V soutěži bylo 115 týmů. Výstavba je součástí celkové proměny lokality Bubny-Zátory, kde se plánuje vznik nové čtvrti až pro 25 000 lidí. Diskuse o stavbě velkého koncertního sálu v Praze s parametry odpovídajícími současným potřebám hudebníků i publika se vedou desítky let.

Magistrát usiluje o spolufinancování nové koncertní haly státem a zvažuje také zapojení soukromých investorů. Vltavská filharmonie by měla mít tři sály – koncertní pro 1800 diváků, menší pro komorní hudbu s kapacitou 500 míst a multifunkční pro ostatní žánry a typy akcí s kapacitou až 700 osob.

Budova století

„Chceme, abychom v Praze měli novou a moderní architekturu, která s velkou pokorou doplní dílo našich předků,“ říká k návrhu primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Zároveň podle něho přiláká budova jiný typ turistů, než ty, na které může Pražan v centru běžně narazit. Návrh byl jeho favoritem už od začátku, má prý v sobě něco jedinečného.

Podle náměstka Petra Hlaváčka (Spojené síly pro Prahu) jde o generační věc. V místě filharmonie bude vznikat multifunkční městská čtvrť, která má sloužit (jako obvykle) všem. Nová stavba samotné filharmonie má po svém otevření sloužit 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Uvnitř se budou nacházet tři sály pro hudební účely a také kreativní hub.

Stavba je nyní ve fázi projektové dokumentace. Je potřeba zadat architektonickou studii a práce. Okolo roku 2025 začne výběrové řízení dodavatele stavby. Poprvé se „kopne” v roce 2030. „Když začala ukrajinská okupace, upřímně jsem si říkal, že s filharmonií je amen,“ uvedl náměstek Hlaváček, který si prý poté, co viděl hrát kyjevský orchestr, řekl „just ne“ a rozhodl se, že se Češi znovu nenechají položit na lopatky.

Top 5

Ze všech návrhů nakonec získal 5. místo návrh, který vypadal jako skandinávská pevnost se stromy na střeše. Pocházel z pera studia Snohetta. Čtvrté místo obsadil český ateliér Petr Hájek ARCHITEKTI se svým návrhem filharmonie jako trojice zaoblených kamenů. Bronz si odnesl Bevk Perović arhitekti. Přišli s prosklenou čtyřhrannou budovou se šikmými stěnami. Druhé místo obsadila budova tvořená půlkruhy tyčícími se do nebe.

Vítězný návrh

Obrovského projektu se nakonec ujme Bjarke Ingels Group. Svým návrhem si vybojovali zlato. Vltavská filharmonie bude vypadat jako skleněný altán o několika patrech. „Uděláme vám radost, nebo zemřeme snažením,“ směje se Bjarke Ingels během vyhlášení. Při rozhodování byla prý porota podrobná. „Myslím si, že vítěz se věnoval rovnoměrně všem klíčovým aspektům. To si myslím, že je důvod, který poslal tento návrh na první místo,“ dodává Zdeněk Hřib.

Budova se inspirovala cestou pražské řeky Vltavy z šumavských vršků dolů do českého největšího města. Architekty také nadchla Smetanova hudba. Má respektovat věžaté panorama Prahy. Budova symbolizuje přechod z vodní hladiny po střechy budov našeho hlavního města.

„Z architektonického pohledu jste nám to pěkně ztížili. Výběrem těch nejlepších architektů, kteří se na konkurenčních návrzích podíleli,“ směje se Bjarke Ingels. Je to prý, jako kdyby sledoval své dítě od začátku až po získání titulu na vysoké škole. Autory jsou jak Bjarke Ingels, tak Brian Yang. Shodou okolností bude norský rodák Bjarke stavět filharmonii v Česku, zatímco jiný norský architkt postavil operu v Sydney. 

Co na to architekt? 

„Cítili jsme, že když můžeme mít z tak krásného města, jako je Praha, malířské plátno, je to jedinečná životní příležitost," sděluje Blesku architekt Bjarke Ingels. V žádném případě to nikdy během celého procesu nechtěli vzdát. S nejtěžšími problémy se setkali v prvních týdnech projektování. Nejvíce je „zlobila" dopravní síť v podobě silnic, cest a kolejnic. I když tu byly problémy s dopravou, cítil architekt potřebu propojit budovu s vodou. 

„Myslím si, že Praha je jedním z nejvýznamnějších měst co se týče architektury, urbanismu i kultury v celé Evropě," usmívá se vítěz. Když začali soutěž, užil si ve městě prodloužený víkend. „Nebyli jsme v Praze jen kvůli tomu, abychom porozuměli lokaci, ale také, abychom se vykoupali v „pražáctví," říká Bjarke Ingels. Chutná mu i plzeňské pivo. V Dánsku ho prý také považují za národní pivo, což zřejmě okoukali od nás. „V Praze se cítím jako doma," říká na závěr architekt.  

V jednoduchosti je krása

Budoucí budova Vltavské filharmonie bude jednoduchá a pragmatická. Bude mít pyramidový charakter. Hlavní sál bude v samém srdci stavby. Interiér se snažil architektonický ateliér zařídit takovým způsobem, aby umožnil maximální přesnost a přístupnost. Třebaže se budova dá uzamknout, každé patro je přístupné zvenčí. Noční návštěvník Prahy si zřejmě bude moci vklidu vylézt až na střechu, kdykoliv bude chtít.

Fotogalerie
15 fotografií