Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Poprava kvůli „pominutí mysli“, říká policista. Proč po masakru zadrželi více mužů v červeném

Video se připravuje ...
Autor: bob, bel - 
12. prosince 2019
05:00

Hledá se muž v červené bundě. Tato zpráva i s fotkou v úterý obletěla Česko. Nakonec se ukázalo, že dotyčný nebyl střelcem z ostravské nemocnice. Podle druhého muže české policie Martina Vondráška se občas stane, že když jde o životy, pátrá se i po nevinném. Psycholog Štěpán Vymětal z odboru bezpečnostní politiky ministerstva vnitra pak popsal, jak vypadá například prožívání svědků takového incidentu, v pořadu Blesku Epicentrum.

Podle Vondráška jde útokům tichých střelců zabránit jen velice těžko. „Pokud se bavíme o úterním případu, tak vše nasvědčuje tomu, že to bylo náhlé patologické pohnutí mysli člověka. A tomu nijak zásadně předcházet nelze,“ řekl generál. I když se jedná o mimořádnou situaci, muži zákona jsou podle náměstka na takové události připravení.

Video  Epicentrum střelba v Ostravě  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Na začátku je fáze šoku, někdy i popření. Potom nastupují akutní stresové reakce, které záleží na tom, jak rychle se člověk dostal do bezpečí, jaké měl informace o situaci. Těch faktorů, které ovlivňují, jak se člověk bude s tím zážitkem dlouho vyrovnávat, je mnoho,“ popsal psycholog Vymětal prožívání lidí, kteří jsou svědky podobné tragédie.

Je to povinnost

Generál si také v současné chvíli není vědom, že by policie udělala během zásahu v Ostravě nějakou chybu. A pátrání po jiném muži, než kterým byl útočník, prý bylo v daný moment správně. Podle Vondráška je obecně povinností policie chránit zdraví a životy veřejnosti. A když přijde relevantní informace o někom, kdo by mohl mít souvislost s případem, policie se prý má obrátit na veřejnost s žádostí o pomoc se zjištěním pohybu.

Takovým mementem byl pro nás útok Anderse Breivika v Oslu a na ostrově Utoya v roce 2011 a to byl ten okamžik, kdy se policie začala ptát, jestli je připravena na útok aktivního střelce, jak by reagovala, jestli má dostatečnou výzbroj, výstroj, jestli policisté jsou v rámci služební přípravy schopni zakročit profesionálně. Pak přišla česká zkušenost, to bylo druhé memento, to byl rok 2015, únor, Uherský Brod, a já si myslím, že policie od té doby ušla obrovský kus cesty, provedla řadu opatření v rámci výzbroje policistů, jejich připravenosti, došlo k řadě legislativních změn, myslím si, že jsme se naučili lépe komunikovat se samosprávou a s médii, což je v těchto situacích hrozně důležité,“ řekl v Epicentru generál Vondrášek.

Může dojít k situaci, kdy v souvislosti třeba s útokem aktivního střelce vypátráme osobu nebo vozidlo, u které se později prokáže, že nemá nic společného s touto událostí, ale je to naší povinností, “ dodal náměstek s tím, že nyní probíhá vyšetřování a tak bližší a konkrétnější informace poskytnout nemůže.

Jen pár sekund

Generál Vondrášek také dal nahlédnout pod pokličku policejní práce od chvíle, kdy se taková mimořádná událost stane. Vše prý začíná telefonátem na linku 158. „Dost často volají lidé, kteří jsou rozrušení, jsou pod obrovskými emocemi a je na operačním důstojníkovi, aby získal co nejvíce informací z toho místa. Pak je musí dát do srozumitelné podoby a předat je hlídce. Ta jede na místo a téměř nikdy neví přesně, do jaké situace jede. Musí se rozhodovat ve vteřině,“ popsal adrenalinové zážitky.

hahans ( 12. prosince 2019 08:01 )

Samotné zadržení více podezřelých bylo správné policie se jen snažila(i když pachatel byl dávno pryč) dopadnout pachatele a domnívala se,že je ještě v okolí a může škodit. Není zmíněn způsob zadržení, jestli, jak se stává, na podezřelé skočili, srazili na zem, zaklekli a spoutali nebo se k nim chovali v mezích možností slušně. Podobným útokům opravdu zabránit nelze, naskýtá se případ Olgy Hepnarové, která najela autem do stojících lidí na zastávce. Stálo by ovšem za úvahu, jak dalece se na podobných případech podílí filmy a hry plné vražd a zabíjení. Ostatně v médiích je skoro každý den nějaká násilná smrt, takže vraždy jsou brány jako něco běžného, nad čím se lze pozastavit jen v případech, kdy vybočují z "normálu" způsobem nebo množstvím !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa