Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Iveta s manželem uvízla v exotickém ráji na Tahiti: Lety nám rušili bez náhrady

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
23. března 2020
05:00

„Je tu 5:45 ráno, já jsem ještě nespala a alarmuju všechny, co se dá. Jsme teď v Papeete a je tu zákaz vycházení, od 26. března budou uzavřená letiště,“ popsala pro Blesk Zprávy paní Iveta, která s manželem a dalšími přáteli zůstala uvězněná na ostrově Tahiti. Exotický ostrov se nachází uprostřed Tichého oceánu ve Francouzské Polynésii, tamní úřady pohrozily, že do týdne uzavřou letiště. „Potřebujeme vaši pomoc, nevíme, koho donutit, aby nám pomohl... Jsme řádně pracující občané ČR. Já pracuju ve zdravotnictví a mohla bych vystřídat kolegyně,“ uvedla Iveta.

„Na Tahiti jsme jeli 8. března, v době, kdy ještě nebyl zákaz cestování. Dovolenou jsme plánovali téměř rok. Letenky, ubytování, výlety… Vše jsme si zařizovali sami. Odlétali jsme jako 13členná skupina, 7 lidí se kvůli letu zpět teď oddělilo,“ vysvětlila Iveta. „Let sem byl OK, problémy nastaly až tady. Informace ze světa chodily jen špatné, začali jsme tedy přemýšlet o návratu zpět,“ svěřila se.

Češi dostávají „rady k nezaplacení“

Češka pro Blesk Zprávy rovněž popsala, jak obtížná je komunikace s českým konzulátem. „Kontaktovali jsme ambasády, ministerstva a i když máme pochopení pro současnou situaci, čekali jsme teda trochu víc než jen odkazy. Chtěli jsme let, který by nás dostal domů, který bychom si sami zaplatili.“ 

Mezi radami, které obdrželi, byla mimo jiné výzva konzulky, aby se pokusili dostat do jakéhokoliv jiného letu z ostrova. „Rada nad zlato,“ reagovala na doporučení konzulky Iveta.

Češi přišli o naději: Let do USA je zrušen

„Plno letů nám zrušili bez náhrad, letiště nebude fungovat minimálně měsíc. Máme teď zakoupenou další letenku do San Franciska, ať už jsme alespoň na pevnině, přes známé řešíme jak pak do Evropy. Nyní se nás ujala společnost Kiwi a nabídla nám nějaké lety, protože údajně USA už lety do Evropy nepouští,“ skupinka Čechů dělá všechno proto, aby se i bez pomoci českých úřadů dostala domů.

„Tak let do San Franciska nám zrušili,“ informovala Blesk Zprávy smutná Iveta v neděli večer.

Video  Češi uvízlí v zahraničí? Ministr Petříček řekl, co dělat.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

„V případě, že dostaneme informace o možnosti připojit se k evakuačnímu letu, budeme se snažit našim občanům místa zajistit,“ sdělila pro Blesk Zprávy mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová, o situaci českých turistů na Tahiti ministerstvo ví.

„Teď tady 97 procent hotelů neposkytuje ubytování. Nám se podařilo do hotelu dostat, abychom nespali na lavičkách. V obchodech po nás pokukují a pokřikují na nás koronavirus. Přemýšlíme, jak tu budeme fungovat dál. Všichni tady si uvědomujeme, že jsou horší věci, které se teď řeší, ale přesto si myslíme, že bychom si zasloužili být doma. Já pracuju ve zdravotnictví a mohla bych vystřídat kolegyně,“ posteskla si Iveta.

Masivní repatriace Čechů

Ministerstvo zahraniční pokračuje v repatriaci Čechů. Dvě letadla Smartwings v neděli po 16:00 odstartovala směrem na Filipíny a do Dominikánské republiky do letoviska Punta Cana. „Na žádost ministerstva zahraničních věcí realizujeme i další repatriační lety,“ uvedla mluvčí firmy Vladimíra Dufková.

V úterý 24. března večer má v Praze přistát letadlo Smartwings s Čechy z Hondurasu a Mexika, ve středu přiletí tři další lety. První dopraví Čechy z Kolumbie a Kostariky, další z Panamy a Kuby a třetí z Peru a letiště u města Puerto Plata v Dominikánské republice.

Kvůli šíření epidemie řada zemí uzavřela stejně jako Česko svoje hranice, omezen byl radikálně i letecký provoz. Kvůli tomuto faktu má problém s návratem do domoviny tisíce Čechů.

fotrpjotr ( 23. března 2020 13:53 )

Iveta tam může využít svoji profesi a pomáhat.

11karel11 ( 23. března 2020 12:45 )

Netušili? Tak si tam zůstaňte a běžte mýt nádobí a vydělat prachy na obživu.

Pohybovenadany ( 23. března 2020 12:41 )

A nejaké malé zemetreseni by pro ně nebylo ?

Brnooo ( 23. března 2020 11:49 )

8.března jste museli tušit, co bude následovat! Jste nezodpovědní, stejně jako ostatní. Ve jedné fb skupině, jejíž jsem členem, se lidí dokonce hecovali, aby odletěli den před uzavřením hranic s tím, že pak mají možnost proletět se vládním speciálem. Je úplně jedno, jestli jste plánovali rok nebo kolik to stálo, měli jste myslet na ostatní.
A že jste zdravotnice? Stejně budete MUSET do karantény, protože Fr. Polynésie je závislým územím Francie.

Dana Horakova ( 23. března 2020 11:49 )

Dnes je to 14dni co tam jsou, zrejmne maji ukonceni dovolene. Zdravotni sestra, ktera nic netusi a tak tam musi zustat do konce dovolene,aby nacerpala silu, ostuda a opovrzeni

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa