Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Kulhajícího Putina zabalili na přehlídce do deky: Další důkaz nemoci?!

Autor: amb, Daily Mail - 
9. května 2022
16:14

Ruská přehlídka ke Dni vítězství vyvolala nové pochybnosti o Putinově zdraví. Putin byl viděn, jak kulhá a sedí s dekou přehozenou přes klín! Jeho chování už dříve naznačovalo, že by mohl mít Parkinsonovu chorobu nebo rakovinu. Co se stalo na Den vítězství?

Putin se na vojenskou přehlídku dostavil, aby během připomínkové akce ke kapitulaci Německa v roce 1945 řekl projev. Během něj mluvil o ruské vojenské síle. Když ale opustil pódium, na kterém vystupoval, šel položit věnec k Hrobu neznámého vojína. Měl přitom těžký krok a zdálo se, že neúspěšně maskuje kulhání! Sotva také hýbal pravou rukou a pod kabátem měl pravděpodobně neprůstřelnou vestu.

Když pak seděl, nechal si dát přes nohy deku. V Moskvě bylo dopoledne 9 °C a nikdo další přikrývku nepotřeboval.

Zvěsti o Putinově zdraví se šířily už dva roky před ruskou invazí na Ukrajinu. Hovořilo se i o možnosti, že má ruský prezident rakovinu. O této verzi hovořil i Christo Grozev z investigativního portálu Bellingcat. Podle něj to dobře ví i jeho okolí, včetně oligarchů.

Putinův kritik Valerij Solovej také tvrdil, že by mohl trpět Parkinsonovou chorobou. Kreml všechny tyto zprávy popřel a podle jeho mluvčího Dmitrije Peskova se Putin těší „výbornému zdraví“ a zprávy o opaku jsou „naprostým nesmyslem“.

18:06
Dnes

Moskevský soud zamítl odvolání amerického novináře Evana Gershkoviche proti nedávnému rozhodnutí prodloužit mu znovu vazbu. Informovaly o tom dnes agentury Reuters a AP. Reportér listu The Wall Street Journal (WSJ) je v ruské vazební věznici už déle než rok a on i jeho zaměstnavatel obvinění popírají. Washington považuje jeho zadržování za neoprávněné a požaduje jeho propuštění.

Dvaatřicetiletého reportéra zatkla ruská tajná služba FSB loni v březnu v Jekatěrinburgu na Urale. Tvrdí, že ho chytila při pokusu získat tajné informace, které podle ní shromaždoval o vojensko-průmyslovém odvětví v Rusku. Úřady proti němu nepředložily žádné důkazy, napsala už dříve zahraniční média.

17:36
Dnes

Lotyšské děti se od roku 2026 nebudou ve školách učit ruštinu jako cizí jazyk, ale budou se muset učit některý z jazyků Evropské unie nebo Evropského hospodářského prostoru, oznámilo lotyšské ministerstvo školství.

17:27
Dnes

Charkovská televizní věž, kterou v pondělí těžce poškodil ruský útok, se bude patrně obnovovat až po skončení války, sdělil dnes šéf Charkovské oblastní správy Oleh Syněhubov. Informovala o tom agentura Unian. V současné době se podle něj likvidují následky pondělního útoku a situaci bude možné plně zhodnotit až po odstranění všech sutin a po analýze stavu zařízení.

„Už máme opatrně optimistické prognózy. Pokud hovoříme o obnově konstrukce jako takové, tak to bude patrně po konci války vzhledem k tomu, že její výška je téměř 250 metrů,“ sdělil Syněhubov. Dodal, že v současnosti se hledají způsoby, jak nahradit funkce, které vysílač plnil. „Jde o problémy s digitálním televizním vysíláním. Ale alternativy existují,“ uvedl.

Zobrazit celý online

Během války na Ukrajině se teorie o Putinově zdraví objevily znovu. Nahrával jim i fakt, že když se Putin ukázal na veřejnosti, měl nafouklý, oteklý obličej. Na záběrech ze setkání s běloruským lídrem Alexandrem Lukašenkem se mu třásly ruce i nohy. Také se pevně držel opěradla židle, možná aby zabránil dalšímu chvění.

Když se pak po několika týdnech setkal s ministrem obrany Sergejem Šojguem, držel se okraje stolu. Během velikonoční mše se mu zvláštně pohybovaly rty. Tento pohyb byl navíc zaznamenán i tehdy, když šel na Den vítězství kulhavě položit věnec.

Video  Sergej Šojgu u Vladimira Putina. Strůjci invaze vypadají nezdravě.  - Kreml
Video se připravuje ...

Třes by mohl dokazovat rané stadium Parkinsonovy choroby, kterou měl koncem 2. světové války trpět i Adolf Hitler.

Další spekulace hovoří o Putinově špatném duševním zdraví.

Ve svém projevu ke Dni vítězství Putin obvinil z války „expandující“ Západ a nutnost odvrácení agrese, přirovnal boj proti Ukrajincům k válce mezi Rudou armádou a nacisty. Válku proti Ukrajině označil za jediné správné řešení. Řekl, že Rusové na Ukrajině bojují za bezpečnost, a vyhlásil minutu ticha za padlé. Dodal, že někteří z vojáků už na Ukrajině bojovali.

Pokračoval, že vojáci na Ukrajině „bojují za vlast, aby nikdo nezapomněl na lekce z druhé světové války a aby na světě nebylo místo pro oběšence, popravčí a nacisty“. 9. květen je nejvýznamnějším svátkem Ruska, který se v celé zemi slaví vojenskými přehlídkami a ohňostroji.

Západ očekával, že Putin v tento den oficiálně vyhlásí jako válku akci, jíž doteď označuje jako „speciální operaci“. Kreml ale změnu strategie nebo vyhlášení mobilizace neohlásil ani nenaznačil.

Video  Vladimir Vladimirovič Putin  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa