Podle ředitele Pražského invoačního institutu Boba Kartouse jsou právě toto směry, kterými by se měla Praha vydat. Tato témata nabízí Praze příležitost být živým městem, nikoli kulturní fosilií, kterou by se lehce mohla stát, pokud bychom nevybředli z pasti středního příjmu a závislosti na zakázkách ze zahraničí. „Je důležité být ekonomikou s vysokou přidanou hodnotou, protože to je jediná záruka kvalitní budoucnosti,“ uvedl Kartous.

Jak na to?

Konkrétní forma podpory, kterou chce inovační institut dosáhnout svých cílů v těchto oblastech, je v několika úrovních. Má jít hlavně o vytváření příležitostí, při kterých se budou moci potkávat lidé z klíčových sfér. Jde například o univerzity, výzkumné ústavy, byznys, zástupce příspěvkových a neziskových organizací, ale také samotné zástupce města. Cílem je jednotlivé aktéry, kteří se na inovacích Prahy podílí, sjednotit a spojit jejich úsilí a práci jim co nejvíce usnadňovat. Jako konkrétní příklad podpory uvádí šéf institutu program Tiimiakatemia, jehož cílem je zvýšit podnikavost mladých lidí. Jedná se o finskou metodu vzdělávání, kdy jsou studenti zapojeni do vedení skutečných projektů.

Záštitu pro konferenci zajistila také ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová (TOP 09). Praha je podle ní rozhodně město s potenciálem být inovačním lídrem Evropy. V jejím úvodním slovu několikrát zaznělo slovo odolnost. Praha má být odolná vůči novým hrozbám, jako je současná energetická krize související s válkou na Ukrajině. Podobné problémy podle ní Praha musí umět řešit a být na ně připravená. Zmínila také nutnost umět věci přehodnotit a umět se jim přizpůsobit.

My to zvládnem!

O tom, že je Praha vhodným kandidátem na lídra v inovaci a pokroku v Evropě, ředitel Pražského inovačního institutu vůbec nepochybuje. Je přesvědčený, že Česko je občansky, ekonomicky ale i politicky nejstabilnější součást regionu střední a východní Evropy a s přehledem může konkurovat zemím Skandinávie a ostatním velkým hráčům, a to právě díky obrovskému inovačnímu potenciálu. Ve svém úvodním slovu na konferenci také zmiňoval, že mladí lidé v rámci východní Evropy jsou ochotnější riskovat, vzít na sebe odpovědnost a prosadit své myšlenky a vize. Hlavním produktem moderní Prahy v roce 2030 tak mají být kvalifikovaní odhodlaní lidé, kteří jsou vysoce specializovaní a hlavně podnikaví.

Fotogalerie
10 fotografií