Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Udání agenta Dvořáčka: Kundera jako donašeč, nebo oběť režimu?

Autor: mc - 
18. března 2022
13:42

Aféra kolem Milana Kundery vzbudila před 14 lety velký poprask. Náhodně objevený záznam udání, ve kterém tehdy teprve budoucí spisovatel nahlásil na SNB emigranta a agenta Západu Miroslava Dvořáčka, měl dokázat jeho provinění proti svobodě. Kundera se k celé věci vlastně nikdy uspokojivě nevyjádřil, proti obvinění ale protestoval. Jako zarytý komunista by ovšem k podobné akci měl pádný důvod. Tím pro něj ale mohl být i pokus odčinit svůj dřívější přohřešek...

Miroslav Dvořáček se ve svých 21 letech stal agentem chodcem. Při „návštěvě“ Československa v roce 1950 se ale dopustil chyby, aniž by o ní věděl. Při náhodném setkání s dávnou kamarádkou si u ní na koleji nechal svůj kufr. Iva Militká, jak se kamarádka jmenovala, o tom, že emigroval věděla. A věděl o tom i její přítel Miroslav Dlask, zavrzelý komunista. A právě jemu Militká řekla o setkání s Dvořáčkem i o úschově jeho kufru.

Dlask si věc nenechal pro sebe, vše řekl předákovi kolejí Milanu Kunderovi. A ten podle záznamu vše nahlásil na SNB, která si pro Dvořáčka došla. Po sáhodlouhém výslechu, při kterém došlo i k mučení, skončil agent ve vězení. Trestu smrti unikl, 14 let ale strávil v lágru, valnou většinu času pak v uranových dolech.

Odhalení viníka Dvořáčkova zatčení před 14 lety způsobilo pozdvižení. Existuje ale celá řada možných vysvětlení a ne ve všech je Kundera pravým oznamovatelem. Pochopitelně Kundera jako dlouholetý komunista, pocházející z komunistické rodiny, mohl mít i pouze jediný motiv a tím bylo zničení života nepřítele státu, jak poukazoval už Respekt při odhalení kauzy.

Kundera měl ale už tou dobou u strany vroubek. Tajná policie zachytila jeho dopisy s Jaroslavem Dewetterem kritizující komunistického funkcionáře. Kundera byl vyhozen ze strany, před vyhozením ze školy ho patrně zachránila otcova přímluva. Oznámením o podezřelém si tak mohl snažit vylepšit pověst. Případně mohl jen předcházet problémům, které by nastaly v případě, že by se zjistilo, že o Dvořáčkovi věděl a nenahlásil ho. Hrozilo by mu za to několik let ve vězení.

Jenže Kundera ve skutečnosti ani udavačem být nemusel. Bývalý kriminalista Alois Pašek vypověděl, že v té době bylo běžnou praxí vybrat jednoho studenta jako jmenovitého zástupce skupiny – Kundera coby předák kolejí se přirozeně nabízel.