Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Proruský krtek z Černínského paláce: Špion vyvázne bez trestu?! Generál Šedivý prozradil, proč se čekalo

Autor: T. Belica, A. M. Bukovanská, R. Fridrich, Mii - 
17. září 2022
05:00

Hada, kterého si dlouhá léta na prsou hřálo ministerstvo zahraničí, odhalily české tajné služby. Rusové u dnes už bývalého zaměstnance využili jeho slabosti pro ženy a peníze. Vyhazov z práce je ale nepochopitelně zřejmě jediný postih, který vynašeče strategických informací čeká...

Na případ dlouholetého zaměstnance českého ministerstva zahraničních věcí (MZV), který spolupracoval s ruskou civilní rozvědkou SVR, upozornil Deník N. Zaměstnance měli Rusové naverbovat během jeho diplomatické mise v Africe. „Ruská rozvědka využila jeho slabosti pro ženy a peníze,“ citoval deník jeden ze svých diplomatických zdrojů.

Vyhazov a dál nic?

„Můžu potvrdit, že jsem rozhodl o přijetí takových kroků, díky kterým na MZV již nepůsobí zaměstnanec, který spolupracoval s cizí mocí,“ uvedl k tomu šéf diplomacie Jan Lipavský (37, Piráti). Doplňující dotaz Blesku, zda úřad podává na exzaměstnance i trestní oznámení, MZV odmítlo komentovat. A jestli vůbec může být stíhán, není jasné. Zjištění tajných služeb totiž podle zákona nelze u soudu použít.

„V tom případě je zákon o utajovaných skutečnostech a vyzvědačství úplně k ničemu. Nikdo, kdo za pár rublů zradí vlast, se pak nemá čeho obávat,“ rozčílil se na twitteru bývalý dlouholetý diplomat Michael Žantovský (73). Navíc je zarážející, že proruský krtek měl bezpečnostní prověrku na nejvyšší stupeň.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), pod jehož resort tajné služby spadají, chce ale zákon změnit. „Další potvrzení toho, jak kvalitní zpravodajské služby máme. Díky! Máme ale dluh. Informace zpravodajských služeb se nemohou používat jako důkaz v trestním řízení. Napravíme to a předložíme změnu zákona,“ napsal na Twitteru.

Dimun: Zklamání i naděje v Ústavním soudu

Trestní zákoník v § 316 počítá za vyzvědačství s minimální sazbou dvou let vězení. Petr Dimun z webu Česká justice Blesku vysvětlil, proč je těžké na proruského krtka tento paragraf použít.

Opravdu tohoto člověka nelze stíhat?

„To vyplývá z dávného nálezu Ústavního soudu, že zjištění tajných služeb nelze použít v trestním řízení. Zjištění by musela být opatřena orgány činnými v trestním řízení (policií – pozn. red.) nějakým jiným způsobem. Ale předpokládám, že pokud BIS léta jeho činnost sledovala, tak tam byl prostor pro to, aby v nějaké fázi upozornila policii. Pokud tak neučinila, je možné, že třeba ta činnost nebyla povahy trestněprávní, ale pouze bezpečnostního charakteru.“

A může na to být vztažen třeba paragraf vyzvědačství?

„Pokud by to šetřila a důkazy opatřovala policie, pak ano. Pokud tyto důkazy opatřovala některá z tajných služeb – v tomto případě pravděpodobně BIS – tak tam je problém a není možné tyto důkazy použít. Ale na druhou stranu – je to nález Ústavního soudu a je otázka, zda-li by v dané věci nemohl být podroben tento nález novému přezkumu.“

Špioni pod kontrolou?

Odhalení špiona má za velký úspěch Pavel Žáček (53, za ODS) ze sněmovního bezpečnostního výboru. „Nevím, kdo to byl. Ale vzhledem k tomu, že již opustil MZV, to není až tak důležité,“ řekl Blesku. Česká kontrarozvědka BIS před aktivitou ruských, ale také čínských rozvědek varuje rok co rok. „Tyto aktivity má BIS pod kontrolou,“ napsal včera Blesku mluvčí BIS Ladislav Šticha. Jenže podle oslovených expertů může jít jen o špičku ledovce. „Těch krtků, kteří tu pracují pro Rusy i pro jiné země, které nejsou úplně přátelské, budou v Česku minimálně vyšší desítky,“ soudí bezpečnostní expert Milan Mikulecký.

Video  Tajné služby odhalily v Černínském paláci proruského krtka  - TV NOVA Official
Video se připravuje ...

Na co tak dlouho čekali?

Úkolem odhalovat špiony pracující pro cizí mocnost je podle generála Jiřího Šedivého (69) záležitostí BIS a vojenského zpravodajství. Proč – podle médií – rozvědka sledovala špeha několik let a nezasáhla dříve? „Šlo o to ověřit, co dělá, co Rusové sledují a chtějí získat za informace. A za druhé sledovali jeho komunikaci, aby rozkryli tu zpravodajskou síť,“ řekl Šedivý. Znepokojivé je podle expertů i to, že krtek měl prověrku na přísně tajné. „Může se stát, že proklouzne někdo, kdo si tu prověrku nezasloužil, od toho tu máme tajné služby,“ vysvětluje Mikulecký.

I ČSSR měla svého krtka

Ještě coby vysokoškolského učitele naverbovala v 60. letech Karla Köchera (87) československá komunistická rozvědka do svých služeb pod krycím jménem Pedro. Přes Rakousko byl Köcher spolu se svou ženou Hanou (78) vyslán do USA, kde později získal občanství a v 70. letech se začal živit jako analytik Ústřední zpravodajské služby (CIA). Získané informace pak předával jak Praze, tak Moskvě. Hana měla funkci kurýra. Jenže v roce 1982 Federální úřad pro vyšetřování (FBI) pojal podezření a oba manžele začal sledovat. O dva roky později byli FBI zatčeni, Köcher byl odsouzen na doživotí. V roce 1986 Američané v Berlíně oba směnili se Sověty za jiné zájmové osoby.

beda88 ( 17. září 2022 22:40 )

aha, tak v USA doživotí a u nás nelze stíhat? asi někde je chybka

rozaz ( 17. září 2022 21:50 )

To ti tak žereme, ty blbe!

rozaz ( 17. září 2022 21:49 )

bez diskusí Blesku a babiše nedám ani ránu!

rozez_ ( 17. září 2022 19:58 )

Krtkovina - http­s://ww­w.iroz­hlas­.cz/zp­ravy-domov/milos-zeman-projev-tv-prima-ustava-policie-vrbe­tice_­210425­1923_v­is

Sedm nepřesností Miloše Zemana. Fakta usvědčují prezidenta z nepravdivých tvrzení.

„Zahrabal jsem se týden v Lánech, abych se vyfutroval informacemi pro můj desetiminutový projev.“ Těmito slovy vysvětlil Miloš Zeman, proč na své vyjádření ke kauze Vrbětice nechal veřejnost i spojence víc než týden čekat. Jeho nedělní projev a následný rozhovor přesto obsahovaly sedm nepřesných vyjádření. V čem se prezident zmýlil?

rozez_ ( 17. září 2022 19:55 )

Má tam za krkem toho prokremelského co za ním lezou krtci, i ti z Vrbětic.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa