Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Sliby míru a pak krutovláda: Komunistický převrat v Československu jako smutná paralela k Ukrajině?

Autor: mc - 
25. února 2022
05:00

Přijeli k nám se slovy o míru a osvobození, ale tou dobou už Sověti podle všeho pracovali na komunistickém převratu, který nakonec zahájili v únoru 1948. Tou dobou se vztahy mezi demokratickými a komunistickými politiky značně vyostřily. Nakonec stačilo jen pár dnů a desetiminutová návštěva Gottwalda u prezidenta Beneše a s demokracií v Československu byl ámen. Nedá se ubránit smutnému přirovnání k současnému dění na Ukrajině.

Je to již 74 let, kdy moc v Československu definitivně převzali komunisté a ti dalších 40 let naši zemi morálně i ekonomicky devastovali. Už v době osvobození po druhé světové válce komunisté v naší zemi připravovali převrat, patrně ho plánovali už během války. Tak moc si věřili. Bohužel to nakonec dopadlo přesně podle jejich představ.

Komunisté dodnes tvrdí, že šlo o legální převzetí moci, ve skutečnosti to byl ale násilný a ozbrojený převrat, který až nápadně připomíná průběh konfliktu na Ukrajině. U nás ale narozdíl od východních Slovanů, nedošlo k většímu válečnému konfliktu. Komunisté totiž díky dlouhým přípravám infiltrovali nejen politické sféry, ale i mysli občanů.

„Osvobozenecké hrdiny“ si Český lid zvolil ve volbách v roce 1946, čímž komunistům značně usnadnil práci. Slováci sice chtěli zůstat demokratičtí, ale nebylo jim to moc platné. Během několika následujících měsíců, které kulminovaly na začátku roku 1948, komunisté vymýváním mozků, vyhrožováním a zastrašováním vynutili z ministrů demise a převzali vládu na důležitých místech ve vládě.

Vzhledem k podpoře obyvatelstva vyšly tou dobou do ulic tisíce lidí na podporu KSČ, miliony dalších stávkovali. Všechny tyto události nakonec dospěly k tichému souhlasu Edvarda Beneše s demisí 14 ministrů a doplnění vlády z řad komunistů Převrat byl dokončen.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi