Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Babiš a Hamáček v oblecích: Obce dostanou 1200 korun na člověka, schodek bude půl bilionu

Aktualizováno -
8. června 2020
19:45
Autor: sab, ČTK - 
8. června 2020
15:05

Obce dostanou po výpadku daňových příjmů 1200 korun na obyvatele, půjde tedy o 12,8 miliardy korun. Vláda Andreje Babiše (ANO) to schválila jako odpověď na kompenzační bonus pro OSVČ a společníky malých s.r.o., který ukrojil ze sdílených daní pro obce zhruba 10 miliard. Kabinet také schválil navýšení státního rozpočtu na 500 miliard korun. A v reakci na koronavirovou krizi ministři také potvrdili, že Česko může přijmout půjčku od Rozvojové banky Rady Evropy (CEB) za zhruba osm miliard korun (300 milionů eur). Vláda dala navíc miliardu na boj se suchem a do srpna prodloužila program Antivirus.  Na tiskové konferenci vystoupili premiér Andrej Babiš (ANO), vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD), vicepremiérka Alena Schillerová (za ANO) a ministyrně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). Oba pánové byli tentokrát v oblecích.

Pondělní jednání vlády, které probíhalo opět formou videokonference, bylo především o penězích. Vláda schválila kvůli dopadům pandemie další zvýšení letošního schodku rozpočtu na 500 miliard Kč. Před pandemií byl schodek naplánován na 40 miliard. Vicepremiérka Schillerová zmínila, že toto navýšení schodku by mělo být pro letošní rok už poslední. A že úspory bude hledat až při tvorbě rozpočtu na rok 2021.

Ministerstvo plánuje většinu schodku uhradit vydáváním státních dluhopisů, o které mají investoři v posledních měsících velký zájem. Úřad si takto už zajistil například pokrytí všech korunových splátek dluhopisů splatných v letošním roce i dříve plánovaný schodek 300 miliard korun.

Video  Andrej Babiš na TK po jednání vlády  - abl
Video se připravuje ...

Ministri schválili Aleně Schillerové také to, aby bylo víc peněz v programu na opravu škol a školek. V tom je nyní 300 milionů, což stačí na opravu 34 zařízení. Programu ale vyhovělo 454 škol a školek, a tak vláda sumu navýšila víc než desetkrát, tedy o 3,1 miliardy. Peníze chce úřad vyčlenit z vládní rozpočtové rezervy.

Zavýšení vyčleněných peněz se týká již vyhodnocené výzvy k programu, který spadá pod rozpočtovou kapitolu Všeobecná pokladní správa. Spravuje ji ministerstvo financí. „Cílem je podpořit rekonstrukce a modernizace základních a mateřských škol, jejichž zřizovateli jsou obce. Žadatelé mohou získat dotaci, která pokryje až 90 procent nákladů na investiční akci. Maximální výše dotace na jeden projekt činí 20 milionů korun,“ uvedlo ministerstvo financí.

Půjčka s podmínkou

Jak uvedlo ministerstvo financí na svém webu, Česká republika bude moci přijmout půjčku od Rozvojové banky Rady Evropy (CEB) za zhruba osm miliard korun (300 milionů eur). 

Půjčku bude možné využít i na uskutečněné nákupy zdravotnického materiálu od počátku roku. ČR podle schváleného materiálu přijme půjčku od CEB pouze za podmínky, že náklady spojené s úvěrem budou výhodnější než například prodej státních dluhopisů.

„Rozvojová banka Rady Evropy nabídla České republice možnost čerpání prostředků za velmi velkorysých podmínek. Peníze z úvěru přitom budeme čerpat pouze v případě, že to bude pro Českou republiku výhodnější než například vydání státního dluhopisu,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Video  Jan Hamáček na TK po jednání vlády  - abl
Video se připravuje ...

MF uvedlo, že předběžné podmínky jsou v současnosti nulové úročení a splatnost až devět let. Tyto podmínky jsou podle úřadu výhodnější, než jakých je v současné chvíli ČR schopna dosáhnout jak na eurovém peněžním i dluhopisovém trhu, tak například prostřednictvím úvěru od Evropské investiční banky.

Česko bude mít 10 let na splacení

Z vládní rozpočtové rezervy bylo zatím podle materiálu na nákup ochranných prostředků a dalšího vybavení uvolněno 11,9 miliardy korun. Banka schválila úvěr 300 milionů eur pro Českou republiku v druhé půlce dubna. Půjčka má sloužit k financování zdravotnických výdajů v boji proti pandemii nového koronaviru.

Úvěr by měl být vyplacen minimálně ve dvou tranších. Doba splatnosti jednotlivých tranší je maximálně deset let. Úroková sazba bude stanovena podle výše tranše, doby splatnosti a podmínek platných ke dni uzavření smlouvy.

MF dále upozornilo, že půjčka může být maximálně do 90 procent celkových uznatelných výdajů. To znamená, že nabízený úvěr 300 milionů eur je možné přijmout na výdaje za 333 milionů eur (zhruba devět miliard korun).

Rezervy za víc než miliardu

Z materiálu vyplývá, že ohledně výdajů a distribuce zdravotnického materiálu bylo dosud do rozpočtu ministerstva vnitra schváleno 6,6 miliardy korun a do rozpočtu ministerstva zdravotnictví 3,8 miliardy korun. Správa státních hmotných rezerv má schváleno 1,2 miliardy korun na doplnění rezerv o osobní ochranné prostředky a zdravotnické prostředky. Dále v souvislosti s centrálním nákupem ochranných prostředků získalo 118,2 milionu korun ministerstva zahraničních věcí a 110,7 milionu ministerstva obrany.

CEB byla založena v roce 1956. Je přičleněna k Radě Evropy, která podporuje a monitoruje spolupráci evropských zemí. Česká republika je členem CEB od roku 1999. Současný úvěr je první úvěrovou dohodou přímo s českou vládou. Na půjčku od banky spolu s ČR dosáhla v první vlně Itálie, Slovensko a španělská banka Instituto de Crédito Oficial.

Video  Alena Schillerová na TK po jednání vlády  - abl
Video se připravuje ...

Toman dostane miliardu proti suchu

Jak uvedlo ministerstvo zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD), vláda dnes odsouhlasila navýšení jeho rozpočtu na letošek. A to rovnou o miliardu. Peníze půjdou na opatření pro boj se suchem a dostanou je především města, obce, vodohospodářské společnosti nebo Lesy ČR.

Na pořadu jednání kabinetu byla i lepší nastavení emisní kategorie a odpovídající emisní plakety podle aktuálního složení vozového parku v Česku. 

Vláda stihla i projednání prodloužení poskytování příspěvků na náhrady mezd lidem v karanténě či v uzavřených provozech, které pokrývaly období do konce května. „Hotovo! Prodloužení Antiviru A jsme právě schválili na vládě,“ informovala hned ministryně Jana Maláčová, jejíž resort prodloužení navrhoval.

„Sice už se vracíme do normálu, omezujeme, ale stále trváme, a ostatní podniky mohou být stagnují. Proto je možné zaměstnavatele dálkově ovládat a prodlužovat kompenzaci náhrady mezd do konce srpna,“ dodala.

Stejně dlouho bude stá poskytovat podporu u výpadku surovin a pracovníků či při poklesu poptávky. „Přes výrazné zlepšení epidemiologické situace v ČR existují nadále lokální centra nákazy covid-19, a to například Praha a Karvinsko. Česká správa sociálního zabezpečení nadále eviduje nové případy nařízení karantény,“ uvedlo ministerstvo v podkladech k návrhu na prodloužení podpory. Zmínilo také zákaz hromadných akcí s více než 500 účastníky. Konat se tak nemohou například kulturní festivaly či veletrhy.

12,8 miliardy korun pro obce

Obce dostanou od státu příspěvek 1200 korun na obyvatele jako kompenzaci za nižší příjmy z daní, jejichž výnosy se rozdělují mezi státní rozpočet a právě obce a kraje. Celkové náklady budou 12,8 miliardy. 

Vratku stihla i kritika

Zástupci obcí a krajů kritizovali to, že vyplácení příspěvku osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ) a společníkům malých firem připraví samosprávy o příjmy z daní.

Babiš řekl, že podle vládních propočtů přišly obce o 6,6 miliardy a kraje o 3,3 miliardy korun. Na příspěvku pro obce byla podle Babiše shoda s vicepremiérem a předsedou koaliční ČSSD Janem Hamáčkem i ministryní Schillerovou od neděle. Například Praha dostane 1,6 miliardy korun. 

Vyplácený příspěvek je fakticky podle zákona vratkou daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti. Podle odhadů svazů přijdou obce, města a kraje kvůli kompenzačnímu bonusu pro OSVČ či zpětné kompenzaci daňových ztrát asi o 20 miliard korun.

marais ( 9. června 2020 09:05 )

Proč vláda tak rozhazuje peníze? Nějaké nalévání prachů do ekonomiky na dluh nemá smysl, protože se zpomalil život v celém světě. Návrat k růstu před pandemií bude trvat několik let.

Jiřina Ratimcová ( 8. června 2020 20:37 )

Snad to uz konecne vidi a pochopi i koblihy! 🙏🏻

vagin-analev ( 8. června 2020 20:31 )

Kalousek je břídil. Celosvětová víc jak rok trvající krize a jen tak malej dluh. Toto máme 3 měsíce (slovy tři měsíce) a sekera je jak když budem živit celé rusko. Jsou to borci ty agenti STB.

MAMKA2316 ( 8. června 2020 19:10 )

CO TO JE NIC !!! JDE TO PRO OBČANY !NE JAK ZA PRAVICE KDE JDE NA DOTACE SOLÁRNÍ ENERGETIKY 850 MILIARD PRO BOHATÉ A DALŠÍ MILIARDY PRO HALÍKA A SPOL !!!?? ZA KALOUSKA SE UDĚLAL DLUH ZA 650 MILIARD NE ?? A DŮCHODCI DOSTALI PŘIDANÉ KULOVÉ, ZAMĚSTNANCI TAKTÉŽ JEN POLITICI,SNAD JUSTICE SI PŘIDALI ???

Uivatel_5417844 ( 8. června 2020 18:25 )

Na tu koronu jich mohlo pochcípat víc

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa