Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Smutný osud bojovníka proti nacismu i komunismu: Miloslava mučili na popravišti 12 minut

Autor: mc - 
8. dubna 2022
05:00

Mezi lety 1948 a 1989 se proti komunistickému režimu a jeho osobnostem snažily bojovat stovky, možná i tisíce lidí. Často ale jejich osudy končily smutně - v lepším případě ve vězení, v horším na popravišti. To je i případ Miloslava Jebavého, člena třetího, protikomunistického odboje. Zda Jebavý a jeho skupina blízkých skutečně chtěli způsobit převrat, nebo byli jen obětí komunistické provokace a vlastní demokratické ideologie se už asi nedozvíme.

Jisté ovšem je, že Jebavý komunistům velice dobře posloužil jako obětní beránek. Jebavý chtěl s nástupem komunismu urychleně zemi opustit, nakonec byl ale přáteli přemluven, aby zůstal a bojoval za demokracii. A jeho dobrosrdečnost a odhodlání se mu vymstily.

Jejich skupina se rozrůstala a postupně se zapojila celá řada vojenských i civilních jednotlivců. Jako finální datum puče byl stanoven 8. březen 1949. Skupina měla v plánu po Praze obsadit důležité cíle. K tomu ale nikdy nedošlo.

Jebavý do své akce totiž zapojil i pražskou odbojovou skupinu, o které netušil, že byla napojena na další skupinu, jenž už byla pod drobnohledem StB, která ji infiltrovala. Místo převratu tak došlo k monstróznímu zatýkání. 15 mužů dlouhé dny, u některých i týdny, vyslýchali - což v tehdejším režimu znamenalo kruté bití, psychické i fyzické mučení a neustálý teror a strach.

Soud nakonec vynesl i na tehdejší dobu kruté rozsudky: za velezradu a vyzvědačství padlo pět trestů smrti, osm doživotí a dva trest 25 let žaláře. Pět poprav se odehrálo 17. července 1949 mezi 5:10 a 6:40. Poprava Miloslava Jebavého trvala mučivých 12 minut. Tělo skončilo patrně v masovém hrobě v Ďáblicích.

Jirik-ta ( 8. dubna 2022 17:20 )

Ono totiž nemá smysl štítit se komunistů za jejich zvěrstva, když jaksi církev, nacistické Německo,, nacistická Ukrajina atd. .. prsty, pěsti, zápěstí, předloktí paže a na konci provazu zohavené tělo mladé dívky, která měla montážní pěnu ve všech tělních otvorech. (12 min. 50 sec) (regionální tv čt na you) Náckové jsou borci.

Jirik-ta ( 8. dubna 2022 11:11 )

Azov Battalion, prapor Aidar
"Symboly praporu jsou žlutá vlajka s černým heraldickým znamením vlčí hák."
http­s://cs­.wiki­pedi­a.or­g/wi­ki/Ba­tali­on_A­zov
"Úřad Vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) prohlásil, že Azov porušuje pravidla vedení války např. masovým rabováním od září 2014 do února 2015.[10] V lednu 2015 byl jeden z obyvatel Mariupolu zadržen třemi příslušníky praporu pro údajnou podporu Doněcké lidové republiky, jeho přiznání však bylo dle jeho tvrzení vynuceno bitím a mučením, a to včetně využití elektrického proudu a dušení vodou.[11] Prapor Azov vedl tvrdé boje s praporem Sparta, během kterých docházelo k porušování lidských práv na obou stranách."

Zobrazit celou diskusi