Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Demonstrace proti válce v Praze. Řečníci připomněli zabité děti: Jejich krev zůstane na rukách ruských vojáků

Autor: ČTK - 
21. dubna 2022
20:41

Několik stovek lidí převážně ukrajinské národnosti ve čtvrtek na Václavském náměstí v Praze připomnělo dětské oběti ruské invaze proti Ukrajině. Na setkání svolaném bělorusko-ukrajinskou komunitou k pomníku sv. Václava přítomní, mezi nimiž převažovaly matky s dětmi, zapalovali svíčky jako připomínku mrtvých. Mnozí z nich měli žluto-modré ukrajinské vlajky a v davu byla na transparentech hesla jako například „Krev ukrajinských dětí zůstane na rukách ruských vojáků“ a fotografie zničených měst.

Úřad vysoké komisařky OSN pro lidská práva tento týden oznámil, že od začátku ruské invaze na Ukrajinu zahynulo už více než 2000 civilistů, dalších více než 2800 bylo zraněno. Mezi oběťmi je nejméně 207 dětí. Skutečný počet obětí však je zřejmě mnohem vyšší.

Organizátor akce Leša Franc upozornil na Bělorusy, kteří demonstrují proti režimu Alexandra Lukašenka, i Rusy, protestující proti válce. „Podobné akce, jako je ta naše, se konají také ve Lvově, Kyjevě, Varšavě nebo Torontu,“ řekl Franc.

Za českou stranu promluvil filozof a aktivista Václav Němec. Vyjádřil soucit s obyvateli Ukrajiny a kritizoval představitele NATO a Evropské unie za to, že podle jeho názoru včas nezasáhli a nezabránili konfliktu. Potlesk sklidil za prohlášení, že řešení je v „polovojenské nebo vojenské humanitární akci“. Vyzval ke zvýšení dodávek zbraní na Ukrajinu a rychlému odstřižení Evropy od ruského plynu a ropy. „Když se řekne netvor, představím si Vladimira Putina a jeho kremelskou bandu,“ prohlásil.

Ke zvýšení objemu dodávek zbraní na Ukrajinu vyzývali i další mluvčí. Akci zakončil zpěv ukrajinské hymny. V Praze se od začátku ruské invaze konala již řada demonstrací na podporu Ukrajinců. Další se plánují. Například v neděli 24. dubna se v evangelickém kostele U Salvátora uskuteční koncert pod záštitou zpěvačky Marty Kubišové na podporu Centra pomoci spolku MRIA UA, kam si ukrajinské matky s dětmi chodí pro základní potraviny a hygienické potřeby.

Počet vydaných víz pro lidi prchající před ruskou invazí na Ukrajinu přesáhl v Česku 300.000. Většinu uprchlíků v Česku tvoří ženy a děti.

„Ubytováváte doma uprchlíky, nebo jinak pomáháte Ukrajincům v ČR? Blesk spustil web ProUkrainu, kde najdou praktické rady i zpravodajství v  ukrajinštině, psaný lidmi, kteří si stejným procesem již prošli.“

Video se připravuje ...
Další videa