Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Kulhavý skřet“ Goebbels přijel do Prahy za Baarovou, zklamaný se pak opil a spustil s operní zpěvačkou

Autor: mc - 
4. března 2022
05:00

Že se Hitler v rámci svých záměrů obklopil podobnými zrůdami, jako byl on sám, není žádným tajemstvím. Hess, Heydrich, Himmler, Göring a v neposlední řadě samozřejmě i Goebbels. Právě on stál za Hitlerovou rétorikou a propagandou celého nacismu. Tenhle „kulhavý skřet“, jak se mu občas říká, totiž spíš než vojenskými úspěchy oplýval intelektem, a tak není divu, že zvolil dráhu demagoga a rádoby kulturního odborníka. I jeho návštěva Prahy se točila právě kolem umění.

Goebbels od dětství trpěl problémy s pravou nohou, kvůli zdravotním potížím ji měl kratší a i přes veškeré snahy o skrytí této vady, kulhal. Navíc měřil jen 165 centimetrů a byl poměrně hubený. Mezi svými vrstevníky se tak dočkal jen posměchu a nepřátelství. Když za první světové války nemohl ani nastoupit do vojenské služby, jako by to definitivně podepsalo ortel nad jeho budoucností.

Vystudoval literaturu a filosofii, dokonce získal doktorát. Když ho Hitler přizval do svého „vnitřního kruhu“, chopil se šance a kromě ministerstva propagandy si pod svá křídla vzal i kulturu. Pořádal veřejné pálení knih, přes jeho osobu se nedostalo do oběhu žádné dílo, které by nesplňovalo jeho nároky a nacistického ducha doby.

Když se 5. listopadu 1940 vydal do Prahy, zaměřil se spíše než na státnické povinnosti na ty kulturní. Setkal se sice s prezidentem Emilem Háchou i protektorem Konstantinem von Neurathem, více času ale strávil zábavou. Za nucené setkání s ním později tvrdě platil i Vlasta Burian nebo dirigent Národního divadla Václav Talich.

A samozřejmě i Lída Baarová, která se s ním intimně znala už od roku 1936. Její známost ale nebyla nikterak nucená, spíše naopak - kvůli Goebbelsově manželce byla česká herečka právě roku 1940 „uklizena“ do zbraslavského zámečku, aby se setkání s Goebbelsem zamezilo. Zklamaný nacistický pohlavár se poslední den své návštěvy propil na večírku až do rána a domů si jako cenu útěchy odvezl alespoň operní pěvkyni.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi