Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Před 72 lety komunisté zatkli 11 hokejových reprezentantů, kteří přivezli zlato. V uranových dolech strávili 5 let!

Autor: pma, ČTK - 
6. října 2022
05:00

V roce 1949 byli se zlatými medailemi na krku národními hrdiny, o rok později byli mučeni StB a souzeni ve vykonstruovaném procesu. Řeč je o jedenácti hokejových reprezentantech, které komunisté obvinili z velezrady a špionáže. Po skončení procesu sportovce zatkli a poslali do uranových dolů, kde hokejisté strávili několik let.

6. října 1950 se jedenácti úspěšným československým hokejistům navždy změnil život. Namísto pokračování ve sportovní kariéře byli komunistickým režimem odsouzeni k několika letům v uranových dolech.

Osm z nich ještě rok předtím národ oslavoval za zlaté medaile, které přivezli z mistrovství světa ve Stockholmu, kde porazili Kanadu. „Každý jim chtěl stisknout ruku a poděkovati za to, že se tak skvěle zasloužili o dobré jméno naší republiky za hranicemi,“ komentovalo tehdy jejich úspěch Rudé právo.  

Video  Zinscenovaný soudní proces s československými hokejisty. Místo mistrovství na ně čekaly uranové doly  - Videohub
Odemknout video

Režim se bál emigrace sportovců

K zatčení sportovců došlo 13. března 1950 v hospodě U Herclíků v pražské Pštrossově ulici. Státní bezpečnost tam zatkla devět československých hokejových mistrů světa. Jmenovitě se jednalo o Augustina Bubníka, Stanislava Konopáska, Václava Roziňáka, Josefa Jirku, Zlatomíra Červeného, Jiřího Macelise, Antonína Španingera, Přemysla Hajného a Josefa Stocka. Vladimír Kobranov a Mojmír Ujčík byli zatčeni až následující den. Ke konci března si Státní bezpečnost došla i pro

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání