Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

83 let od okupace Česka: Havel po telefonu vyhnal české fašisty z barrandovských studií. Poslechli ho

Autor: mc - 
11. března 2022
05:00

Od podepsání Mnichovské dohody uplynulo sotva půl roku a naděje, které patrně chovaly podepisující země se rozplynuly, jako pára nad hrncem. Německo po podzimním obsazení pohraničí vniklo 15. března 1939 do Československa jako okupační síla. Přijel i Hitler a začala jedna z nejtemnějších kapitol našich dějin. Do té se ale negativně zapsali i Češi - celá řada se jich totiž přidala k fašistům. Jejich snahy zapůsobit byly ale spíše úsměvné.

Je až k nevíře, kolik fašitických spolků v Česku existovalo už před válkou. S příchodem Hitlera začaly být mnohem více vidět - nebo se o to jejich členové aspoň snažili. První den okupace byl v Rudolfinu ustanoven Český národní výbor v čele s Radolem Gajdou. Nutno podotknout, že je víceméně nikdo nevzal na vědomí, a tak výbor po třech dnech bez jakékoliv činnosti zase zanikl.

Čeští fašisté se ovšem dostali i do popředí bestialit páchaných na Židech - obsazovali budovy, zavírali židovské obchody, měli na svědomí antisemitské nápisy na domech. V důsledku jejich chování minimálně dva Židé na Moravě spáchali sebevraždu.

Většina akcí českých fašistů byla ale spíš k smíchu, jako třeba pokus o obsazení pražských Barrandovských studií. Do nich vnikli fašisté Zdeněk Zástěra, Václav Binovec, Jan Tulla a Ladislav Brom, který jim patrně dělal jen řidiče. Mávali kolem sebe zbraněmi, ale nebylo jim to nic platné, majitel Miloš Havel ve studiích nebyl. Zavolali mu tedy telefonem a vyslechli si tak rázný projev, kterým je Havel vyháněl, že ho radši poslechli. Bez protestů.

Tito čtyři účastníci nedopadli moc slavně - Zástěra zemřel v koncentráku, Binovec skončil ve vězení a zemřel zapomenut po pokusu o proražení na západě. Brom otočil a přidal se k odboji, po válce přesto musel za kolaboraci do vězení a později emigroval do USA.

snehulak ( 11. března 2022 10:36 )

No vida. I ze strejdy Miloše mohl být národní hrdina o 50let dřív než z Vency. A ten se tím ani nepochlubil!

kralovna-vsech-mori ( 11. března 2022 07:53 )

České fašisty vyhnal a s náckama byl jedna ruka.Nepředělávejte věci které se staly.

pakoni na koni ( 11. března 2022 07:40 )

zkratka SD a jako Němec to vím zcela přesně - znm. Sicherheitsdienst !

což byla zkratka zpravodajců NSDAP.

pakoni na koni ( 11. března 2022 07:29 )

...a co více oba HAVLOVÉ pracovali jako AGENTI !!!

pakoni na koni ( 11. března 2022 07:27 )

zřejmě chcete měnit Historii, nic z toho co je zde napsáno o HAVLOVI - není PRAVDOU !

V Lucerně všichni ví Kde je - byly zřízeny konspirační byty SD + GESTAPA !

...a právě zmiňovaný HAVEL zajišťoval pro GESTAPO - večírky ! Hony ! či Zábavu !

Pokud v Blesku chcete LHÁT - zjistěte si fakta a Redaktora vraťte do zákl. školy !

Zobrazit celou diskusi