Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Putin vysílá do světa nové špiony! 174 tisíc pasů pro ruské „diplomaty“

Autor: Darina Jíchová - 
7. července 2022
05:00

Rusko v minulosti často na svoje ambasády v zahraničí vysílalo pod diplomatickým pasem svoje agenty, tuto praktiku chce podle opozičního webu SOTA zřejmě uplatňovat i dál. Ministerstvo zahraničí si objednalo na 174 tisíc diplomatických pasů, jenže tento ruský resort má jen 15 tisíc zaměstnanců a jen každý třetí spadá do kategorie „diplomat“ a má nárok na diplomatický pas, uvedl list Daily Mail.

Jde tedy o pokus vyslat na Západ ruské špiony? Nebo je to způsob, jak ruské elity obcházejí západní sankce a pasy jsou určené pro celé rodiny? To jsou dvě možné teorie, které opoziční novináři rozebírali, když vyšlo najevo, že ruská diplomacie požádala o tolik pasů. Reportéři rovněž připomněli, že podle ruského zákona mají agenti FSB diplomatický status, pokud jsou vyslaní na misi do zahraničí.

Rapidní tisk tolika nových diplomatických pasů by měl Rusko vyjít na 8,6 miliardy korun. Kromě agentů mají v zahraničí na tento pas nárok také bodyguardi z FSO, kteří stráží prezidenta Vladimira Putina, a další přední činitele Ruska. Prestižní pas však mohou dostat i poslanci, soudci či prokurátoři, díky němu se v mnohých zemích vyhnou nutnosti zařizovat si vízum a jejich cestování se urychlí.

Do EU se držitelé diplomatických pasů z Ruska jen tak nedostanou

Nový požadavek ministerstva zahraničí přišel v době, kdy se Rusko potýká s přísnými sankcemi, které na zemi kvůli vpádu na Ukrajinu uvalil Západ. Restrikce v cestování dopadly hlavně na ruskou elitu. „Proč ruské ministerstvo najednou – v létě – potřebuje skoro 175 tisíc diplomatických pasů?“ ptá se portál SOTA. „Co zamýšlejí?“ navazují novináři. Nicméně úřady Evropské unie zakázaly držitelům diplomatických pasů automatické získání víz umožňující vstup, nově navíc hodlají u držitelů těchto pasů snímat otisky prstů.

21:09
Dnes

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

20:12
Dnes

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

18:47
Dnes

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj upozornil, že ukrajinská armáda pozoruje hromadění a přeskupování ruských vojsk u Charkova, druhého největšího města Ukrajiny vzdáleného jen asi 30 kilometrů od ruské hranice. Charkov se v posledních měsících stává častým terčem vzdušných útoků a podle Ukrajiny se Rusové toto město s 1,3 milionu lidí snaží učinit neobyvatelným.

„V nejvíce ohrožených oblastech byla naše vojska posílena dělostřelectvem a tankovými jednotkami,“ uvedl Syrskyj.

Nový pozemní útok z Ruska naopak podle armádního velitele nyní nehrozí v Sumské a Černihivské oblasti na severu Ukrajiny.

Zobrazit celý online

Video  Fiala v Madridu: Rusko je výrazná hrozba, prohlubuje i potravinovou krizi  - Blesk - Jakub Tomek
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa