Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

MiniTrump alias Maršál Twito: Slovinský premiér ostřeluje novináře, čelí mu i Jourová

Autor: mav, Deutsche Welle - 
6. března 2021
13:48

Slovinský premiér Janez Janša vede na twitteru slovní válku proti kritickým novinářům, obviňuje je ze lží a šíření fake news. I Evropská unie včetně komisařky Jourové už Jansovy kroky vůči médiím kritizuje, píše server Deutsche Welle.

„Stokrát opakovaná lež se stane pravdou,“ zní bonmot připisovaný nacistickému ministru propagandy Josephu Goebbelsovi. Janša ho na twitteru šíří v obměněné podobě: „Když lež dostatečně opakujete, stane se žurnalistikou.“

Reagoval tak na článek v deníku Kleine Zeitung, který vychází ve Štýrském Hradci, nedaleko od slovinsko-rakouských hranic. Rakouští novináři si ho totiž dovolili kritizovat za přístup k jejich slovinským kolegům.

Pro Janšu není neobvyklé tweetovat takové věci, ba naopak. Žádný jiný evropský premiér nevede osobně tak hořkou slovní válku proti médiím. Janša rutinně útočí na domácí novináře a komentuje skoro každý kritický článek zahraničních médií o politické situaci ve Slovinsku za jeho vlády. Někdy reaguje zuřivě, jindy opovržlivě; vždy to označí za fake news.

Fake news z Bruselu

Nedávno například označil Lili Bayerovou, reportérku magazínu Politico.eu a expertku na východní Evropu, za „šiřitelku fake news“, poté co vydala kritický text o postupu slovinské vlády vůči tamním médiím.

„Premiér začal svou kariéru coby mladý komunista v Jugoslávii, pak se stal disidentem a později pravicovým politikem,“ shrnula Bayerová Janšovu historii a připomněla, že premiérem už je s přestávkami potřetí, aktuálně od loňského března. Teprve nyní takto vůči novinářům přitvrzuje. „Teď cítím silné tlaky,“ citovala jednoho z výše postavených novinářů z veřejnoprávních médií. „Zkušenost posledních měsíců nemá obdoby.“ Podobně se prý pro Politico vyjádřila desítka dalších, až na výjimky si nepřáli svá jména zveřejnit.

„Dostala instrukce neříkat pravdu, tak cituje hlavně „neznámé“ zdroje z extrémní levice a účelově pominula zdroje se jmény a integritou. Obživa lží,“ komentoval Janša na twitteru.

Přestřelce se věnovala i Evropská komise, připomíná DW. „Svobodná a nezávislá média jsou pro demokracii a evropské hodnoty klíčová,“ citoval mluvčí komise slova Věry Jourové, komisařky pro hodnoty a transparentnost. „Ochrana novinářů by měla být prioritou pro každý členský stát: žádná nenávist, žádné hrozby, žádné osobní útoky.“

Ve svém boji není premiér Janša zdaleka sám. Do Bayerové se na sociálních sítích pustila i televize Nova24TV; stanice se kloní k pravici a má blízko k Janšově Slovinské demokratické straně (SDS). Přidali se i maďarští spojenci: v táboře premiéra Viktora Orbána Bayerovou nemají v lásce, bývala zpravodajkou v Budapešti a teď se hodně věnuje vládě práva. Tedy oblasti, v níž je maďarská vláda docela dlouho ve střetu s demokraty Evropské unie; a poslední dobou jde v jejích stopách i Janša.

„Co dělá Janez Janša ve Slovinsku, hodně připomíná Viktora Orbána,“ říká pro DW Christian Mihr z čela německé pobočky Reportérů bez hranic. Připomíná, kterak Orbán prakticky ovládl veřejnoprávní i většinu soukromých médií, například tím, že státní kasa si objednává inzerci jen ve vládě nakloněných sdělovadlech.

„Zjevně vás je moc a jste příliš dobře placení,“ navážel se Janša do veřejnoprávní televize RTV a označil ji za „nezodpovědného šiřitele viru“, když televize referovala o vládních opatřeních proti koronaviru.

Kontrola médií

„Národní ostuda, do očí bijící zneužití jména,“ odsoudil zase veřejnoprávní tiskovou agenturu STA (obdobu tuzemské ČTK) v říjnu. Později jí vládní tábor opakovaně hrozí zkrouhnout rozpočet pod záminkou, že vedení nechce politikům odevzdat potřebná vyúčtování. Marketingové smlouvy s klienty a osobní data zaměstnanců ředitel Bojan Veselinovič odmítl sdílet. „Kdybych jim vysvětloval, jak dlouho který rozhovor trval, porušoval bych mediální zákony,“ popsal pro DW excesivní požadavky politiků.

V přestřelce o STA začaly létat žaloby: od vlády na zaměstnance agentury, od společnosti novinářů na vládu. A šéfredaktorka STA s dalšími představiteli velkých slovinských médií podepsala otevřený dopis varující před vládním tlakem na novináře.

S Orbánem proti EU

Maďarská vláda není pro Janšu jen inspirací, nýbrž i spojencem: Orbánovi mediální manažeři expandují za hranice, například do Severní Makedonie a právě do Slovinska. Od roku 2017 se snaží vytvořit mediální krajinu klonící se k Janšovi a kterou by jeho strana mohla ovládat, uvádí Petra Lesjak Tuseková, předsedkyně Společnosti novinářů Slovinska (DNS); do jejich tábora patří Nova24TV, týdeník Demokracija a přes dvacet online portálů, jež šíří neliberální ideje po vzoru Orbánova impéria. Oblíbeným terčem jsou homosexuálové, migranti a George Soros, maďarsko-židovsko-americký investor. „Je to v podstatě stroj na propagandu. Záměrem je vytvořit dojem, že takové názory převažují,“ napsala v listu Večer.

„Rozdíl mezi Maďarskem a Slovinskem je, že Orbán na kritické novináře osobně neútočí,“ řekl DW Florian Bieber z Univerzity Štýrský Hradec. „Janša to naopak na twitteru dělá konstantně.“

Humoristé mu proto přezdívají „Maršál Twito“ – v odkazu na jugoslávského vůdce Tita. Nebo také „miniTrump“. Obdivem k americkému exprezidentovi se Janša netají a jistě se jeho soptěním na twitteru a obviňováním kritiků z šíření fake news nemálo inspiroval.

Janša dělá  Evropě vrásky nejen proto, že se řadí k dalším postkomunistickým lídrům na štíru s unijním pojetím demokracie a svobody, jmenovitě hlavně Orbánovi a Jarosławu Kaczyńskému v Polsku. V červenci se na půl roku ujme předsednictví v Radě Evropské unie, čímž dostane slušnou příležitost své postoje šířit po celém kontinentu.

Video  Epicentrum: Eurokomisařka Jourová o demokracii, trestním stíhání i dezinformacích  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi