Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Čechy uvěznil koronavirus na plavbě za 100 tisíc. Co nově nemohou čeští turisté?

Autor: map, vk - 
9. března 2020
05:02

Vysněná plavba na lodi MSC Opera z italského Říma přes Janov, Řecko a Kypr do Izraele a zpět se pro rodiče s dospělým synem z Česka stala dovolenou zoufalství a strachu. V ceně 100 tisíc korun! U pasažéra »plujícího města« pro 2300 osob byla prokázána nemoc Covid-19. I těmto případům má zabránit povinná karanténa, do které uvalila italská vláda celý sever země. Co to pro turisty znamená? 

„Plavbu jsme objednali před dvěma měsíci, protože jsme nikdy nebyli v Izraeli. Hned druhý den po vyplutí z Říma jsme dostali od kapitána dopis, že Izrael nepřijímá Italy, a proto loď nemůže zakotvit, a místo toho nám slíbili návštěvu Efezu v Turecku,“ popsal Blesku český turista a požádal, abychom jeho jméno nezveřejňovali.

Po třech dnech ale dostali další zprávu, tentokrát, že zahraniční hosty nepřijímá Turecko a Kypr. Z cesty do Izraele na luxusní lodi se stala okružní plavba po řeckých ostrovech a na Maltu. To nejhorší přišlo, když šestý den kotvili v Aténách.

„Zrovna jsme obědvali v restauraci, když se z lodního rozhlasu ozvalo hlášení nejprve v italštině. Pouze jsem pozoroval, jak Italky omdlévají, a když jsem uslyšel informaci v angličtině, byl jsem zděšen. Rakouský host, který se plavil na předchozí plavbě a který vystoupil v Janově, byl pozitivně testován na koronavirus,“ líčil výletník. Kapitán všechny ujišťoval, že nikdo na palubě nemá příznaky nemoci Covid-19 ani chřipky a všichni jsou zdraví.

Jen Korfu

Následující den navštívili Korfu, kde jim pouze před vystoupením změřili teplotu. Tím výlet de facto skončil. „Další den nám kapitán sdělil, že kvůli dezinformaci maltského tisku nebudeme moci zakotvit na Maltě a plujeme rovnou na Sicílii do Messiny, kde budeme následující dva dny, a pak doplujeme do Říma, kde vystoupíme,“ dodal.

Video  Andrej Babiš o kontrolách karantény  - Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

Co (ne)mohou čeští turisté

Itálie v neděli ráno přistoupila k drsnému opatření. Celý sever země uvalila do karatény, čímž kompletně zamezila pohybu lidí. Novinka se dotýká i tisíců Čechů. Co je povolené a co ne? A jak je to se stornem zájezdu?

Přesun: Je jim povoleno urychlené opuštění země, nikoliv ale odjezd do jiných částí Itálie.

Pobyt: Kdo se rozhodne dovolenou neukončit, musí počítat s tím, že při zpřísnění podmínek nebude moci třeba několik týdnů místo opustit, přitom veřejný život v těchto oblastech je téměř paralyzován.

Nemoc: Dostanou-li horečku nad 37,5 stupně Celsia, mají zůstat na pokoji a na dálku kontaktovat lékaře.

Návrat: Kdo se z Itálie vrátí do Česka, musí bezprostředně na dálku kontaktovat svého lékaře, který mu nařídí čtrnáctidenní karanténu, po tuto dobu může pobírat nemocenskou.

Co se zaplacenou dovolenou 

V otázce storno poplatků za služby cestovních kanceláří je podle ministerstva zahraničí možné postupovat podle informací ministerstva pro místní rozvoj. To na svém webu uvádí: „Čeští zákazníci, kteří si zakoupili od cestovní kanceláře zájezd do postižené oblasti koronavirem, mohou podle občanského zákoníku odstoupit od smlouvy bez zaplacení storno poplatků.“ Podobné to má být s poměrnou částkou při ukončení pobytu předčasně.

verka1 ( 9. března 2020 17:26 )

Nemáte chlastat a kouřit, máte chodit do práce, podnikat a budete mít i na loď.

offline ( 9. března 2020 12:55 )

To se divím, který úspěšný podnikatel, nebo vysmátý rentiér by se nechtěl pochlubit, že má tři sta tisíc na týdenní dovolenou pro famíliji ...!? Že by měl obavy, aby se o něj nezačal zajímat finanční úřad? Že by ta dovolená byla z peněz nás všech?

Veronikavir ( 9. března 2020 12:47 )

Volny idio..te=
Ja možná patřim do blazince,ale do samotky i koronavirem a ostatnima kreat..urama co to roznáší dobrovolně!

Veronikavir ( 9. března 2020 12:44 )

Český nenažraný povl..radši zdechne než aby pustil korunu!🤮👎

joanna5 ( 9. března 2020 12:09 )

... jak je mozne, ze i ted jsou lidi schopni odjet na dovolenou do postizenych oblasti??? Proc je vraceji zpet, proc je tam tedy nenechaji? Vzdyt jsou to oni, kdo to sem priveze! Davno mely byt hranice s Italii zavrene - a to obousmerne, nejde o zadnou srandu snad.Jak to potom budou nemocnice zvladat, kdyz to zde prebuji???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa