Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Dezinformačním webům věří až čtvrtina Čechů. Bezpečnostní expert: Proruské lži hlásá i Okamura

Autor: jel - 
19. března 2022
21:39

Bezpečnostní expert zaměřený na média a internet Roman Máca dlouhodobě upozorňuje na radikální jedince na internetu. V současné době se objevilo velké množství proruských hlasů v souvislosti s Putinovou invazí na Ukrajinu. Podle Mácy až čtvrtina Čechů důvěřuje především takzvaným alternativním mediím. Službu prokremelské propagandě dělá podle experta i Tomio Okamura (SPD).

O dezinformačních webech i prokremelské propagandě promluvil Roman Máca v rozhovoru pro Radio Prague International. Uvedl, že nejvíce se začaly ruské dezinformace na českém internetu šířit v roce 2014, kdy začala ruská agrese na Ukrajinu.

Doplnil, že se v té době objevilo mnoho prokremelských webů, které se skrývají za maskou alternativních medií. Ty pak opakují oficiální ruskou propagandu. Tyto weby pak také často šířily dezinformace o migrační krizi i o koronaviru a nyní  podporují ruskou invazi na Ukrajinu.

„Chtějí také destabilizovat českou společnost, vnést do společnosti strach. Říkají, že Rusko je náš jediný zachránce, s konzervativními hodnotami a se silným vůdcem,“ sdělil serveru Máca.

Službu Kremlu dělá podle něj i strana Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury. Mimo jiné proto, že kdysi uznal takzvané „krymské referendum a na svém facebooku sdílí příspěvky, u nichž často píše, že „souhlasí s panem Putinem“. V minulosti navíc podle experta navštívil západní Ukrajinu a mluvil tam s lidmi o tom, že by měli být nezávislí na „fašistické“ Ukrajině.

Máca uvedl, že Okamura říká lidem jenom to, co chtějí slyšet, takže pokud je jeho publikum proruské a protimigrantské, nezajímá ho, co je pravda a co lež, dává jim informace, které chtějí.

Hlavní dezinformátoři na tom navíc prý i vydělávají. „Tito takzvaní aktivisté si říkají nezávislí novináři, vlastenci, bojovníci za svobodu a tak dále. Dělají pouze to, že na facebooku mluví o nanočipech ve vakcínách a žádají od svých příznivců peníze na své bankovní účty.“

Lidé, kteří stojí za proruskými weby, jsou pak prý často zváni do Ruska, kde je ubytují v pěkném hotelu a jmenují je slavnými českými novináři. 

Máca se snaží osoby šířící dezinformace na internetu odhalovat. Kvůli tomu, že zveřejnil některá jména, mu dokonce vyhrožovali. „Mají své vlastní problémy a myslí si, že jsou oběti systému,“ uzavřel.

8:54
Dnes

Ve Stavropolském kraji na jihozápadě Ruska se zřítil ruský strategický bombardér Tu-22M3, který se vracel na základnu po splnění bojového úkolu, informovalo dnes podle agentury Interfax ruské ministerstvo obrany. Ke zničení letounu se hlásí ukrajinské letectvo, akci podle svého velitele Mykoly Oleščuka podniklo ve spolupráci s vojenskou rozvědkou HUR.

„Jednotky letectva ve spolupráci s vojenskou rozvědkou poprvé zničily strategický bombardér dlouhého doletu Tu-22M3, používaný jako nosič střel Ch-22, které ruští teroristé používají k útokům na ukrajinská města,“ uvedl Oleščuk.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že piloti bombardéru se katapultovali. „Tři členy posádky evakuoval pátrací a záchranný tým. Po jednom pilotovi se pátrá,“ upřesnil rezort obrany. Na palubě nadzvukového letounu podle Moskvy nebyla munice. Stroj spadl v opuštěné oblasti a na zemi nevznikly žádné škody, sdělilo ministerstvo obrany s tím, že letadlo se zřejmě zřítilo kvůli „technické závadě“.

08:04
Dnes

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zveřejnil fotografie následků ruského úderu a znovu apeloval na to, aby svět pomohl Ukrajině protivzdušnou obranu.

07:55
Dnes

Rusko v noci na dnešek zaútočilo raketami na Dněpropetrovskou oblast na východě Ukrajiny. Zranění utrpělo přes 20 lidí, jedno dítě v nemocnici na následky poranění zemřelo. Informoval o tom na telegramu šéf vojenské správy druhého největšího ukrajinského regionu Serhij Lysak.

V Dnipru je hlášených 15 lidí se středně těžkým zraněním, v Kryvém Rihu byli zranění tři lidé a stejný počet v Synelnykove. V tomto městě ležícím na jihovýchod od Dnipra poranění utrpěly dvě děti, jedno z nich zemřelo.

Zobrazit celý online

Video  Analytik: Putin narazil kvůli chybné taktice. Civilní obyvatelstvo teď kvůli tomu trpí  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa