, že vím, jak dobýt Evropu a jak přinutit svět podřídit se mé vůli“. To je mylná představa. Historie není tak jednoduchá a má vlastní zákony.

Řeknu to upřímně, během války pochopíte, že jednoduché věci, o kterých jste četli, fungují. I proto dobro zvítězí, tím jsem si jistý. Bude to těžké, ano, rozhodně to nebude nic snadného. Já jsem v Kyjevě, je to těžké, máme tu raketové útoky, lidé umírají, ale nedá se to porovnat s tím, co lidé zažívají v Mariupolu nebo Chersonu. Proto nebudu mluvit o tom, jak těžké to pro nás je, pro ně je to těžší.

Na náš národ jsem hrdý, sám jsem si neuvědomoval, jak silný a soudržný národ jsme. To nepochopili ani vlastenci, co chodili slavit Banderovy nebo Ševčenkovy narozeniny. Netušili jsme, jaká je v nás síla. Víte, ten pocit, když bráníte svou zemi, o tom se nemluví, ten se prožívá. V jistou chvíli se probudíte a uvědomíte si: Toto je moje zem, budu tu až do konce, na naší vlajce mi záleží.

Podívejte se, co je s nimi, s rasisty, oni nebrání svou zemi, nejdou bojovat za Putina, za nějaké vážné věci, za záchranu světa. Ne, oni jdou rabovat, zabíjet lidi, drancovat a vykrádat domy, naloží si to a odvezou domů. Nechlubí se tím, že dokončili vojenskou misi, ale tím, kolik domů vykradli. Svědčí o tom rozhovory, které zachytila Služba bezpečnosti Ukrajiny. Rusové volají svým příbuzným a chlubí se, kolik si nakradli kožichů, kolik vodky vzali z obchodů. Taková je to horda. To ze mě nemluví emoce, ty umřely týden a půl po začátku invaze. Když to teď sledujete pozorněji, uvědomíte si, že to není armáda. Jak velký byl mýtus o mocné ruské soudržné armádě, a není.

Putin se stal novodobým Hitlerem, Hitlerův osud je znám. Co Putin? Stane před mezinárodním soudem?

Tomu nevěřím, nevidím Putina na trestné lavici, ať už by byl soud kdekoliv – v Haagu nebo New Yorku. V lepším případě zůstane naživu, izolovaný ve své zemi, stane se jakýmsi Kim Čong-unem a bude si žít po svém. Na to bych si vsadil tak 10 procent. Nemá sílu se zabít, to ho spíš zabijí jeho vlastní lidé. V tom je horší než Hitler, ten se aspoň sám zabil, Putin na to nemá. Není dost silný na to, aby si vzal život. Jeho okolí na druhou stranu by nám všem mohlo udělat radost. Putin naštval dost lidí, co mají vliv, peníze a možnosti, jak svět připravit o Putina. Možná své přání vydávám za skutečnost, ale myslím, že by ho jeho vlastní lidé mohli zabít.

Válka na Ukrajině (28. 3. 2022) Válka na Ukrajině (28. 3. 2022) | Reuters

Pokud by se tak nestalo a byl nastolen – řekněme – mír, Putin si bude dál žít svůj život. I když nechápu jak. Ano, vojska mohou být stažena, domy postaveny, ale lidem to život nevrátí, a to je ta největší tragédie. Jak Putin pak obnoví vztahy se světem? Jak obnoví ruskou ekonomiku? Jak obnoví důvěru v Rusko a jeho vládu? Je tu jediná možnost: Buď vyhraje, nebo zemře. Všichni společně se zasadíme o to, aby zemřel.

Co se týče ruské propagandy: Může se objevit pravda a Rusové konečně zjistí, jaká zvěrstva jejich vojáci páchají na Ukrajině? Drtivá většina Rusů nevěří svým příbuzným z Ukrajiny, když mluví o vybombardovaných městech, většina z nich věří státní televizi.

Ne teď, k tomu nedojde rychle. Faktem je, že pravda neexistuje sama o sobě, není to studna, ke které přijdete, napijete se a poznáte pravdu. Součástí pravdy je proces kritického myšlení a přemýšlení. Není to otázka víry, ale poznání. To bývá problém. Po našem vítězství a pádu Putinova režimu budou muset být odstraněni všichni propagandisté. Strugačtí napsali román „Je těžké být bohem“, hrdinové knihy přicházejí na planetu, kde jsou lidé pod vlivem propagandy. Když dobro zvítězí nad zlem, hlavní hrdina prohlásí, že propagandu odstraní. Nakonec je však jen přesměrována jinam. Tak to bude v Rusku, pravda se tam nedostane. Bude to tam tak, jak chtějí lidí, kteří kontrolují média.

Nicméně ti, kteří přijdou v Rusku k moci, budou uvědomělejší, nebudou budovat válečnou rétoriku, poskytnou možnosti pro objektivnější informace. Věřím, že jazyk nepřátelství zemře spolu s Putinem a jeho režimem. Nikdo nechce zničit Rusko, Západ nechce zničit Rusko. Chceme zemi, která nás neohrožuje, která může existovat bez zásahů do zájmů jiných států. Je to tak jednoduché: Žijte normálně, neobtěžujte ostatní, nemyslete si, že jen proto, že máte jaderné hlavice, můžete ohrožovat svět a diktovat mu, jak má žít. Žijte a neobtěžujte ostatní a nikdo nebude obtěžovat vás.

Video  Další výbuchy a požár Černobylu! Skartoval Vrbětice Mynář? A Oscarová facka  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa