Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Putinův režisér Michalkov papouškuje lži: Ukrajina vypouští smrtící ptáky. Varům to nevadí? ptá se ambasáda

Autor: šim, ČTK - 
20. března 2022
01:48

„Má na rukou krev ukrajinských dětí,“ těmito slovy vyzval ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis na začátku letošního slavnostního večera Český lev pořadatele filmových festivalů, aby nezvali ruského režiséra Nikitu Michalkova, podporovatele Vladimira Putina. Režisér nyní vystoupil v rozhovoru, v němž bez skrupulí opakuje ruskou propagandu o ptácích, kteří mají do Ruska z Ukrajiny zavléci smrtelné choroby ve snaze vyhladit Slovany. Zděšené reakce, včetně politických, na sebe nenechaly čekat.

„Když se ukázalo, že se tam ještě chystaly biologické zbraně, které byly testovány na ukrajinských dobrovolnících, to znamená… A k tomu ti ptáci, které tím nakazili. Byla určena jejich trajektorie letu přes Rusko. To je naprosto fašistická snaha o vyhlazení. Celkově. Slovanského etnika jako takového,“ říká v nahrávce s dramatickými pauzami mezi jednotlivými slovy slavný režisér.

Opakuje tak řadu výroků ruské propagandy, kterou vypustil do éteru velitel vojsk radioaktivní a chemické ochrany v ruské armádě Igor Kirillov. Tvrdil, že ruští vojáci objevili na Ukrajině chemické laboratoře. Ty podle něj vyvíjely nebezpečné nákazy, které měly být na území Ruska zavlečeny pomocí ptáků.

Na zprávy ohledně údajných biologických zbraní na Ukrajině reagoval Pentagon, jenž je označil za jasně nepravdivé dezinformace. Obdobně se podle agentury Reuters vyjádřil tiskový odbor ukrajinského prezidenta: „Ukrajina striktně odmítá taková obvinění.“

Na Michalkova slova reagovala v sobotu na twitteru také ukrajinská ambasáda v Česku, a to dalším apelem na karlovarský filmový festival, jehož hostem byl ruský režisér v roce 2010, kdy z rukou prezidenta festivalu Jiřího Bartošky převzal Křišťálový glóbus. „Vážení, nevadí vám, že tento člověk, který veřejně opakuje kremelské nesmysly a všemi deseti obhajuje bombardování ukrajinských měst, je stále držitelem ceny Křišťálový glóbus?“ stojí v příspěvku ambasády.

Apel na karlovarský festival to není ze strany Ukrajiny v tomto směru první. „Říká se, že umění a sport jsou mimo politiku. Myslím, že to dnes neplatí. Už není nic polovičního - buď jste na straně dobra, nebo zla. Není to jen Putin, kdo tu válku začal. Velká část ruského národa to buď podporuje, nebo mlčí. Ty nejhorší věci ve světě se dějí kvůli lhostejnosti,“ řekl v proslovu při zahájení letošních Českých lvů ukrajinský velvyslanec Perebyjnis.

„Bohužel to podporují i ruští umělci a zástupci filmu - například Nikita Michalkov. Krev je i na jeho rukách. Chtěl jsem vás požádat o jednu věc - abyste přerušili svou komunikaci s ruskými představiteli umění a filmu a vyřadili je ze všech festivalů. Věřím, že zvítězíme. A budeme pak točit filmy, ne o válce, tu teď máme v živém přenosu,“ pronesl velvyslanec Ukrajiny Jevhen Perebyjnis přímém přenosu České televize. Nutno podotknout, že vedení festivalu v čele s prezidentem Bartoškou či Kryštofem Muchou v sále sedělo a jeho slova slyšelo.

„Pane Michalkove, udělali jsme bleskový průzkum mezi světovým ptactvem a nad Rusko se nikdo letět nechystá. Tedy až na supy, kteří se svolávají masivně nad Kreml. Jak známo, přicházejí k hotovému. Tak dobrou noc,“ reagovala těsně před půlnocí senátorka Miroslava Němcová.

5:56
Dnes

Dobré ráno, vážení čtenáři. Hlásíme se zpět s online reportáží o válečném dění na Ukrajině. 

Ukrajina v posledních týdnech zintenzivnila své útoky na Rusko a zaměřila se zejména na energetickou infrastrukturu. Při ukrajinském dronovém útoku v západoruské Bělgorodské oblasti zemřeli dva lidé. Informoval o tom dnes podle agentury AFP gubernátor oblasti Vjačeslav Gladkov. Uvedl, že v důsledku útoku došlo k požáru obytného domu a zemřeli dva civilisté, a to muž a žena. 

22:23
19. 4. 2024

Vážení čtenáři, se zpravodajstvím z války na Ukrajině dnes končíme. Přihlásíme se opět v sobotu ráno, dobrou noc.

21:51
19. 4. 2024

Ruské rakety v přístavu Pivdennyj v Oděse zasáhly dva terminály specializované na zemědělskou produkci, z nichž jeden patří známé singapurské firmě Delta Wilmar. Ta na Ukrajině podniká od roku 2004, od té doby zde investovala více než 300 milionů dolarů a vytvořila okolo tisícovky pracovních míst.

Zobrazit celý online

Video  Sankce pro Rusko: Stahování světových značek i zabavování majetku oligarchům  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa