Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Antisemita Kopecký chtěl smrt své komunistické kolegyně: Jen proto, že si ho nechtěla vzít!

Autor: mc - 
25. března 2022
05:00

Václav Kopecký byl od počátku KSČ vůdčí osobností strany. Patřil mezi ty patrně nejhorší komunisty, které si dnes člověk dokáže představit. Byl zatvrzelý stalinista, kult jeho osobnosti vyzdvihoval i po Stalinově smrti, zastával kardinální trest, a dokonce si prosadil popravu Otty Šlinga. Tvrdé podmínky ve vězení zařídil i Marii Švermové. A vše jen proto, že odmítla jeho nabídku k sňatku...

Kopecký patřil do nejvyššího vedení KSČ, po válce, kterou strávil spolu s Gottwaldem v Sovětském svazu, se stal ministrem informací. Propaganda byla jeho silnou stránkou a nejvíc si zakládal na svých plamenných projevech proti čemukoliv, co mu bylo protivné. Což byli zejména Židé, proti kterým vystupoval už před válkou.

Po ní komunisté sice tvrdili, že antisemitismus budou potírat, ve vlastních řadách ale měli muže, který k Židům nechoval nic než odpor. A za své názory se rozhodně nestyděl - psal články a vystupoval s proslovy plnými těch nejotřesnějších výrazů. Po jeho projevu v roce 1947 antisemitská nálada v lidu nebezpečně stoupla. Přeživší holokaustu Ejsik Weiss dokonce po jeho slovech spáchal sebevraždu.

Kopecký má na svědomí ale například i život Otty Šlinga, jehož popravu si v roce 1952 prosadil. V procesu se skupinou Rudolfa Slánkého navíc pronesl likvidační řeč na adresu komunistky Marie Švermové. Navíc se zasloužil o její odsouzení i co nejtěžší podmínky ve vězení.

Vše to měla být jen osobní pomsta - Švermová totiž odmítla jeho nabídku ke sňatku a na schůzích mu oponovala, což si jen tak někdo nedovolil. Navíc udržovala intimní vztah právě se Šlingem...

Španělskou synagogu se stálou expozicí, věnovanou osudům Židů v českých zemích, si je možné prohlédnout denně kromě sobot a židovských svátků v rámci prohlídkových okruhů Židovské muzeum v Praze nebo Pražské Židovské Město.