Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Justiční vraždy studentů z právnické fakulty odskákal i jejich provokatér: Oběšeni byli před 73 lety

Autor: pma - 
24. května 2022
17:39

Jedněmi z prvních obětí vykonstruovaných politických soudních procesů, které probíhaly na našem území od počátku vlády KSČ v roce 1948, se stali studenti právnické fakulty Boris Kovaříček (†22) a Karel Bacílek mladší (†29). Trest smrti dostal i Josef Hruška starší, který oba vysokoškoláky jako agent vojenské zpravodajské služby k odboji proti komunistům navedl.

Psal se rok 1948 a po únorovém puči se k moci v Československu dostali komunisté. Student právnické fakulty UK Karel Bacílek mladší byl podobně jako jeho otec odpůrcem komunistů a jejich vlády. V dubnu téhož roku natrefil v restauraci v centru Prahy Karel Bacílek starší na muže jménem Josef Hruška. Ten se Bacílkovi svěřil, že by rád bojoval proti komunistům. Bacílek Hruškovi uvěřil a ještě ten večer nového „přítele“ přivedl domů, kdo ho seznámil se svým stejně smýšlejícím synem. V tu chvíli ovšem nemohl tušit, že synovi de facto podepsal ortel smrti.

Hruška totiž odbojářem nebyl. Jednalo se o agenta obávané vojenské zpravodajské služby, který měl být komunisty vyslán jen jako volavka. 

Odbojová skupina nesla název Pravda vítězí

Na agentovo naléhání Karel Bacílek mladší začal shromažďovat informace o odbojových skupinách ve svém okolí a rychle jednu našel. Jednalo se o ilegální protikomunistickou skupinu Šeřík a vedl ji Bacílkův spolužák z právnické fakulty Boris Kovaříček.

Aby špeh Hruška své protikomunistické smýšlení studentům dokázal, založil vlastní odbojovou skupinu nazvanou „Pravda vítězí“. Členové odboje se začali aktivně připravovat na únor 1949, kdy měli komunisté slavit rok od „Vítězného února“. Jenže plán studentů nevyšel. Na jednu ze schůzek se přišel podívat i generál Karel Kutlvašr, bývalý velitel Pražského povstání, který byl komunisty postaven mimo službu. Kutlvašr byl pro komunisty velká ryba, a proto v prosinci 1948 začalo zatýkání členů odboje a následně i jejich tvrdé výslechy.

Vinni z velezrady a vyzvědačství

Karel Bacílek mladší byl během výslechu StB krutě mučen a nakonec z něj vyšetřovatelé doslova vymlátili to, co chtěli – doznání k účasti na protistátní činnosti. Zatčen byl i agent-volavka Josef Hruška, který se však mylně domníval, že za lapení odbojářů dostane od komunistů odměnu. Jenže místo toho byl podobně jako Bacílek brutálně mučen a komunisté doufali, že pro ně již nepotřebný Hruška výslechy nepřežije a zemře. To se ale nestalo, tak agenta nakonec donutili sepsat přiznání, že hrál na obě strany, a byl tak vlastně i proti komunistům.

Soud v polovině května roku 1949 vynesl kruté rozsudky. Oba studenti společně s Hruškou byli uznáni vinni z velezrady a vyzvědačství a odnesli si od soudu trest smrti. Genrál Kutlšvašr dostal doživotí. 24. května byli Karel Bacílek mladší, Boris Kovařík a Josef Hruška popraveni oběšením. Mladí studenti spolu s jejich „přítelem“ Hruškou se tak stali jedněmi z prvních obětí komunistických justičních vražd, kterých bylo od února 1948 spácháno více než 200.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi