Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Putin vysílá do světa nové špiony! 174 tisíc pasů pro ruské „diplomaty“

Autor: Darina Jíchová - 
7. července 2022
05:00

Rusko v minulosti často na svoje ambasády v zahraničí vysílalo pod diplomatickým pasem svoje agenty, tuto praktiku chce podle opozičního webu SOTA zřejmě uplatňovat i dál. Ministerstvo zahraničí si objednalo na 174 tisíc diplomatických pasů, jenže tento ruský resort má jen 15 tisíc zaměstnanců a jen každý třetí spadá do kategorie „diplomat“ a má nárok na diplomatický pas, uvedl list Daily Mail.

Jde tedy o pokus vyslat na Západ ruské špiony? Nebo je to způsob, jak ruské elity obcházejí západní sankce a pasy jsou určené pro celé rodiny? To jsou dvě možné teorie, které opoziční novináři rozebírali, když vyšlo najevo, že ruská diplomacie požádala o tolik pasů. Reportéři rovněž připomněli, že podle ruského zákona mají agenti FSB diplomatický status, pokud jsou vyslaní na misi do zahraničí.

Rapidní tisk tolika nových diplomatických pasů by měl Rusko vyjít na 8,6 miliardy korun. Kromě agentů mají v zahraničí na tento pas nárok také bodyguardi z FSO, kteří stráží prezidenta Vladimira Putina, a další přední činitele Ruska. Prestižní pas však mohou dostat i poslanci, soudci či prokurátoři, díky němu se v mnohých zemích vyhnou nutnosti zařizovat si vízum a jejich cestování se urychlí.

Do EU se držitelé diplomatických pasů z Ruska jen tak nedostanou

Nový požadavek ministerstva zahraničí přišel v době, kdy se Rusko potýká s přísnými sankcemi, které na zemi kvůli vpádu na Ukrajinu uvalil Západ. Restrikce v cestování dopadly hlavně na ruskou elitu. „Proč ruské ministerstvo najednou – v létě – potřebuje skoro 175 tisíc diplomatických pasů?“ ptá se portál SOTA. „Co zamýšlejí?“ navazují novináři. Nicméně úřady Evropské unie zakázaly držitelům diplomatických pasů automatické získání víz umožňující vstup, nově navíc hodlají u držitelů těchto pasů snímat otisky prstů.

6:02
Dnes

Dobré ráno, Evropa musí v reakci na hrozbu ze strany Ruska posílit své obranné schopnosti a přejít do režimu válečné ekonomiky. Šéf Evropské rady Charles Michel to napsal v článku, který dnes zveřejnil server Euractiv.

Evropa musí převzít odpovědnost za svou vlastní bezpečnost a nespoléhat se ve velké míře na podporu zemí, jako jsou USA, uvedl v textu Michel. Ten bude ve čtvrtek předsedat summitu EU, kde vedoucí představitelé čeká jednání o podpoře Ukrajiny, která již přes dva roky čelí ruské agresi.

22:02
18. 3. 2024

„V letošním roce musíme a dosáhneme nejvyššího výkonu obranného průmyslu v historii nezávislé Ukrajiny. A každý rok budeme i nadále přidávat; to je jasná strategická perspektiva Ukrajiny,“ uvádí ve svém pravidelném videoposelství ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj.

Jsem vděčný každému, kdo pracuje na dosažení tohoto cíle, přispívá všemi silami a kdo skutečně pomáhá,“ dodává. 

21:35
18. 3. 2024

I přes pokračující válku na ukrajinském území se snaží místní z Charkova užívat života. Na snímku mladá baletka trenující podle popisku u fotografie v jednom z bunkrů. 

Zobrazit celý online

Video  Fiala v Madridu: Rusko je výrazná hrozba, prohlubuje i potravinovou krizi  - Blesk - Jakub Tomek
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa