Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman popsal strach o syna: Minuty hrůzy při ostravském masakru, před policií smeká

Aktualizováno -
12. prosince 2019
21:28
Autor: Nikola Forejtová, trm - 
12. prosince 2019
20:40

Minuty hrůzy prožíval prezident Miloš Zeman v úterý po řádění masového vraha Ctirada Vitáska v ostravské fakultní nemocnici. Syn hlavy státu David již řadu let v této nemocnici pracuje. Prezident pochválil policii za rychlý zásah v Ostravě, s vicepremiérem Janem Hamáčkem (ČSSD) chce ale mluvit mimo jiné o tom, jak se střelec, který byl již dříve trestaný, dostal ke zbrani. Vitáskovo řádění nepřežilo sedm lidí, další utrpěli zranění.

Úterní masakr prezidenta zasáhl víc než jiné tragédie. „Když jsem se to dozvěděl, tak jsem měl pochopitelně o něj strach. A právě tento strach mi umožnil ještě více se vcítit do bolesti lidí, kteří přišli o své blízké,“ řekl Zeman ve svém pořadu na TV Barrandov. Zemanův syn z prvního manželství David v nemocnici pracuje dlouhé roky.

K ostravské nemocnici v úterý vyrazil premiér Andrej Babiš (ANO). Spolu s ním a špičkami české policie dorazil ministr vnitra a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Premiér na twitteru uvedl, že chystá věnovat rodinám 300 tisíc korun. 

Zeman opětovně pochválil i postup policie. „Chtěl bych ocenit práci policie, ta byla mimochodem nedávno kritizovaná za nákup dvou vrtulníků. A vidíte, jeden z nich pomohl při dopadení pachatele,“ uvedla hlava státu.

Podle prezidenta je velice těžké vytvořit obranná opatření proti „osamělému psychicky narušenému střelci“. „Já sám, abych nemluvil alibisticky, jsem si u Pražského hradu zpřísnil bezpečnostní opatření, i když jsem byl vystaven kritice. Ale myslím, že riziko útoku na návštěvníky se snížilo,“ pokračoval Zeman. 

Zeman zmínil, že u nemocnic, jako je právě fakultní nemocnice v Ostravě, je velice složité hlídat každý vchod. „Když jsou postranních vchodů desítky, větší počet než tři, tak je to téměř nemožné,“ uvedl. 

Vitásek měl podle některých informací několik „škraloupů“, dříve byl odsouzený. V čekárně otravské traumatologie vraždil nelegálně drženou zbraní. „S Janem Hamáčkem o tom budu hovořit,“ doplnil Zeman.

Video  Čekárna traumatologie ve FN Ostrava dva dny po útoku střelce  - Michal Charbulák
Video se připravuje ...

„Přibral jsem 5 kilo, klidně se tam vrátím,“ 

V pořadu padla řeč i na prezidentův rekondiční pobyt v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN), který hlava státu absolvovala v říjnu. 

„Přibral jsem pět kilogramů, takže mi to určitě prospělo, a na druhé straně to nebyla žádná operace, žádná vytrvalá léčba, a jsem rád, že jsem tam byl,“ okomentoval svůj pobyt ve špitále Zeman. Prezidenta do nemocnice doprovodila i dcera Kateřina, která narychlo dorazila. 

Prezident rovněž uvedl, že pokud to bude potřeba, objeví se tam na pár dní znovu. „Ale přál bych si, aby to zapotřebí nebylo,“ dodal.

Zeman: Minář o abolici kecá

Prezident se v pořadu rozpovídal i o Mikuláši Minářovi, hlavní tváři spolku Milion chvilek pro demokracii. „Minář kecá, naprosto kecá. Jestliže si Babiš abolici nepřeje, tak kdyby si to prezident přál, nemá technickou možnost abolici udělit. Tento zběhlý student teologie by si to měl nastudovat,“ uvedl prezident v reakci na proslov Mináře z úterní demonstrace na Václavském náměstí. 

Minář prohlásil, že hlas lidu má vliv na rozhodování prezidenta. Podle něj Zeman nepřistoupí kvůli veřejnosti k tomu, aby trestně stíhanému premiérovi udělil abolici - tedy druh omilostnění. Soud by nemohl Babišovi udělit trest. Premiér popírá, že by abolici chtěl, nebo ji po Zemanovi požadoval. 

grossertor ( 13. prosince 2019 13:31 )

A nechtěli byste k té fotografii přidat ještě adresu? Aby to bylo jednodušší? Ach

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa